Močeradi se še grejejo na soncu, v gozdu črnega plazilca z rumenimi pegami že opažamo. Se tudi vaš pes rad poigra z njimi? Nikar mu ne dovolite.

Močeradi so prekriti s strupeno sluzjo, ki jim pomaga v boju proti plenilcem, kot so ježi, lisice in ptice plenilke. Vendar pa svoj strup pršijo zgolj takrat, ko se počutijo ogrožene, so zapisali na spletni strani pesmojprijatelj.

Psi se lahko zastrupijo v primeru, da ugriznejo močerada in takih primerov beležijo v veterinarskih ambulantah vedno več. Njihov strup je za naše štirinožne prijatelje pogosto nevaren, zato za lastnike velja posebno opozorilo, saj je dvoživk prav v deževnem času ogromno.

Psom nikar ne dovolite stika z močeradi 

Strup močerada je lahko za psa usoden. Močerad ima namreč zaušesne žleze, iz katerih izloča strupeno snov, ki se ob ugrizu skozi ustno sluznico vsrka v organizem in takoj preide v kri. 

Zastrupitev se pokaže že v nekaj minutah z drgetanjem, izločanjem penaste sline in včasih s hudimi krči, pri čemer lahko žival zapade v šok in pogine zaradi zadušitve. Smrt lahko nastopi v eni uri.

Posledice ugriza v močerada so za psa lahko zelo resne. Potrebna je takojšnja veterinarska pomoč, vendar je ta pogosto neuspešna. 

Če ugotovite, da je pes ugriznil v močerada, mu nemudoma sperite gobček z vodo in takoj obiščite veterinarja, svetujejo na spletnem portalu pesmojprijatelj.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice