Iz ZDA prihaja vse več poročil o posledicah, ki bi naj nastale pri uporabi elektronske cigarete in tudi pri nas je Nacionalni inštitut za javno zdravje nedavno prižgal rdečo luč za to alternativo tobačni cigareti.

Elektronska cigareta, pogovorno »vejp«, je elektronska naprava, ki simulira občutek kajenja klasične cigarete in je alternativa klasičnim tobačnim proizvodom. Za razliko od klasične cigarete, elektronska cigareta ne proizvaja dima, temveč paro, ki vsebuje nikotin in deluje tako, da s pomočjo segrevanja spreminja tekočino iz tekočega stanja v aromatično paro, podobno dimu.

Pogosto slišimo izraz »vejpanje«, ki v bistvu predstavlja dejanje, ki ga počnemo z uporabo elektronske cigarete, to je inhaliranje pare, ki nastane pri uparjanju tekočine iz elektronske cigarete.

Smrtni primeri in bolezni dihal povezani z mešanjem nevarnih koktajlov

V ZDA vsakodnevno poročajo o novih primerih obolelih in celo umrlih, domnevno zaradi uporabe elektronskih cigaret. Prišlo je celo do poziva z državnega vrha od predsednika Trumpa k prepovedi teh, družba Walmart, pa se je zavezala, da bo elektronske cigarete umaknila iz prodaje - klasični cigareti bodo seveda še zmeraj na voljo.

Uradno potrjenega vzroka še ni, ampak strokovnjaki iz FDA špekulirajo, da bi lahko bili primeri povezani z uporabo nezakonitih tekočin za vejpanje, ki so bile kupljene na črnem trgu in vsebujejo nevarno kombinacijo kemikalij, od vitamina E kot tudi THC

Branko Nikolić iz Q Vapehouse: Smo svetovalnica za odvajanje od kajenja

O tem, kako vsa ta negativna poročanja in bolezenski primeri vplivajo na njihovo poslovanje, smo se pogovarjali z lastnikom Q Vapehouse Brankom Nikolićem. Poslovalnice imajo tudi v Mariboru in Nikolić priznava, da je škoda velika.

Padec prometa je zaznati na vseh lokacijah, v Ljubljani bodo poslovalnico primorani celo zapreti. Nikolić razloži, da je to slabo za obstoječe kadilce, saj ne bodo posegli po tej, kot pravi, dokazano učinkoviti metodi za odvajanje, hkrati pa tudi za vejperje, ki so nehali kaditi, saj jih sedaj pritisk družbe sili nazaj na dosti bolj škodljivo cigareto.

Sam pravi, da niso samo trgovci, ampak predvsem svetovalci za pomoč pri odvajanju od kajenja, vsi zaposleni so namreč bivši kadilci. Najlepši občutek mu daje ravno to, ko pride kadilec prvič v trgovino, poskusi elektronsko cigareto in mu vidiš na obrazu, da se v življenju več ne bo dotaknil cigarete.

Njihova najstarejša stranka je 82 let star možakar, ki je poskusil že vse živo, da bi se odvadil od kajenja, pa mu ni uspelo. Z elektronsko cigareto, pa mu je, ponosno razloži Nikolić.  

Nikolić se je pohvalil s podatkom, da so v prvem leti poslovanja postregli čez štiri tisoč strank in vse so prenehale kaditi klasične cigarete. Podatke o vseh kupcih morajo zbirati že zaradi zakonodaje, zato lahko pove, da jih je večina v starostni kategoriji od 45 do 50 let, mladostnikov ni.

Tu pa tam, sicer pride kak najstnik v poslovalnico, ampak kot pravi Nikolić: »Ko pridejo nepolnoletni, jim pokažemo vrata. Tudi, ko pride nekadilec, ga poskusimo pregovoriti, da to ni za njega in nima smisla, da uporablja elektronsko cigareto.«.

V Sloveniji je okoli deset trgovin z elektronskimi cigaretami, pripadajočo opremo in tekočinami, pri vseh pa so lastniki bivši kadilci, nam vejperski trg razloži Nikolić.

V Angliji spodbujajo, pri nas odsvetujejo

Nikolić je zaskrbljen glede poročanja medijev o elektronskih cigaretah, ki je po njegovem mnenju selektivno in niti malo raziskovalno. Izpostavlja pa tudi nepoznavanje materije s strani države, kar se po njegovih besedah kaže v določilih zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov.

Omenjeni zakon v isti koš meče elektronsko cigareto s tobačnimi izdelki, zato je tudi prepovedano oglaševanje teh, kar Nikolić komentira kot absurdno: »To, da nekaj prepoveš samo zaradi tega, ker spominja na nekaj, je zame banalno in skregano z logiko.«.

Tudi odziv Nacionalnega inštituta za javno zdravje, po njegovem mnenju, nima strokovne podlage, saj obstaja o elektronskih cigaretah več kot 2500 raziskav.

Sam izpostavlja predvsem raziskavo priznane institucije Royal College of Physicans, ki je med drugim kot prva dokazala škodljivost kajenja klasičnih cigaretov, v kateri so dokazali, da je elektronska cigareta za vsaj 95 odstotkov manj škodljiva od tobačne cigarete.

Na podlagi teh raziskav je tudi britansko ministrstvo za zdravje naklonjeno elektronskim cigaretam in jih svetuje kot pripomoček za odvajanje od kajenja, zato pa imajo sedaj rekorden upad kadilcev, še razloži Nikolič.

Črt Erjavec iz Belidim: Najboljša alternativa klasični cigareti

Za odziv smo povprašali tudi lastnika poslovalnic Belidim Črta Erjavca, ki se tudi opira na angleške raziskave o elektronskih cigaretah in je prepričan, da delajo dobro, saj predstavljajo najboljšo alternativno kajenju tobaka. Priporoča uporabo le preverjenih naprav in tekočin ter obisk zgolj specializiranih prodajaln z vape opremo.

Nikolić meni, da se primeri kot so se v ZDA, ne morejo zgoditi pri nas, saj je pri nas dovolj regulirano in ni črnega trga z tekočinami, zato razloga za preplah ni. Želi si pa več razumevanja in podpore s strani države, saj bi lahko s skupnimi močmi pomagali nešteto kadilcem.

Zaključuje: »Elektronska cigareta je še vedno tolikokrat manj škodljiva od klasičnega cigareta, da jo je nesmiselno označevati za zlo.«.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice