Le še nekaj dni nas loči od pravega spektakla, ki se bo odvil na Ptujskem gradu.

Lani je več kot sto bobnarjev zatreslo Maribor, letos je na vrsti Ptuj. Organizatorji so za kuliso izbrali Ptujski grad, ki iz dvorišča, kjer bodo bobnarji, nudi izjemne razglede na okolico. 

Bobnarji bodo tresli Ptuj že to soboto, 14. maja, ob 10.00. 

Dogodek bo tako izjemna priložnost za promocijo Ptuja in Ptujskega gradu, kjer bo v ospredju glasbena zbirka, je izpostavil Aleksander Lorenčič, direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož.

Ta zbirka je nacionalnega pomena, je najbogatejša v Sloveniji, saj šteje okoli 300 glasbil za igranje umetne in ljudske glasbe. 

»Gre za edinstven dogodek«

Tanja Srečkovič Bolšec, direktorica Zavoda za turizem Ptuj, je izpostavila, da gre za edinstven dogodek, ki se bo odvil v najstarejšem mestu. 

Dogajanje se bo začelo ob 10.00 z glasbeno delavnico za otroke Grajske muzikalnice s Pokrajinskim muzejem Ptuj Ormož in Bratoma Malek. Te delavnice bodo trajale vse do 14.00.

Ob 10.00 se pripravite na koncert več kot 30 bobnarjev ter skupin The Rocktors in Hudobni Volk. Za posebno presenečenje pa bodo poskrbeli kar Pihalni orkester Ptuj, ki bodo nudili edinstveno spremljavo desetinam bobnarjev. 

Po koncertu boste lahko bobne spoznali še od blizu, z bobnarji - med njimi ne bo manjkalo niti znanih glasbenikov - pa se boste lahko tudi fotografirali. 

Obenem pa bo sobota ponudila edinstveno priložnost spoznati izjemno zbirko glasbil, ki jo skrivajo debeli grajski zidovi. Vodeni ogledi po muzejski zbirki glasbil se bodo zvrstili ob 10.30, 11.15 in 13.30. Odrasli se jih bodo lahko udeležili za dva evra, mladina pa za evro. 

V soboto pa lahko domačo kuhalnico postavite na stran, kuhali bodo kar na gradu, dogodek bo spremljala kulinarična ponudba. 

Desetine bobnarskih palic, ki se zlijejo v celoto

Mihael Toš, eden od organizatorjev, obljublja, da bo energija na gradu izjemna. Od razgleda, ki nudi pogled na zeleno okolico, do desetin bobnarskih palic, ki bodo skupaj - brez vaje - izpeljali koncert.

Tem se bo pridružil še ptujski orkester, ki bo prisotne prebudil skoraj tako, kot med tradicionalno budnico. 

»Lahko povem kot bobnar, kot glasbenik, da se res, res postavi ena taka edinstvena, kolektivna energija pri takem dogodku. Nekaj, kar je res možno samo pod takšnimi pogoji, ker mora velika skupina slediti en cilj, konkretno en cilj, si pri tem zaupati - mogoče se dva bobnarja, ki sedita en ob drugem sploh ne poznata, počneta pa isto stvar,« opisuje Toš. 

Dogodek pa bo odmeval tudi kasneje, saj bo posnet. Tako si bodo lahko koncert ogledali vsi od blizu in daleč. 

Ne le promocija, tudi dobrodelnost

Nota prireditve pa je tudi dobrodelna. Zbiralo se bo za Mateja, ki pa koncerta ne bo opazoval od daleč. Lahko mu boste celo prisluhnili, saj bodo tolkle tudi njegove palice. 

Na samem dogodku bo postavljena tudi škatla, kjer boste lahko oddali svoj prostovoljni prispevek.

Starejše novice