Na eni od prekmurskih kmetij živali v grozljivih razmerah, v blatu in zanemarjene.

Na eni od kmetij v občini Moravske Toplice je zaradi mučenja živali pred dnevi prišlo do odvzema večjega števila živali.

Policisti prejeli prijavo

Soboški policisti so v začetku minulega tedna prejeli prijavo o domnevnem mučenju živali na eni do kmetij.   

Pomurski policisti so prejeli prijavo o domnevnem mučenju živali na območju občine Moravske Toplice.

Zaradi suma storitve kaznivega dejanja mučenja živali, so policisti obveščali dežurnega preiskovalnega sodnika, državnega tožilca in Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Policisti so v sodelovanju z uradnimi veterinarji, opravili ogled kraja kaznivega dejanja in začeli z zbiranjem obvestil.

Situacija v živo grozljiva

Če je do prijave na policijo prišlo že v torek, pa je trajalo vse do petka, da so pristojne službe ukrepale.

O grozljivem stanju na eni od kmetij v Prekmurju so bili obveščeni tudi v Društvu za zaščito konj, kjer pravijo, da fotografije niti ne pokažejo, kako zanemarjene so živali. 

Društvo se dogovorilo za odkup živali, a vseh niso mogli rešiti

V društvo pravijo, da bi inšpekcija morala odvzeti vse živali, ampak jih ni, odvzeli so samo kobilo, 25 kokoši, osem grlic in 13 prepelic. Na posestvu so tako ostale še koze, goveda, kunci in ostala perutnina. Zato so se v društvu sami z lastnikom dogovorili za odkup preostale perutnine in treh koz. 

»Govedi in kuncev pa lastnik ni želel prodati, tudi v odločbi inšpektorica odvzema ni odredila, čeprav bi bila tudi za te živali to najboljša možna rešitev,« pravijo v društvu.

V društvu dodajajo, da je odvzem živali potekal z varovanjem policije, živali pa so, kljub temu da prej dva dni ni deževalo, lovili v dreku in blatu.

»Videnega je bilo veliko gorja in trpljenja«

Kobilo in kozla so odložili v Veterinarski bolnici Slovenska Bistrica, saj sta bila potrebna takojšnje veterinarske pomoči, za eno od račk ni bilo več rešitve. Uspavali so jo, saj je bila hudo poškodovana in je umirala pri gnijočem telesu. 

»Ja. V začetku smo še šteli, potem ne več. Smo jih pa prešteli doma. 70 duš je bilo rešenih. Bil je resnično velik odvzem, blaten in smrdljiv, videnega je bilo veliko gorja in trpljenja. Ampak zdaj so rešeni,« še sporočajo iz društva.

Dodajajo tudi, da se inšpekciji tokrat ne morejo zahvaliti, ker svojega dela ni opravila tako, kot je treba. Se pa zahvaljujejo policiji, ki se je resnično trudila in potrudila ter svoje delo opravila profesionalno.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Živaliljub (nepreverjen)

Želim samo to ,da vsak lastnik takih mučenih živali, doživi enako kot njegove živali, ker si drugo ne zasluži.

Starejše novice