Tedenski izpadi vode, neprimerni materiali cevi in dolgoletni boj za celostno prenovo vodovoda. Zdaj je prenova črna na belem.

Projekt podravskega vodovoda je že večkrat skorajda padel v vodo. Po dolgoletnem zagotavljanju sredstev, dogovarjanju med podravskimi občini pa je končno le prišlo do konkretnega preboja. 

Nedavno smo opravili pogovor z direktorjem ptujske komunale Jankom Šircem. Nujna vzdrževalna dela so razlog za nenehne motnje v dobavi vode na Ptuju in v okolici. 

Širec je takrat za Ptujinfo razkril, da je v zadnjih letih toliko vzdrževalnih del, kjer je stanje vodovodnega omrežja, ki je v upravljanju ptujske komunale, v relativno slabem stanju. 

Dodal je, da se defekti na vodovodnem omrežju dogajajo predvsem tam, kjer so cevi iz neustreznih materialov. Pri tem je izpostavil dve težavi - cevi iz PVC materiala in azbestno-cementne cevi. 

»Slabost teh materialov se je pokazala s časom, ki kot posledica staranja teh materialov vpliva na poslabšano prožnost in žilavost cevi,« je dejal direktor ptujske komunale. 

Na prebojni razpravi vroče, Pukšič oster: »Na kozlanje mi gre«

V začetku lanskega septembra je v ptujski mestni hiši potekala vroča razprava o podravskem vodovodu. 

Župani se sprva niso mogli dogovoriti za prvi sklop, ki zajema izdelavo projekta za cevovode. V Mestni hiši so se razvnele strasti, za oddajo naročila za prvi sklop bi se namreč morali strinjati vsi župani občin. 

Občina Hajdina, še edina, ki se glede prvega sklopa ni izjasnila, je bila po besedah županje Ptuja Nuške Gajšek večkrat pozvana, da poda svoje mnenje. 

Sledila je jeza destrniškega župana Franca Pukšiča. Izpostavil je, da se občine že dlje časa ne morejo dogovoriti in zediniti niti za prvi sklop. Neodločnost hajdinske občine je izpostavil kot nekaj, kar celoten proces drži od realizacije. »Na 'kozlanje' mi gre,« je bil odgovor destrniškega župana na neodločnost in zaviranje ene, hajdinske občine. 

Sledila je zmagoslavna sprava, naročilo za prvi sklop se lahko odda

Na decembrski seji je direktor ptujske mestne uprave Alen Jevtović županom povedal, da je izbor projektanta za skupni sklop v ponovljenem razpisu postal pravnomočen. 

Za omenjeni prvi sklop, pri katerem sodelujejo vse občine in je namenjen izdelavi projekta za gradnjo povezovalnih cevovodov in skupne infrastrukture, je bilo izbrano podjetje Dr. Duhovnik

Pri preostalih sklopih, kjer so naročila prav tako že oddali, se posamezne občine usklajujejo z izbranimi izvajalci glede podpisa pogodb, je še pojasnil Jevtović in dodal, da bodo za sklope, pri katerih ponudnik še ni bil izbran, razpis ponovile občine same, so takrat zapisali na STA

Črno na belem, zdaj smo bližje uresničitvi 

Slavnostni podpis pogodbe za izdelavo projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja in projektno dokumentacijo za izvedbo gradnje za projekt Celovita obnova vodovodnega sistema Spodnje Podravje – Sklop 1 se je zgodil danes.

Podpisi bodo zelena luč za izdelavo projektne dokumentacije za povezovalne cevovode s skupno infrastrukturo in objekte s tehnološko opremo za pripravo pitne vode, kar so filtri za železo in mangan. 

Pogodbo bodo podpisale občine, naročniki projekta. To so občine Ptuj, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Gorišnica, Hajdina, Juršinci, Kidričevo, Majšperk, Markovci, Podlehnik, Starše, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Trnovska vas, Zavrč, Žetale, Videm in izvajalec Dr. Duhovnik. 

A kakšni so osnovni cilji tega projekta? Na občini so zapisali, da želijo izboljšati varnost in zanesljivost oskrbe s pitno vodo, zagotoviti večjo zanesljivost z zdravstveno ustrezno pitno vodo, aktivno zaščititi vodne vire, izboljšati tlačne razmere na vodovodnem sistemu, zmanjšati zdravstveno tveganje pri oskrbi s pitno vodo, zmanjšati motnje v oskrbi zaradi popravil, zmanjšati izgube vode in posledično stroške. 

Želijo vgraditi kvalitetne in ustrezne cevovode ter opremo in izboljšati požarno varnost. 

Prenova vodovoda bo stala nekaj več kot 500 tisočakov

»Danes je res zelo pomemben dan, da se nam je po vsem tem času usklajevanj in iskanja najugodnejših ponudb, kar je bistvenega pomena, končno uspelo dogovoriti in izpeljati ta razpis za celovito obnovo vodovodnega sistema,« je ob podpisu pogodbe povedala Nuška Gajšek, županja Mestne občine Ptuj, pri čemer je dodala, da bo izvajanje projekta vključene občine stalo 550 tisoč evrov

Prenovo vodovoda je pozdravil tudi Franc Pukšič, župan občine Destrnik, ki pa je ob podpisu pogodbe poudaril, da je do podpisa trajalo tako dolgo tudi zaradi previsokih cen izvajalcev. Obregnil se je tudi ob nekolikšno slabo sodelovanje in neupoštevanje idej pri sami idejni zasnovi.

»Kar nekaj županov nas je opozarjalo na problematiko idejne zasnove. Nismo bili seznanjeni, niso prišli do nas in niso nam pokazali. Narejene so neke zadeve tako, da so nesprejemljive in sedaj upam, da bodo tisti, ki so jo delali, tudi na svoj račun popravili, saj smo tudi mi za idejno zasnovo precej plačali,« je bil jasen

Starejše novice