Danes so na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru gostili vrhunskega hrvaškega chefa Davida Skoko, ta je z dijaki delil svoje kuharske izkušnje iz priprave morskih jedi. S tem želijo dijakom in tudi širši javnosti približati mojstre kuhanja.

Chef David Skoko je danes kuhal na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru. Skupaj z dijaki je pripravil tri jedi, ena od teh je bila skuša pečena v sončničnem olju in zelenjavi.

»Danes smo pa pripravljali mediteranski jedilnik, torej morska hrana, večinoma ribe, tudi majhne ribe smo imeli skuše, frile in trikule,« o pripravljeni hrani pove dijak Srednje šole za gostinstvo in turizem Valter Sterniša

Na srednji šoli za gostinstvo in turizem se na takšen način trudijo, da dijakom približajo poklic za katerega opravljajo izobraževanje in jim ponudijo tudi praktični vidik njihovega dela.

»Naši dijaki spoznavajo različne tehnike, različne mojstre in jim je sigurno to dobra spodbuda in pa tudi praktično osvajajo neka dodatna znanja,« nam dogodek opiše ravnatelj srednje šole, Dušan Erjavec.

Dušan Erjavec, ravnatelj Srednje šole za gostinstvo in turizem

Chef David Skoko je širši javnosti znan predvsem po tem, da vodi zero waste - brez odpadkov - družinsko restavracijo.

»Prihajam iz ribiške družine in naš cilj je, da popolnoma izkoristimo ulov. Ker skrbimo za naše ribiče uporabimo celoten ulov, v morje ne vračamo ničesar,« zatrjuje chef David Skoko
 

V morje vrnejo samo ostanke rib, ki jih res ni mogoče porabiti, te pa uporabijo kot vabo za druge ulove. 

Dijaki so nad takšnim načinom poučevanja več kot navdušeni.

»Izkušnja je neverjetna, nekaj kar bi rad vsaki dan doživljal in vedno se nekaj naučiš in neverjetno zanimivo je videt okuse drugih kuharjev, kako oni pripravljajo, njihovo mišljenje in potek dela,« še pove Valter.

Svoje znanje pa izjemno rad deli tudi David. Zaradi svojega načina dela, uporabi ribe in dele rib, ki jih drugi ne, ima dodatno znanje, ki ga ima le malokdo. 
 

»Svojo energijo vlagam v izobraževanje mladih kuharjev, da jim pokažem vse to, kar so me naučili starejši kuharji, starši, vsi ljudje s katerimi sem kuhal, da jim predam znanje, ki ga morda ne dobijo v šoli,« doda David. 

In tako tudi dijaki potrjujejo, da so se tudi danes naučili nekaj stvari, ki jih pred obiskom Davida niso vedeli. Valter je nekaj novega izvedel o skuši. 

»Pri skuši način peke, jaz nisem vedel, da se da pri tako nizki temperaturi v plavajočem olju peči, doma če sem ji delal je to bilo ponavadi na veliki vročini, obrneš dvakrat in je to to in me je zelo presenetilo, kaj lahko, samo če si vzameš 15 minut več čas, kakšen okus lahko pride ven iz ribe.«
 

Kaj je pri kuhanju najpomembnejše? 

Detajli, na detajle je potrebno paziti od vsega začetka.

»Kvaliteta profesionalnega kuharja ni v novih idejah in kreativnosti ampak, da znamo ponavljati kreativno hrano, tisočkrat na čisto enak način, zato moramo skrbeti za detajle, da bomo lahko servirali veliko porcij,« zatrjuje David.

Že drugi teden bodo dijaki srednje šole za gostinstvo in turizem v Mariboru za en dan dobili novega učitelja, prihaja namreč Bine Volčič, čez dva tedna pa šef kuhinje iz Krete. 

Starejše novice