V dneh, ki smo jim priča, je izjemnega pomena, da se zaščitimo.

Tudi območje Slovenije je zajelo obilno deževje. Med takimi naravnimi katastrofami je izjemnega pomena, da se znamo zavarovati. 

Na upravi za zaščito in reševanje so izdali nekaj navodil, kako ravnati pred, med in po neurjih ali močnimi nalivi. 

Nikar se ne zadržujte zunaj! 

Sebe zaščitite tako, da ob napovedanem neurju ne načrtujete ali izvajate dejavnosti na prostem. Ostanite v zaprtem prostoru, poskrbite pa tudi za svoje hišne ljubljenčke. 

Električne naprave ugasnite in izklopite iz električnega omrežja, med samim neurjem pa se izogibajte odprtih površin, vodnih virov, visokih zgradb, dreves, kovinskih predmetov in podobnega. Ne uporabljajte stacionarnih telefonov in drugih električnih naprav. 

Med močnim vetrom bodite pozorni na predmete, ki jih lahko veter nosi po zraku. 

Med točo nikar ne hodite zunaj, ne skušajte zavarovati avtomobila ali pridelkov na vrtu, saj vas lahko toča hudo poškoduje. 

Kako zaščitite svoj dom? 

Svoj dom zaščitite tako, da pred neurji poskrbite za neovirano odtekanje meteornih voda in redno čistite žlebove. Ob stavbi oklestite veje in odstranite večja ali suha drevesa, ki bi jih lahko veter podrl. 

Ob napovedanem neurju umaknite premično premoženje iz prostorov, ki jih lahko zalije voda. Zavarujte in umaknite predmete, ki jih lahko odnese veter, odplavi voda ali poškoduje toča. Zaprite okna, vrata in naoknice ter spustite rolete in žaluzije.

Zavijte platnena senčila. 

Če živite v bližini vodotokov, ob neurju spremljajte vodnatosti in bodite pripravljeni, če pride do poplav. Prav tako bodite pozorni na plazenje. 

Po neurju preglejte stanje stavbe in morebitne poškodbe ter jih čim prej popravite. 

Kako zaščitite svoje vozilo ali plovilo? 

Vozil nikar ne parkirajte pod drevesi ali v njihovi bližini, na izpostavljenih delih obale, ob vodotokih in na mestih, ki jih lahko poplavi. 

Če ste med neurjem na cesti, vožnjo nujno prilagodite razmeram. 

V Zavarovalnici Triglav ob poplavah, s katerimi se ob obilnem deževju soočajo v nekaterih delih Slovenije, naraščanje vodostajev pa je še pričakovati, poudarjajo, naj prebivalci najprej poskrbijo za lastno varnost. 

Šele zatem naj, če je to varno, zaščitijo svoje premoženje in ko to dopuščajo okoliščine, škodo prijavijo zavarovalnici. Zavarovance spodbujajo k prijavi škode na daljavo. Na poplavljenih območjih, predvsem na Celjskem in Savinjskem, lahko pa tudi drugod po Sloveniji, so zaprte nekatere njihove poslovalnice.

Starejše novice