Že več let je vinograde na našem območju prizadejala trsna rumenica, ki jo prenaša ameriški škržatek, majhen hrošč, ki se prehranjuje s sokom iz vinske trte.

Lani je bilo na našem območju več žarišč trsne rumenice, bolezni, ki prizadene vinograde, po tem, ko se v te naselijo ameriški škržatki, ki iz vinske trte pijejo sok. 

Lani je bilo ugotovljenih več lokacij žarišč. V Juršincih je bilo petnajst žarišč, v Ormožu devet, v Svetem Andražu eno, eno prav tako v občini Dornava. Na lokacijah žarišč je lahko prizadetih več vinogradov. 

Za letos je težko napovedati nevarnost

Matej Rebernišek terenski svetovalec na Kmetijsko gozdarski zbornici Ptuj, je pojasnil, da se bolezenska znamenja pojavijo v začetku julija, zato so trenutne napovedi o morebitni nevarnosti pred škržatkom še preuranjene. 

Bolezen se torej pojavi julija, do jeseni se bolezenski znaki stopnjujejo. V začetni fazi vinogradniki opazijo bledenje ali razbarvanje listov, nato se začnejo robovi listov zavijati navznoter.

Poganjki so mlahavi in povešeni ter neenakomerne rasti. V jeseni jagode ovenejo, pozneje pa se posušijo celi grozdi. 

Ključna je hitra reakcija 

Pri prvih znakih obolelosti trte pa je ključnega pomena hitro reagiranje vinogradnika. Rebernišek pove, da je bilo v preteklih letih svetovano, da se okuženi trsi označijo in ločeno odstranijo iz vinograda. Sedaj je potrebno takoj, ko opazi vinogradnik znake obolelosti, odstraniti vse trse iz vinograda. 

Najmanj, kar lahko vinogradnik stori ob prvi pojavnosti bolezni pa je, da pri okuženih trsih odstrani vse zelene dele in naknadno odstrani trs. 

Znaki bolezni se lahko sicer kažejo tudi na olesenelih rozgah, zato je bilo podano priporočilo, da se odstranijo trsi že pri sami rezi. 

Pa če najdemo bolezen na domačih brajdah? 

Zatiranje ameriškega škržatka je obvezno, saj se ti hitro razširijo tudi na sosednje vinograde. 

A zatiranje ni obvezno le v intenzivnih vinogradnih.

Obvezno je tudi na brajdah ali drugih ohišnicah. Na okuženih območjih je najmanj dvakratno zatiranje, svetujejo pa, da se opravi dvakratno zatiranje tudi izven okuženih območij. Roke za zatiranje napove Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. 

Kaj lahko pričakujemo letos? 

Lani je trsna rumenica prizadela velike in manjše vinogradnike na našem območju, posledice zanje pa so tragične. Zatiranje je nujno, tisti, ki pa se z vinogradom ukvarjajo zgolj ljubiteljsko, manjkajočih trt ali celih vinogradov, pogosto niti ne zasadijo ponovno. To je moč opaziti predvsem pri starejših vinogradnikih. Klopotec ponekod tako sčasoma utihne. 

In kaj lahko pričakujemo letos? Zaenkrat je glede morebitnih žarišč govoriti preuranjeno. A Rebernišek poudari, da je veliko odvisno od vinogradnikov samih. 

»V primeru, da vinogradnih vestno pregleduje, prepozna, spremlja populacijo ameriškega škržatka z lepljivimi rumenimi ploščami, opravi zatiranje ameriškega škržatka in odstrani obolele trse lahko preprečimo širjenje zlate trsne rumenice. V nasprotnem primeru, širjenja ne moremo preprečiti,« je dejal za Ptujinfo. 

V lanskem letu so, v sodelovanju z mariborskim kmetijskim zavodom, opravili veliko svetovanj na terenu na tematiko zlate trsne rumenice. Ta svetovanja bodo nadaljevali tudi letos. 

Delavnica potekajo po društvih vinogradnikov in sadjarjev ter po lokalnih skupnostih. Izobraževanja pa opravijo tudi na pobude ostalih društev in skupnosti. Tako upajo, da bodo vinogradniki sami hitro opazili prve znake, da se je v vinograd naselil ameriški škržatek - ključno je namreč hitro delovanje. 

Starejše novice