Vir: Policija.si
Na seznamu so tudi trije Slovenci, med njimi ropar, ki je konec oktobra 2005 vlomil v trezor banke SKB banka in si protipravno prisvojil skoraj 20 milijonov evrov gotovine in več dragocenih predmetov v vrednosti najmanj 13 milijonov evrov.

Europol in Evropska mreža skupin za aktivno iskanje pobeglih oseb (ENFAST) sta 28. septembra 2022 zagnala najnovejšo kampanjo, usmerjeno v intenzivno iskanje članov organiziranih kriminalnih združb. Letošnji slogan kampanje, ki se ji pridružujemo tudi v slovenski policiji, je »Lahko jih pomagate razkriti. #GameOver«.

Europolova kampanja sloni na prispodobi hiše iz kart, kjer lahko razkritje oziroma odstranitev ene same karte podre celotno strukturo. Na ta način poziva javnost, naj s svojimi anonimnimi namigi pomaga pri izsleditvi ključnih članov organiziranih kriminalnih združb. Pri Europolu so pripravili tudi video 

Letošnja kampanja se osredotoča na vodje in ključne člane organiziranih hudodelskih združb

Nekateri poudarjeni profili na letošnjem seznamu vključujejo mafijske šefe, ki so zagrešili umore, trgovali z mamili in ljudmi, nasilne zločince, ki izvršujejo umore ali druga nasilna dejanja v imenu hudodelske združbe, pralce denarja in poneverjevalce. Podobno kot v poslovnem okolju jedro hudodelske združbe sestoji iz vodstvenih slojev in terenskih operativcev. To jedro je obkroženo s širokim naborom akterjev, povezanih s kriminalno infrastrukturo, ki zagotavljajo podporne storitve. Z usmerjanjem na zločince v ključnih vlogah znotraj teh mrež želi Europol s kampanjo zrušiti celotne organizirane hudodelske združbe.

En namig je vse, kar je potrebno. Kot namreč pravi Europolova izvršna direktorica, Catherine De Bolle: »Za državljane EU ne bi moglo biti lažje sodelovati v teh kampanjah – eno samo majhno dejanje lahko pomeni prijetje in obtožnico nevarnega ubežnika in rešitev potencialnih žrtev. Obiščite spletno stran in nam jih pomagajte najti.«

Pomagajte najti najnevarnejše ubežnike v EU

V tem letu je bilo na spletno stran www.eumostwanted.eu naloženih več kot petdeset profilov, povezanih z organiziranimi hudodelskimi združbami. Vsi zločinci v letošnji kampanji so iskani zaradi hudih oblik kaznivih dejanj, storjenih v Evropi, kot so umor, trgovina z ljudmi, oborožen rop in terorizem.

Obiščite spletno stran www.eumostwanted.eu in si oglejte fotografije ubežnikov. Če koga prepoznate, lahko svoje informacije anonimno pošljete preiskovalcem in na ta način pripomorete k njegovi izsleditvi in prijetju.

Slovenska policija je v kampanjo vključila dva ubežnika

Iskani osebi, ki ju je v kampanjo vključila slovenska policija, sta:

  • Aleš Pevec, rojen leta 1985, obsojen na 8 let in 6 mesecev zapora zaradi kaznivih dejanj zlorabe prostitucije in neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami,
  • Mladen Samardžija, rojen leta 1990, obdolžen kaznivega dejanja neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami.

Ste ju morda videli? Kakršne koli podatke o iskanih osebah lahko slovenski policiji posredujete tudi na anonimni telefon policije 080 1200, lahko pa tudi na elektronski naslov skupine za ciljno iskanje oseb: [email protected]. Nekatere od oseb, ki jih trenutno išče slovenska policija, si lahko ogledate na spletni strani Iskane osebe.

Na seznamu pa je tudi Radomir Cvijanović, ki je konec oktobra 2005 vlomil v trezor banke SKB banka in si protipravno prisvojil skoraj 20 milijonov evrov gotovine in več dragocenih predmetov v vrednosti najmanj 13 milijonov evrov. 

Kot so na strani zapisali ob njegovi fotografiji, obstaja možnost, da je Cvijanović z operacijami spremenil svoj videz. Opozarjajo, da je ubežnik lahko nevaren in oborožen.

»Vse informacije so dobrodošle,« pravijo na policiji. 

Učinkovito iskanje ubežnikov prek spletne strani EU Most Wanted

Kampanja je v preteklih letih že dosegla pomembne uspehe. Spletna stran EU Most Wanted je bila prvič objavljena leta 2016, od takrat je bilo na strani objavljenih 335 profilov iskanih oseb. Od teh iskanih oseb je bilo prijetih 120, od tega 43 neposredno zaradi objave na spletni strani in posledično koristnih namigov, ki so pripeljali do dejanskih aretacij. Od zadnje kampanje v decembru 2021 je bilo prijetih deset oseb.

Mreža ENFAST nastala kot odgovor na razvijajočo se naravo čezmejnega kriminala 

Evropska mreža skupin za aktivno iskanje oseb (ang. European Network of Fugitive Active Search Teams – ENFAST) je mednarodna mreža policistov, ki so na razpolago 24/7 in lahko takoj ukrepajo in izsledijo ubežnika, ko je to potrebno. Njena članica je tudi slovenska enota za ciljno iskanje oseb FAST. Cilj enot FAST je izslediti ubežnike in preprečiti, da bi se izognili sodnim procesom ali zaporni kazni.

Komentarji (3)

tanja flaškon (ni preverjeno)

to je moj brat

Alenka Buzeera… (ni preverjeno)

ja saaaaaj ti je podoben

In reply to by tanja flaškon (ni preverjeno)

MATEJ (ni preverjeno)

VSAKEGA SLEJ KO PREJ DOBIJO. IN GREŠ V ZAPOR. ALI PA TE KDO UBIJE. PA TUDI ŽIVLJENJE Z OZNAKO UBEŽNIKA NI NOBENO ŽIVLJENJE. TAKO DA RAJE NE ZAHAJATI NA TAKŠNE POTI.

Starejše novice