Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Podravje je med najmanj cepljenimi predeli Slovenije. Pa to zares drži?

Štajerski del Slovenije je močno vezan na Avstrijo. Preko meje si je marsikdo našel zaposlitev, ti dnevni migranti pa si vsaj del življenja preselijo čez mejo. Bojda se jih je mnogo čez mejo tudi cepilo. 

Res najmanj precepljeni v Podravju?

Podravske občine, kot so Trnovska vas, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Destrnik, Zavrč, Juršinci, Videm, Podlehnik, Rogatec, Šentilj, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, so na repu lestvice po precepljenosti. 

Obenem gre za občine, kjer je mnogo prebivalcev svoje zaposlitve in tudi zdravnike našlo čez mejo. 

Cepljeni čez mejo niso v slovenskih evidencah

Darja Vudler, županja Svetega Andraža, in Alojz Kaučič, župan Juršincev, sta pred dnevi opozorila, da so njuni občini morda nekoliko bolj precepljeni, kot kažejo podatki. 

V statistiko precepljeni namreč naj ne bi bili zajeti prebivalci Slovenije, ki so se cepili čez mejo, četudi imajo stalna prebivališča pri nas. 

S tem pojavom je seznanjen tudi ptujski zdravstveni dom, ki redno vodi pogovore glede precepljenosti naših občin in izboljšanja te. 

»Dejansko nekako ugotavljajo, da se je veliko naših ljudi cepilo v Avstriji, ker jih je precej tam na delu,« je povedala direktorica zdravstvenega doma Metka Petek Uhan.

Podatkov o osebah cepljenih v tujini nimamo in jih ne zbiramo

Za dodatna pojasnila smo se obrnili tudi na Nacionalni inštitut za javno zdravje, kjer zbirajo statistične podatke o cepljenosti. 

Razkrili so, da podatkov o osebah, cepljenih v tujini, na inštitutu za javno zdravje nimajo in jih tudi ne zbirajo. 

Pojasnili so, da zdravstveni registri med državami niso povezani. Izvajalci zdravstvene dejavnosti pa do zbir zdravstvenih podatkov ne dostopajo, saj gre za strogo varovane informacije, do katerih imajo dostop le pooblaščene osebe. 

Tako tuji izvajalci zdravstvene dejavnosti ne morejo dostopati do slovenskih registrov in obratno. Tako pretoka informacij o v tujini cepljenih posameznikih ni. 

»V tej luči tudi ne moremo podati ocene ali bi cepljenja, ki so jih slovenski državljani opravili v tujini, vplivala na odstotek precepljenosti v Sloveniji,« še dodajo. 

Starejše novice