Oljna ogrščica je v polnem razcvetu.

V teh dneh lahko opazimo, da je Oljna ogrščica v Pomurju že v polnem razcvetu.

Oljno ogrščico gojimo za pridobivanje olja

Oljna ogrščica je pomembna industrijska rastlina iz družine kapusnic. Gojimo jo za pridobivanje olja, ki je pomembno za prehrano in za industrijsko uporabo. Olje ogrščice ni zelo kakovostno za uživanje, je pa sestavni del industrijskih olj, maziv, bio dizelskih goriv, mil in mnogih drugih izdelkov.

Rumeni cvetovi, ki so opazni že od daleč

Med cvetenjem oljno ogrščico prepoznamo po rumenih cvetovih, ki lahko zaradi goste posejanosti prekrijejo celotno njivo in je na ta način vrsta jasno prepoznavna.

Korenine so vretenaste oblike in ne prodrejo globoko v zemljo, ampak ostanejo blizu površine. Steblo je dolgo in pokončno. Večji spodnji listi tvorijo rozeto, lističi, ki rastejo proti vrhu, pa so manjši in dlakavi. Plod je v obliki od 5 do 10 centimetrov dolgega stroka, v katerem se razvijejo majhna in temna semena, ki so pripravljena za poznejšo setev, lahko preberemo na spletu.

Oljna ogrščica je rastlinska vrsta, ki ne zahteva posebne nege in jo lahko gojimo na zahtevnih ter odročnih področjih, saj dobro prenaša različne vrste podnebja in tal in ne potrebuje dobro prepustnih tal.

Starejše novice