Foto: Darja Verlič
Mestni kino Ptuj, ki letos praznuje 125 let, je danes tudi uradno dobil novo, prav posebno dvorano.

Mestni kino Ptuj je najstarejši še aktivni kino v Sloveniji. Po nekaterih podatkih celo najstarejši na svetu takega formata. 

Ptujčani in Ptujčanke so si tako daljnega leta 1897 v takratni kazinski dvorani kot prvo ogledali projekcijo filmov bratov Lumière, ki sta le dobro leto pred tem predstavila svoj izum kinematograf.

Dvorana polna pisanih naslanjačev

Svoja vrata je danes v Mestnem kinu Ptuj odprla prenovljena, prav posebna dvorana, polna pisanih naslanjačev, ki so jih donirali ljudje iz celotne Slovenije. Izmed 120 naslanjačev so izbrali tiste, ki imajo najzanimivejše zgodbe. 

»Tako da ima danes vsako sedišče v tej dvoranici svojo zgodbo. Imamo od stola iz šolske zbornice, gostilniškega stola, stola iz Haloz,« razlaga Nina Milošič, vodja Mestnega kina Ptuj.

V dvorani različne prireditve

V dvorani se najde tudi stol, na katerem se še vidne sledi mačjih krempljev. Posebnost naslanjačev niso samo njihove zgodbe in pisane barve, ampak tudi prilagajanje potrebam.

»Sedišča niso fiksna, tako da je v osnovni postavitvi nekje prostora za 30 gledalcev, imamo pa še 20 dodatnih stolov, ki jih lahko po potrebi dodamo,« pojasni Milošič.

Ker je dvorana urejena v neformalnem klubskem vzdušju, bo omogočala številne prireditve. Tako računajo na dogodke z manj občinstva, veliko povpraševanje je tudi po kinu za zaključene družbe. 

Skupnost z donacijami pomagala pri obnovi dvorane

Da so prišli tako daleč, pa je bila potrebna temeljita prenova, dvorana je bila namreč brez vseh inštalacij, saj je več desetletij služila kot skladišče. 

»Vrednost celotne investicije je bila približno 100 tisoč evrov, od tega je 20 tisoč prispevala Mestna občina Ptuj za gradbena dela in inštalacije. Glavni delež pa je padel seveda na tehnično opremo, ki so jo dobili denar na evropskem razpisu,« dodaja Milošič.

Prenova se je začela lani, v času korone. Dela so zaradi tega potekala nekoliko počasneje, a se je še enkrat pokazalo, da ljudje potrebujemo druženja in sodelovanje. Po naslanjačih so namreč ljudje podarili še drugo opremo, od preprog, luči pa vse do rož in starih DVD-jev. 

Pisana dvorana bo tako poleg odličnih filmskih izkušnj, ponujala tudi udobje in domačnost mestne »filmske dnevne sobe«. Filmi v prenovljeni dvorani bodo na ogled že danes.

Prvi film v Mestnem kinu Ptuj pa je bil na ogled pred 125-imi leti oziroma natančno 3. marca 1897. 

Starejše novice