Foto: Albin Bezjak
V Mestnem kinu Ptuj so uspeli pridobiti veliki evropski projekt, tako bodo svojim obiskovalcem lahko ponudili številne novosti. Preverili smo, kaj se obeta.

V Mestnem kinu Ptuj, ki deluje pod okriljem Centra interesnih dejavnosti Ptuj, so uspešno kandidirali na razpisu Evropske komisije Cinemas as Innovation Hubs for Local Communities 2019.

S pomočjo evropskih sredstev, ki so si jih tako zagotovili, bodo svojim obiskovalcem lahko ponudili številne novosti.

Organizacija filmskih projekcij na prostem bo odslej enostavnejša

Nabavili bodo nov komplet sodobne mobilne digitalne kinoopreme: projektor, platno, ozvočenje in podobno. Doslej so morali opremo za filmske projekcije na različnih lokacijah najemati pri komercialnih ponudnikih, zato so si jo lahko privoščili le redko.

Z lastno opremo pa se bodo ptujskemu mestnemu kinu odprle številne nove možnosti in priložnosti za bogato filmsko in obfilmsko dogajanje na različnih zunanjih in notranjih lokacijah - tako na Ptuju kot v njegovi okolici. Obetajo se tudi nove možnosti sodelovanja z drugimi organizacijami.

Ogled filma v bazenu ali sredi gozda? 

Vodja Mestnega kina Ptuj Nina Milošič je razkrila, da so se za filmske projekcije na prostem doslej že zanimali v številnih krajih v okolici Ptuja: »Tudi na Ptuju je še milijon lokacij, ki kar kličejo in vabijo po kinu na prostem. Ideje kar pritekajo. Ena od njih je, da bi pripravili neke vrste zgodovinsko obeležitev in letni kino organizirali na dvorišču pri ptujski pošti. Tam je namreč bil prvi ptujski letni kino.«

Vodja ptujskega mestnega kina je dejala, da je tudi nekoliko nenavadnejših zamisli precej: »Radi bi pripravili kino na prostem ob bazenu, da bi si bilo film mogoče ogledati iz vode. Projekcijo bi lahko organizirali tudi na primer sredi gozda. Občinstvu je to zanimivo, saj ne gre le za film, ampak za celotno doživetje.«

Ptuj bo dobil še eno kinodvorano

S pomočjo evropskih sredstev bodo v Mestnem kinu Ptuj lahko uresničili tudi že desetletja staro željo: v pritličju kina bodo uredili dodatno kinodvorano oziroma večnamenski prostor. Potrebna gradbena dela bo financirala Mestna občina Ptuj.

Nov komplet kinoopreme bo takrat, ko ne bo v uporabi na drugih lokacijah, stal v novi dvorani. Ta bo urejena v pisanem, neformalnem klubskem vzdušju in opremljena s premičnim pohištvom. Poleg filmskih projekcij bo gostila tudi razne tečaje in delavnice Centra interesnih dejavnosti Ptuj. Dve kinodvorani za Mestni kino Ptuj pomenita tudi še širšo in bogatejšo filmsko ponudbo, saj bodo filmske projekcije lahko potekale v dveh dvoranah sočasno.

Nina Milošič je povedala, da prostor za dodatno kinodvorano meri dobrih 70 kvadratnih metrov: »Ob filmskih projekcijah bi prostor lahko sprejel od 30 do 50 gledalcev - odvisno od tega, kakšne sedeže bomo izbrali. Kapaciteta sedanje dvorane znaša 163 sedežev. Nov prostor bi bil namenjen tudi intimnejšim koncertom, literarnim večerom, potopisom in podobno.«

Z uspehom na razpisu bodo lahko zaposlili novo sodelavko

V Mestnem kinu Ptuj bodo s projektom pridobili tudi dodatno sodelavko, ki bo 18 mesecev blažila kadrovsko stisko.

V okviru projekta so se že oziroma se še bodo zvrstili najrazličnejši dogodki, med njimi je bil tudi odmeven Prvi ptujski drive-in kino.

V sklopu projekta bodo skupaj z mladimi filmskimi navdušenci odkrivali in razvijali pomen filma kot pomembnega medija umetniškega in kritičnega izražanja. Organizirajo tudi delavnico animiranega filma za mlade, Gremo v kino s Centrom Sonček Ptuj in še vrsto drugih aktivnosti.

Evropski projekt bo povezal štiri mestna kina po Evropi

Projekt Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds med 1. junijem 2020 in 30. novembrom 2021 povezuje štiri kinematografe: v bolgarski Sofiji, hrvaškem Osijeku, madžarskem Szolnoku in na Ptuju.

V tem času bodo mestni kini v omenjenih mestih občinstvom ponudili atraktivne in raznolike kulturne vsebine, so pojasnili v Mestnem kinu Ptuj: »In sicer z razvojem skupnih pristopov, izmenjavo dobrih praks in povezovanjem s partnerji v lokalnem okolju.« Dodali so, da so v ospredju projekta mlada občinstva, prav tako pa je projekt namenjen tudi ranljivejšim občinstvom, ki imajo do tovrstne ponudbe omejen dostop.

Skupna vrednost projekta je 591.921 evrov, od tega je vrednost ptujskega dela 129.256 evrov. Evropska komisija sofinancira 80 odstotkov vrednosti projekta.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice