Okrajno sodišče v Mariboru je prejelo skupno tri obdolžilne predloge zoper mladoletnike, ki se nanašajo na protest dijakov 9. februarja v Mariboru. Na mariborskem sodišču se je danes zato morala zagovarjati prva dijakinja.

Dijaki, ki so v začetku februarja sodelovali na shodu na Trgu svobode za vrnitev v šolske klopi, so prejeli pozive na zagovor pred sodnikom za prekrške zaradi kršenja zakona o nalezljivih boleznih.

Okrajno sodišče v Mariboru je tako v začetku marca prejelo tri obdolžilne predloge zoper mladoletnike, ki so razpisani v aprilu. Danes se je morala zagovarjati prva dijakinja. 

Ob tem se je na družbenem omrežju Facebook pojavil poziv v podporo dijakom, ki so prejeli poziv na sodišče.

Podporo izrazili tudi Rukavina, Lorenčič in številni drugi

Podporniki so se ob 13.30 zbrali pred omenjenim sodiščem ter »v miru in tišini ob upoštevanju ukrepov za preprečevanje epidemije« izkazali podporo dijakinji. Ko je ta prikorakala do sodišča, se je zaslišal glasen aplavz.

Na protestu se je zbralo okoli sto posameznikov, med njimi starši, profesorji, dijaki in tudi znani Mariborčani. Opazili smo na primer Vladimirja Rukavino, direktorja Narodnega doma Maribor, pa Ivana Lorenčiča, ravnatelja II. gimnazije Maribor.

Na protestih smo opazili tudi Anico Bidar, nekdanjo sopredsednico Gibanja Združena Slovenija.

Zagovornik dijakinje Dino Bauk.

Spomnimo ...

Po podatkih iniciative Zahtevamo šolo je takrat šest dijakov prejelo globo v višini 400 evrov, trije mladoletniki pa so, kot omenjeno, prejeli poziv na sodišče. Pravno pomoč so poiskali pri Pravni mreži za varstvo demokracije. 

»Zanje smo našli odvetnika, ki bo prevzel njihova pooblastila in jim bo strokovno pomagal,« je ob vložitvi pobude za oceno ustavnosti odloka o prepovedi zbiranja povedala Barbara Rajgelj iz Zavoda Open.

In današnji epilog? Odvetnik je predlagal zaustavitev postopka, sodišče pa o zadevi še ni odločilo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice