Podpora pogoju PC v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor je jasna (foto: Jaka Arbutina).
V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so danes izpostavili, da pozdravljajo vsak ukrep, ki bo zmanjšal pritisk covidnih bolnikov na ustanovo.

Število covid pacientov se v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor še ne povečuje, a pristojni znova opozarjajo, da je cepljenje najboljši način za preprečevanje okužb oziroma težjega poteka bolezni. Trenutno imajo 95 bolnikov s covidom-19, od tega 30 v intenzivni terapiji.

Pri tem je Matjaž Vogrin, strokovni direktor mariborskega kliničnega centra, cepljenje v okvirov napovedanih Dnevov cepljenja izpostavlja kot odlično priložnost. Njihov cepilni center je v četrtek, petek in soboto odprt od 8. do 20. ure. 

Vse več zaposlenih mariborskega kliničnega centra v karanteno

Problematika v bolnišnici pa se stopnjuje zaradi vedno številčnejših odhodov zaposlenih v karanteno. To je posledica rizičnih stikov ali okužbe s koronavirusom.

V izolaciji imajo trenutno 17 zaposlenih, še 25 jih je v karanteni. Tretje faze delovanja v bolnišnici ta hip še niso razglasili, pravijo.

Poleg tega so se prejšnji teden soočili še z vdorom okužbe v belo cono, a so ga hitro uspeli hitro omejiti. Kljub temu pa se je okužilo nekaj bolnikov.

Cunami prihodov na urgenco

»Čez vikend, začenši s petkom, smo imeli manjši cunami prihodov na urgenco, ki smo ga nekako zmogli,« je dejal predstojnik mariborskega urgentnega centra Gregor Prosen in izpostavil še: »V zadnjih dneh ne beležimo pomembno večjega prirasta števila okuženih.«

A opozoril je, da se bo dejanski 'izkupiček' omikrona v bolnišnicah videl šele v naslednjih dveh tednih.

»Glede na vse zgodbe, ki jih slišimo vsak dan, s strani pacientov, predvsem govorim o okuženih, bi še enkrat apeliral na vse, naj se odzovejo pozivu k cepljenju,« je še dejal Prosen.

Pogoj PC? 

Odstotek cepljenih hospitaliziranih s težkim potekom bolezni je v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor približno 20 odstotkov, na intenzivni enoti je takšnih med deset in 11 odstotkov, pojasnjuje Vogrin. Vsi ostali hospitalizirani niso cepljeni. 

Kaj pa strokovni direktor mariborskega kliničnega centra meni o takojšnji uvedbi pogoja PC? Vogrin odgovarja, da si želijo, da bi lahko poskrbeli za vse paciente, a tega trenutno ne zmorejo, pri čemer krajšo potegnejo predvsem necovid pacienti: »Pozdravljamo vsak ukrep, ki bi zmanjšal pritisk covid pacientov na bolnišnice.«

Vse več je tudi covid bolnikov na pediatriji, a imajo otroci blažje simptome okužbe. Hospitalizirani so štirje otroci s covidom-19

Med okuženimi je namreč sicer daleč največ starih med 25 in 35 let, sledijo stari od 35 do 40 let ter med 15 in 25 let. Zelo malo okuženih je starejših od 65 let.

Starejše novice