Slika je simbolična.
Se tudi vam tu in tam prileže kozarček gina ali pa gin pomešan s tonikom? Potem je dogodek, ki bo ta konec tedna potekal v Mariboru popoln za vas. V mesto namreč prihaja prvi slovenski kraft gin festival.

V soboto bo na Pohorski tržnici v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru gin tekel v potokih. Na račun bodo prišli vsi ljubitelji priljubljene žgane pijače, saj bo tam potekal Festival Ginola, na katerem bodo prisotni samo slovenski 'krafterji'. Gre za proizvajalce alkoholne pijače, ki se umikajo masovni oziroma industrijski proizvodnji gina.

»Glede na to, da so po Sloveniji že festivali gina, v Mariboru in okolici pa še ne, je bilo povpraševanje po enem takem festivalu pri nas zelo veliko,« razlaga organizator Bojan Lunežnik.

Poleg tega, da se bodo lahko obiskovalci osvežili z ginom, pa se bodo lahko po polovični ceni udeležili ogleda botaničnega vrta, ob tem pa tudi poučili o destilaciji oziroma žganje kuhi, zraven pa bo tudi demonstracijski prikaz kuhanje gina, ki ga bo izvedla Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede.

»Ljudem bi radi predstavili, da izdelava gina ni samo postopek, v katerem imamo osnovni alkohol, v katerega vlijemo ekstrakte. To je industrijski gin. Mi bi pa radi predstavili, kako se pravilno kuha gin,« poudarja Lunežnik.

A kaj sploh je kraft gin? Kot razlaga Bojan je kraft izdelan v manjših serijah, njegova proizvodnja pa traja veliko dlje kot industrijska. Tako je po besedah Lunežnika za steklenico dobrega kraft gina potreben tudi mesec dni.

Na festivalu se bo predstavilo deset lokalnih proizvajalcev gina

Eden izmed glavnih razlogov za organizacijo slovenskega kraft gina pa je tudi ta, da Slovenci v večini konzumiramo le tuj gin, ne poznamo pa lokalnih proizvajalcev.

»Slovenci 'krafterji' imamo zelo kvalitetne gine, ki so tudi mednarodno priznani, a nas mnogi ne poznajo,« poudarja organizator Bojan Lunežnik.

Tako se bo na festivalu predstavilo deset slovenskih proizvajalcev gina, med drugim Svarog Distillery, ki ga vodi prav Mariborčan Bojan Lunežnik s svojo ženo Lidijo, pa tudi družinska destilarna Broken Bones, PetriotGin, butična mikro destilarna Beyond Mura Distillery, še ena lokalna destilarna Maister Gin, prekmurska destilarna Destilarna Pozvačin, pa Istrape distillery iz Istre, Destilarna Karakter, majhna družinska kmetija Pr' Komarjevih, AP GIN in Triple GGG.

Obiskovalci bodo lahko med drugim poskusili gin tonik, ki ga po besedah Lunežnika vsak zmeša drugače, poleg tega pa tudi kupili steklenico ali dve priljubljene alkoholne pijače.

»Bistvo festivala je, da obiskovalcem predstavimo, da je proizvajanje gina umetnost. In tudi, da gin ni za 'pijančke'. Tako kot lahko uživamo ob kozarčku piva, kave ali čaja, lahko uživamo tudi ob ginu ali gin toniku,« zaključuje Lunežnik.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice