Foto: Sandi Kelc
Te dni v Mestnem kinu Ptuj nastaja še druga, manjša kinodovorana. Hkrati potek iskalna akcija okoli 30 starih naslanjačev. Kakšna je povezava med tem dvojim, se sprašujete?

V čudovitem obokanem pritličnem prostoru Mestnega kina Ptuj v teh dneh nastaja še ena, druga ptujska kinodvorana. Prostor meri dobrih 70 kvadratnih metrov.

Nova kinodvorana bo predvidoma sprejela od 30 do 50 gledalcev, odvisno od vrste sedežev, ki jih bodo izbrali. Za primerjavo: velika dvorana ptujskega mestnega ima 163 sedežev.

Vodja Mestnega kina Ptuj Nina Milošič je povedala: »Želja, ki je stara že desetletja, se končno uresničuje. Prepričani smo, da gre za veliko pridobitev za mesto.«

Foto: Mestni kino Ptuj

V novi kinodvorani bo mogoče praznovati rojstni dan

Vodja ptujskega mestnega kina je poudarila, da dve kinodvorani za kino pomenita predvsem še širšo in še bogatejšo filmsko ponudbo: »Kot edini kino v mestu smo doslej ves čas lovili ravnovesje med projekcijami tako imenovanih art filmov, prikazovanje katerih kot član Art kino mreže Slovenije in mednarodne mreže Europa Cinemas razumemo kot naše temeljno poslanstvo, in projekcijami studijskih filmskih uspešnic, ki si jih občinstvo v mestu prav tako želi.«

Razkrila je, da bo nova dvorana urejena v pisanem, neformalnem klubskem vzdušju: »Zato bo omogočala tudi prijetnejšo izvedbo bolj nišnih, tudi intimnejših dogodkov. Zelo se veselimo na primer kina po izbiri, kjer bo lahko družba sama izbrala film, na primer kot praznovanje rojstnega dne. In še veliko novih priložnosti se bo odprlo.«

Z dvema kinodvoranama bo v prihodnosti lažja tudi logistika glede šolskih kinopredstav. Mlajši učenci bodo tako v eni dvorani gledali zanje primeren film, starejši pa v drugi dvorani drugega. »Tako bomo lahko, tudi zaradi povečane kapcitete, gostili celo šolo istočasno, kar je tudi za šole lažje zaradi avtobusnih prevozov in podobno,« je dejala Nina Milošič.

Vodja Mestnega kina Ptuj Nina Milošič (foto: Sandi Kelc).

Kdaj bomo dočakali otvoritev?

Pri obnovi pritličnega prostora ptujskega kina ne bodo bistveno posegali v videz prostora, je zagotovila Nina Milošič: »Seveda želimo v največji možni meri ohranjati nostalgičen ambient najstarejšega še aktivnega kino prizorišča v Sloveniji.«

Tako bodo ohranili veličastne oboke, originalna lesena tla in stavbno pohištvo. Bodo pa na novo napeljali vse inštalacije, vzpostavili sistem ogrevanja in prezračevanja, obnovili stene in vse lesene dele, uredili dostop in podobno.

Nina Milošič je dejala, da je bila otvoritev nove kinodvorane sprva predvidena v času okoli novega leta: »Seveda pa zdaj epidemija koronavirusa in z njo povezani ukrepi tudi nam pošteno mešajo štrene, tako da bomo videli, kako bo. Smisel nove kinodvorane je kakovostno in prijetno druženje, zato kakršnakoli virtualna otvoritev ne pride v poštev.«

Donirajte star naslanjač in mu podarite novo življenje v novi kinodvoranici

Gradbena dela v ptujskem kinu se bližajo koncu in kmalu bo na vrsti opremljanje prostora s pohištvom.

Pri opremljanju nove kinodvorane pa v Mestnem kinu Ptuj prosijo za pomoč: »Če se ti kje potika kak star naslanjač, mu lahko podariš novo življenje v novi ptujski kinodvoranici!«

Za udobno gledanje filmov na velikem platnu bodo potrebovali okoli 30 naslanjačev. Želijo si, da bi bili ti različni, prinešeni 'z vseh vetrov', vsak že s svojo zgodbo. Podarjene naslanjače bodo v ptujskem kinu skrbno obnovili in jih po potrebi preoblekli v nove barve.

Če želite Mestnemu kinu Ptuj donirati star naslanjač, njegovo fotografijo pošljite na elektronski naslov [email protected]. Če bo naslanjač šel v koncept, vas bodo kontaktirali in se dogovorili o načinu prevzema.

Na pomoč sta priskočili Evropska unija in Mestna občina Ptuj

Sredstva za novo kinodvorano in nov komplet mobilne sodobne digitalne kinoopreme je ptujskemu kinu uspelo pridobiti na razpisu Evropske komisije Kinematografi kot inovativna kulturna središča v lokalnih skupnostih z mednarodnim projektom Resonance Cinema, Cultural Hub for Curious Minds.

Skupna vrednost projekta je 591.921 evrov, od tega je vrednost ptujskega dela 129.256 evrov. Od tega 80 odstotkov prispeva Evropska unija, 20 odstostkov pa znaša lastni delež.

Gradbena dela po razpisu niso upravičen strošek, pri tem je na pomoč priskočila Mestna občina Ptuj.

Takšna je bila ptujska mala kinodvorana pred začetkom obnove (foto: Sandi Kelc).
Takšna je bila ptujska mala kinodvorana pred začetkom obnove (foto: Sandi Kelc).
Foto: Mestni kino Ptuj
Foto: Mestni kino Ptuj
Foto: Mestni kino Ptuj
Foto: Mestni kino Ptuj
Foto: Mestni kino Ptuj

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice