Letošnja koronamatura bo zagotovo ostala v posebnem spominu, tako dijakom kot profesorjem. Oboji so se soočali s številnimi izzivi, strahovi in dvomi. 

Za 6624 dijakov se je s pisanjem eseja iz maternega jezika danes v srednjih šolah začela najbolj nenavadna matura do zdaj. 

»Mislim, da nas je najbolj skrbelo to, da nismo vedeli, kako bo zdaj ta spremenjena oziroma prilagojena matura izgledala in kaj naj pričakujemo,« je po odpisanem eseju povedala Lena Šijanec, maturantka Ekonomske šole Murska Sobota.

Pokazale so se stiske med dijaki

Čeprav so jim profesorji med pripravami na maturo od doma zagotavljali, da imajo vse pod nadzorom, je bil med dijaki prisoten strah. Profesorica slovenščine na Ekonomski šoli Murska Sobota Cvetka Mencigar Rituper pravi, da so se bali, da vsega ne bodo dobro razumeli, če bi bilo na maturi kaj drugega, kar so predelali. 

»Je bilo pa tudi opaziti zdaj recimo proti koncu, predvsem v marcu, se je opazila ena apatija. Si jih moral klicati preko drugih, da so se odzivali, malo so tudi že kdaj odšli. Ja, so se pokazale stiske,« dodaja Mencigar Rituperjeva.

Lara Šijanec in Maj Slavič, dijaka Ekonomske šole Murska Sobota.

Letošnja matura izziv tudi za profesorje

Dijaki so si enotni, da pri pisanju eseja ne bo večjih težav, bolj jih je strah drugih predmetov.

»Mogoče obstaja malo večji strah pri matematiki, ker vseeno moremo videti postopek in formule. Zdaj pri eseju pa mislim, da ni bilo dodatne treme,« pravi maturantka Lena.

Letošnja matura pa ni izziv samo za dijake, ampak tudi profesorje. Priprave na maturo so namreč večino časa potekale na daljavo, zato je bilo treba vložiti več energije in opraviti dodatno delo. Mencigar Rituperjeva je pojasnila, da odzivnost pri šolanju na daljavo ni bila tako dobra kot v razredu. Pa tudi dlje časa je trajalo, da so obdelali eno knjigo, kot minula leta. 

Dijaki ostajajo optimistični

Tudi izvedba letošnje mature je drugačna kot minula leta. Šole so se morale za to posebej organizirati.

»V času epidemije je zagotovo drugače, kot smo bili navajeni v prejšnjih letih. Spoštujemo oziroma upoštevamo vsa priporočila NIJZ, kakor tudi maturitetne komisije. Tako da, se mi zdi, da so ti izpiti smiselno organizirani. Za dijake verjamem, da so sicer zadeve nekoliko nepričakovane, vendar ne tako daleč, da bi lahko nekako bistveno vplivale na njihovo znanje,« pa dodaja ravnatelj Gimnazije Murska Sobota, Roman Činč.

Kljub temu da je letošnja matura za vse prav poseben izziv, pa dijaki ostajajo optimistični. Z uspehom na letošnjem spomladanskem roku splošne mature jih bodo seznanili 12. julija. Če je letošnja koronamatura med najbolj nenavadnimi, pa naj bo tudi med uspešnejšimi.

Gimnazija Murska Sobota.
6624 dijakov je danes pisalo esej iz maternega jezika.
Ekonomska šola Murska Sobota.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice