Foto: Jure Banfi
Mariborčani so tudi letošnji december začutili praznični utrip našega mesta. S prižigom lučk se je začel Čarobni Maribor, ki prinaša stojnice, prireditve, gostinsko ponudbo, vožnje s kočijo in pravljični vrtiljak.

Mariborske mestne ulice in trgi so danes zasijali v prazničnih lučkah. Posebne prireditve zaradi trenutne epidemiološke situacije ob prižigu lučk ni bilo. 

»Pri okrasitvi zasledujemo kombinacijo tople in hladne svetlobe, ki se med seboj prepletata,« je povedala Neva Pipan, koordinatorica aktivnosti v kabinetu župana. 

Nadgradili lanskoletno razsvetljavo

Letošnja praznična okrasitev nadgrajuje koncept čarobnih niti, ki povezujejo mestne ulice in s tem ponazarjajo povezovanje med ljudmi.

Okrasitev na Grajskem trgu s seboj nosi posebno zgodbo, tam je zasvetilo mnogo majhnih žarnic. To se navezuje na dogodek iz leta 1883, ko je tam zagorela prva žarnica. »V nadaljevanju si želimo poiskati še več zgodovinskih tem, ki bi lahko krasile naše mesto,« je povedala Pipan.

Letos je okrašen tudi Lent, nekoliko drugačno podobo je dobil tudi Stari most. Tudi letos so zagorele lučke na Piramidi. Ob mestnem središču so v praznični okrasitvi letos sijejo tudi mestne četrti in krajevne skupnosti. 

Dogajanje razpršeno po več prizoriščih

Letošnje praznično dogajanje se bo odvijalo na več lokacijah, saj želijo čim bolj razpršiti obiskovalce in tveganje za prenos okužbe. 

Osrednji prizorišči Čarobnega Maribora sta Glavni trg in Trg Leona Štuklja. Na prvem stoji darilna tržnica in letošnja novost – božični vrtiljak, medtem ko se bo na drugem mogoče sproščeno družiti ob praznični gostinski ponudbi.

Obe coni, tako na Glavnem trgu, kot na Trgu Leona Štuklja, sta ograjeni, vstop je mogoč z dokazilom o izpolnjevanju pogoja PCT.

Maribor je spet mesto vil in vilincev

Lumina se letos prvič predstavlja na drugi stran Drave, in sicer v Magdalenskem parku. Tam so postavili sedem svetlobnih instalacij.

Vrata je odprlo tudi Vilinsko mesto. V čarobnih kotičkih, na ulicah, dvoriščih, izbah in razstaviščih v središču Maribora, bodo ves december potekale prireditve in ustvarjalne delavnice. 

Ob četrtkih se bo mogoče po okrašenem Mariboru zapeljati tudi s kočijo. Prve praznične utrinke boste lahko ujeli tudi na osmih foto točkah Čarobne galerije

V primeru izboljšanja trenutnega epidemiološkega stanja bodo izvedli tudi dodatni del čarobnega programa. Ta vključuje koncerte na Glavnem trgu in Trgu Leona Štuklja ter drsališče. A usoda teh je zaenkrat še negotova. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice