Na Ptuju so razstavili zabavno-izobraževalni strip 'Kaj so nevladne organizacije?', ki prikazuje, kako nas pomen nevladnih organizacij in kako te zaznamujejo vsa področja našega življenja.

V starem mestnem jedru Ptuja si je te dni mogoče ogledati zabaven in hkrati poučen strip avtorja Cirila Horjaka Horowitza. Strip na preprost način, razumljiv vsem generacijam, prikazuje kako nas nevladne organizacije spremljajo na vseh področjih življenja – od sociale, kulture, zdravja, ekologije, športa do civilne zaščite in mladih.

Strip 'Kaj so nevladne organizacije?' bo si možno ogledati med sprehodom po mestnem središču od 3. do 24. aprila. Simpatični pernatimi junaki, glavne zvezde stripa, bodo na ogled v izložbah Murkove ulice 3.

Ste vedeli? 

Med skoraj 28.000 nevladnimi organizacijami je več kot 1300 gasilskih društev z več kot 162.000 prostovoljci.

Ob gasilcih so tukaj še okoljevarstveniki, ki branijo pravico do zdravja in zdravega življenjskega okolja. Pa humanitarne organizacije, ki skrbijo za preživetje ljudi na socialnem robu, in zagovorniške organizacije, ki raziskujejo in opozarjajo na napake v sistemu ter kršenje človekovih pravic.

»Si lahko sploh predstavljamo, kako dolgočasna bi bila naša življenja brez kulturnih društev, ki ustvarjajo vse od folklornih nastopov do mednarodno priznanih celovečernih filmov? Za koga bi danes navijali, če ne bi bilo športnih klubov in društev, ki spodbujajo svoje mlade varovance?« se sprašujejo organizatorji razstave.

Avtor stripa Ciril Horjak je akademski slikar, ilustrator, karikaturist, stripar in pedagog. Od leta 2006 je karikaturist in ilustrator časopisa Večer, njegove družbeno angažirane ilustracije pa so objavili tudi v uglednih tujih časopisih, kot so The Guardian, Le Monde, Die Zeit in The Chicago Tribune.

Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim novinarsko nagrado Društva novinarjev Slovenije za izstopajoče novinarske dosežke v letu 2017 in priznanje Muzeja novejše zgodovine za strip 'Življenje v času koronavirusa'.

Strip je novembra v sedmih delih na Facebooku objavil Center nevladnih organizacij Slovenije, 7. novembra je v celoti izšel v časopisu Večer in bil nato objavljen na mladinskem portalu MMC RTV SLO, Skit. Prvo razstavo je doživel v Zgodovinskem atriju ljubljanske Mestne hiše, kjer je bil razstavljen pozimi. Marca ga je v Mariboru gostil Zavod PIP, iz Ptuja pa potuje naprej po Sloveniji.

Starejše novice