Podeljena so bila najuglednejša priznanja na področju menedžmenta v državi.

Združenje Manager že od leta 1991 podeljuje priznanja vodilnim vodjem podjetij za izjemne poslovne dosežke v podjetjih, ki jih vodijo, gre pa za eno najprestižnejših priznanj na področju menedžmenta v slovenskem prostoru. 

Kdo je naj menedžer?

Upravni odbor Združenja Manager je za menedžerja leta izbral Blaža Brodnjaka, predsednika uprave NLB, in Sabino Sobočan, generalno direktorico družbe Varis Lendava. Priznanji sta prejela na osrednjem menedžerskem dogodku leta Managerski kongres 2022, ki se je odvijal v Portorožu.

Priznanje domačinu Blažu Brodnjaku

Blaž Brodnjak, univerzitetni diplomirani ekonomist, se je NLB pridružil leta 2012 kot član uprave, čez štiri leta pa postal njen predsednik. Ob prevzemu vodstvenega položaja je imel jasno začrtane cilje: prestrukturirati družbo in jo znova usmeriti k strankam. 

Sledila je izjemna preobrazba – na vseh šestih trgih, na katerih NLB deluje, je med top tremi bankami. Pod Brodnjakovo taktirko so izboljšali poslovne rezultate in zadovoljstvo zaposlenih; slednji svojega predsednika opisujejo kot zaupanja vredno osebo z visokimi etičnimi standardi. Prav tako je zagovornik družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja ter velik podpornik športa.

Poslovna pot in uspehi

Brodnjak je svojo izobrazbo nadgradil z MBA študijem IEDC-Poslovne šole Bled, pred prihodom k skupini NLB pa se je utrjeval v Hypo Alpe Adrii v Celovcu, Zavarovalnici Triglav, Bawag banki, Reiffeisen Krekovi banki in Bank Austrii Creditanstalt. 

Brodnjakovi vizija in strategija razvoja sta se od njegove pridružitve banki NLB odrazili tudi v dobrih poslovnih rezultatih. Bilančna vsota banke NLB, ki je konec leta 2015 znašala približno 11,8 milijarde evrov, se je do danes skoraj podvojila. Povečali so se tudi prihodki: leta 2016 so ti znašali 476 milijonov evrov, konec leta 2021 pa 667 milijonov. 

NLB je prvega od ključnih mejnikov v fazi prestrukturiranja dosegla leta 2018, ko je bila uspešno izvedena delna privatizacija banke, delnice NLB pa so se uvrstile v kotacijo na ljubljanski in londonski borzi.

Banka je v letu 2020 z dezinvestiranjem hčerinske družbe NLB Vita izpolnila še zadnjo od omejujočih zavez, danih Evropski komisiji v letu 2013 zaradi pridobitve državne pomoči, ki jo je poplačala lani; s tem je lahko po več letih znova začela iskati poslovne priložnosti. Istega leta je prevzela Komercialno banko Beograd, svoj tržni položaj pa je utrdila letos, ko je kupila 100 odstotkov delnic Sberbank

Skupino NLB danes poleg matične NLB sestavlja še sedem odvisnih bančnih članic, ki delujejo v Sloveniji, Srbiji, Severni Makedoniji, Bosni in Hercegovini, na Kosovu in v Črni gori, ter več družb za pomožne storitve.

Skrb za družbeno odgovornost

Skupina NLB v okviru svojega poslovnega modela neguje tudi čut za družbeno odgovornost. Že desetletja so večji pokrovitelji športa, tudi projekta Šport mladim, vložke pa namenjajo kulturi in kulturni dediščini ‒ junija 2021 so tako odprli Bankarium, prvi muzej bančništva v državi. Ustvarili so tudi projekt Okvir pomoči, s katerim svoje znanje in oglaševalski prostor nudijo 258 podjetnikom v regiji. 

