Od Mene K Tebi je ptujska 'second hand' trgovina, v kateri se poleg oblačil skrivajo tudi prijazne besede, tolažba in pogovor.

Sabina Škoda se je dvema letoma odločila, da se po več kot 20. letih delovne dobe v javnem sektorju sprehodi po povsem novi poti. V kleti bloka, kjer je nekoč stanovala, je odprla trgovinico Od Mene K Tebi

Ptujčanka že vrsto let kupuje rabljena oblačila in predmete, saj verjame, da morajo kvalitetne stvari, ki se jih je nekdo naveličal, dobiti novo priložnost, napisati novo zgodbo. 

»S tem pokažemo spoštovanje do dela tistih, ki so ta oblačila, obutev, predmete nekoč tudi izdelali in hkrati nekaj zelo prijaznega naredimo za planet,« je povedala za Ptujinfo.

Ko je Sabina, ki je po izobrazbi socialna delavka, razmišljala o novi karierni poti, je želela povezati svojo strast do kosov iz druge roke in delo z ljudmi. Tako se je rodila prav posebna trgovina oblačil iz druge roke. 

Drugačna trgovina, kjer ob oblačilih najdemo še kavo in topel pogovor

»Sama sem želela zares malo drugačno trgovinico, kjer si vzamemo čas drug za drugega, popijemo kavo, ki jo vsak dan skuha naša mama, ter se seveda tudi družimo,« je povedala lastnica trgovine. 

S trgovino ne želi obiskovalcem ponuditi le nakupovanj, temveč tudi prijetno izkušnjo druženja, klepetanja, občutek, da si nekje sprejet in slišan. Od tod tudi ime trgovine.

»Od Mene K Tebi naj ne potujejo le oblačila ter drugi kosi, temveč tudi prijazna beseda, tolažba, pogovor,« pravi Škoda. 

Oblačila iz »vseh vetrov in časov«

V prodajalni Od Mene K Tebi kupci najdejo malo ali sploh nič rabljena oblačila, torbice, nakit, obutev, igrače in še marsikaj. Prevladujejo ženska oblačila, nekaj je tudi otroških in manjši del moških.

»Morda je prav to čar trgovin iz druge roke, saj se tukaj najdejo oblačila, kosi iz »vseh vetrov« in časov,« pravi lastnica.

Ker prodajo različne blagovne znamke in unikatne izdelke, se cene gibljejo vse od evra pa tudi do 100 evrov. Trgovina oblačila in predmete dobi od ljudi, ki jih več ne potrebujejo in jih sami prinesejo v njihove prostore. V trgovini jih nato prodajo namesto njih.

»Seveda več zaslužite, če prodajate sami, če pa tega ne želite in se strinjate z našimi pogoji, pa dobrodošli pri nas,« razlaga Sabina. 

Na policah trgovine končajo oblačila, ki so bila kupljena brezglavo

Naša sogovornica meni, da smo ljudje v osnovi še vedno preveč potrošniško naravnavi. Kot pravi, je tekstilna industrija eden največjih onesnaževalcev okolja.

Ogromno oblačil pristane na odlagališčih. Izpostavlja, da je treba razmišljati tudi o tem, v kakšnih pogojih delajo ljudje v tej industriji.

»Velikokrat se morda z nakupi tudi »tolažimo«, potem pa ugotovimo, da so bili ti nakupi povsem zgrešeni – tudi iz tega razloga se potem veliko oblačil »znajde« na policah naše trgovinice,« dodaja. 

Strah pred 'second hand' trgovinami izginja, vse več ljudi nakupuje iz druge roke

Trgovin oblačil z druge roke se je včasih držal negativen sloves, Sabina to pripisuje strahu pred neznanim. »Sama sem takšno trgovinico našla več kot 20 let nazaj na Finskem, ta koncept me je povsem navdušil. Pri nas takšnih trgovin takrat še ni bilo, zato morda strahovi pred njimi,« je povedala. 

»Vse kar je neznano, nam na nek način vzbuja strah. Marsikdo je tudi pomislil, da gre za odpad in ne za kose, ki bi jih lahko morda znova uporabili,« dodaja. 

Lastnica trgovine Od Mene K Tebi razlaga, da je strahov vse manj: »Vse bolj se o takih trgovinicah govori in piše, tudi mnogi domači in svetovno znani obrazi posegajo po kosih druge roke.« Dodaja, da je takšnih prodajaln v Sloveniji vse več, veliko so k ozaveščanju pripomogli tudi centri ponovne uporabe.

Ljudje vseh starostih iščejo lepo ohranjena oblačila, veliko je mladih

V ptujsko prodajalno z rabljenimi oblačili zahajajo ljudje vseh starosti. Kot pravi Simona, se ljudje radi vračajo, stalni gostje pa potem pripeljejo svoje znance, prijatelje. »Zato pravimo, da se v naši trgovinici že skoraj vsi poznamo,« dodaja. 

Kot pravi, je zelo vesela, da tudi mladi vse bolj posegajo po kosih iz druge roke.

Trgovina je njen otrok, pohištvo iz doma babice in dedka

Sabina kot prostovoljka dela v humanitarni organizaciji Upornik, ob tem pa čas posveča družini, prijateljem, pohodom, branju, pisanju fotografiranju. Sama pravi, da je ta trgovina njen otrok, saj je vanjo vložila veliko srca. Simonine ideje je pomagal uresničiti njen mož, za katerega pravi, da je njen »hendi men«

Želela je, da prostor nekako spominja na butike iz starih časov. Vso pohištvo v trgovini je rabljeno, gre predvsem kose, ki so nekoč bili v domu njene babice in dedka. Eno izmed sten v trgovini krasi celo njuna poročna fotografija. 

V trgovini je tudi manjša knjižnica, kjer si lahko obiskovalci izposodijo knjige, ali pa jih preprosto zamenjajo. »Ko je vreme primerno pred trgovino na travo vržemo koce, tam se lahko igrajo tako naši mali obiskovalci, kot tudi otroci iz soseske,« pravi Sabina. 

Sabini se v trgovini velikokrat pridrži posvojeni kuža Pajo, dobrodošli so tudi vsi štirinožni prijatelji. »Nanje vedno čaka posodica z vodo, pa tudi kak priboljšek se najde,« razlaga Škoda in dodaja, da jo mnogi obiskovalci ljubkovalno kličejo kar »Mama Keks«. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice