Zdravniška stavka v Sloveniji poteka že od 15. januarja, kaj to pomeni za primarno zdravstveno oskrbo na Ptuju?

Zdravniška stavka v Sloveniji traja že od 15. januarja. Dobrih pet mesecev kasneje se sprašujemo, kaj to pomeni za primarno zdravstveno oskrbo na Ptuju?

Zdravniška stavka se ne pozna v upadu storitev

Na novinarski konferenci Zdravstvenega doma Ptuj, ki je bila 14. junija, se je direktorica ptujskega zdravstvenega doma Metka Petek Uhan dotaknila tudi zdravniške stavke in tega, kako stavka vpliva na delo v Zdravstvenem domu Ptuj.

»Za vso zdravstveno osebje to pomeni kar precej naporno delo, ker mi imamo po zakonu take omejitve, da pravzaprav nimamo, da rečemo, da ne delamo neke dejavnosti. Moramo vzeti vse, otroke, nujne, ne nujne, kronične, skratka, če greš gledat po storitvah, mi nimamo izpada dejavnosti zaradi stavke.«

Opažajo pa, da marsikatero stvar, ki bi jo naj naredili na sekundarnem nivoju, recimo predpisovanje napotnice, zdravila, morajo narediti oni v zdravstvenem domu, kar pomeni dodatno obremenitev osebja.

Uhan se je ob tem zahvalila vsem zaposlenim, še posebej nosilcem, da se stavka čim manj pozna.

Kaj pa čakalne dobe?

Glede na to, da upada storitev v Zdravstvenem domu Ptuj ni, nas je zanimalo še, kako je s čakalnimi dobami.

»Nismo podaljšali čakalnih dob, se pa povečujejo čakalne dobe zaradi tega, ker čim več naredimo, potem je pa priliv iz drugih področij. Tipičen takšen primer pri nas je recimo dermatolog, ki vemo, da je najboljši v Sloveniji.«

Prav tako so dolge čakalne dobe na novih programih.

»Ko dobimo nov program, je kratka čakalna doba samo kratek čas, ker ni omejitve na lokalnem območju in se ljudje usujejo,« je povedala Uhan.

Odstotek ljudi, ki pridejo od drugod, je Uhan težko določila, omenila pa je, da je pri dermatologu ta odstotek zagotovo vsaj deset odstotkov.

Prehajanja v zasebništvo so

Odliv zaposlenih iz zdravstvenega doma v zasebništvo je trenutno majhen in ga uspejo nadomeščati z novimi zaposlenimi. Takšen primer je bil recimo upad zaposlenih v zobozdravstvu.

»Želim si, da bi lahko mi ljudi, ki delajo v naši hiši ustrezno nagradili. Večkrat pa vedno povem tudi na državnem nivoju dajmo izenačiti delovanje vseh izvajalcev v državi. Potem bomo pa imeli popolno konkurenco.«

Uhan je dodala, da konkretno to pomeni enako nagrajevanje za enako delo in enako storitev. Tako v javnem kot v zasebnem sektorju.

Starejše novice