Družbeno odgovornost nadgrajujejo še s trajnostnim poslovanjem in financiranjem: lani so pripravili Okvir trajnostnega razvoja NLB Skupine in izvedli prvo meritev ogljičnega odtisa. So prva slovenska banka, ki je podpisala načela OZN za odgovorno bančništvo, pridružili pa so se tudi Zavezništvu za podnebno nevtralno bančništvo Združenih narodov, ki stremi k uskladitvi kreditnih in naložbenih portfeljev z ničelno stopnjo neto emisij do leta 2050.

So tudi zagovorniki enakih možnosti. Na vodstvenih delovnih mestih je tako 57 odstotkov žensk, politiko raznolikosti pa so letos še nadgradili in določili ciljni delež zastopanosti obeh spolov v organih nadzora in vodenja. 

Vlaganje v razvoj

V letih, odkar je Brodnjak v vodstvu banke, se je število zaposlenih povišalo za 30 odstotkov. Raslo pa ni le število zaposlenih, temveč tudi njihova zavzetost ‒ od 2013 do 2021 se je s 24 odstotkov zvišala na 53. Razlog? Banka vlaga v dobrobit zaposlenih s programi, kot je Družini prijazno podjetje, delom od doma celo štirikrat na teden in mnogimi izobraževanji. 

NLB je kot edina slovenska banka že sedmo letos zapored prejemnica mednarodnega certifikata Top Employer, namenjenega delodajalcem, ki na prvo mesto postavljajo svoje zaposlene in jim omogočajo osebnostni razvoj. 

Integriteta in predanost

Brodnjaka sodelavci opisujejo kot osebo, ki jim je z integriteto, samoiniciativnostjo, vztrajnostjo in predanostjo vzor. S svojimi potezami ustvarja pozitivno delovno okolje in povečuje motiviranost. 

Vrednote banke, ki jih tudi sam trdno zagovarja, izkazuje na vsakem koraku. V to, kar verjame, vloži vso svojo energijo. 

Povezava z družbo

Blaž Brodnjak je aktiven član Gospodarskega kroga in iskan govorec v razpravah o prihodnosti Slovenije, njenih priložnostih in izzivih. Ob tem je predsednik Sveta guvernerjev Amcham Slovenija, predsednik nadzornega sveta Združenja bank Slovenije, član izvršnega odbora Rokometne zveze Slovenije ter član upravnega odbora Košarkarskega kluba Cedevita Olimpija.

Menedžerka leta 2022 tudi Sabina Sobočan

Menedžerka leta 2022 pa je postala tudi Lendavčanka Sabina Sobočan, magistrica ekonomskih znanosti, ki je direktorica družbe Varis Lendava. Družinskemu podjetju, ki se ukvarja s proizvodnjo gotovih kopalnic, se je pridružila leta 2013, vodenje pa je prevzela dve leti kasneje. Že takrat jo je pri vodenju spremljalo načelo, katerega se poslužuje še danes: »Ne da se ne obstaja. Da se!«

Sledenje temu prepričanju je družinsko podjetje Varis uvrstilo med vodilne evropske proizvajalce gotovih kopalnic – do zdaj so jih proizvedli že več kot 100.000. Podjetje kar 95 odstotkov svojih prihodkov ustvari na tujih trgih, največ v Nemčiji. Vse bolj se usmerja k zelenim rešitvam in je med drugim razvilo okolju prijazen 'zeleni beton'.

Sobočan stavi na vključujoče vodenje, zaposleni pa jo opisujejo kot odločno in vztrajno pri doseganju zastavljenih ciljev.

Za svojo vnemo je bila nagrajena letos, ko je prejela posebno povabilo francoskega predsednika Emmanuela Macrona: izbrana je bila med 21 voditeljic, ki jih je slednji v okviru predsedovanja Svetu Evropske unije osmega marca povabil v Elizejsko palačo k podpisu deklaracije za uravnoteženost spolov. 
Kot prva ženska menedžerka je tudi prejemnica nagrade primus, ki jo je v svojo last dobila maja letos. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice