Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Redno preverjanje kakovosti zraka na Ptuju traja že pet let. In kakšne so ugotovitve?

Mestna občina Ptuj je pripravila občinski program varstva okolja. Ta bo v veljavi vse do leta 2027. Letos je občina v proces izdelave programa vključila tudi občane in občanke, ki so skozi anketo podali svoje mnenje. 

Zdaj pripravljanje tega načrta prehaja v zaključno fazo. Še enkrat pa občina poziva strokovno in splošno javnost, torej tudi občane in občanke, da se s pripravljenim gradivom podrobno seznanijo. Do gradiva lahko dostopate na tej obarvani povezavi.

Pod črto pa je občina ukrepe in cilje razdelila v šest področij, ki so pomembna za naslednja leta. Gre za varovanje vodnih virov, varovanje zraka, varovanje narave in zeleno infrastrukturo, varovanje pred drugimi okoljskimi obremenitvami, krožno gospodarjenje in podnebne spremembe in civilizacijska tveganja. 

Kot že omenjeno, je občina za sodelovanje skozi anketo poprosila občane in občanke. Najbolj aktivni pri izpolnjevanju so bili občani četrtnih skupnosti Center, Rogoznica, Ljudski vrt.

Sledila sta Turnišče in Panorama. Najmanjše skupnosti so Grajena, Spuhlja in Jezero, a so se tudi tu občani angažirali k reševanju ankete. 

Redno preverjanje zraka pri ptujski bolnišnici

Redno preverjanje kakovosti zraka v centru Ptuja poteka pred ptujsko bolnišnico. Tam merijo predvsem prisotnost PM10 delcev, od začetka leta 2021 pa tudi prisotnost PM2,5 delcev. 

V letu 2020 je bilo v Spuhlji postavljeno dodatno merilno mesto, kjer se tudi izvaja merjenje s predpisano standardizirano metodo na prisotnost PM10 delcev. Na meritve vpliva tudi dejstvo, da mimo poteka cesta Ptuj - Spuhlja, ena najbolj prometnih cest na Ptuju. 

Ptuj večkrat preseže vrednosti PM10 delcev

V letu 2017 je bila kar 38-krat izmerjena presežena vrednost delcev PM10. Za primerjavo - dovoljeno je 35-krat. Razlog za tem je temperaturna inverzija, ki je bila tisto leto pogost pojav. 

V letu 2018 je bila presežena vrednost teh delcev izmerjena 25-krat, v letu 2019 15-krat, v letu 2020 pa v centru 14-krat, v Spuhlji pa 22-krat. Podobni rezultati bodo tudi za leto 2021. 

Ptuj je sicer dobro prevetren zaradi lege ob Dravi, na meritve pa vplivajo tudi letni časi in vremenske razmere. Tako so meritve slabše med kurilno sezono in novoletnimi prazniki zaradi ognjemetov, na slabše meritve vpliva tudi temperaturna inverzija in brezvetrje. 

»To potrjuje sum, da je glavni onesnaževalec zunanjega zraka kurjenje lesne biomase, v manjši meri pa tudi promet, k višjim koncentracijam delcev pa pripomorejo tudi drugačne vremenske razmere v zimskih mesecih (temperaturne inverzije ter kopičenje onesnaževal v sloju zraka pri tleh),« pojav razlagajo v okoljskem načrtu ptujske občine. 

Glede na dnevno onesnaženost Ptuj pri vrhu

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje je glede na trenutno dnevno onesnaženost Ptuj pri vrhu.

Ob pregledu podatkov za zadnji dan avgusta ugotovimo, da je imel Ptuj, poleg Celovške ceste v Ljubljani, najvišje izmerjene vrednosti delcev PM10. 

Sledili so Hrastnik, Murska Sobota, Celje. Sicer pa noben kraj ni presegel mejne vrednosti. 

Pa druga onesnaževala? 

Na Ptuju tako ne spremljamo ravni dušikovih oksidov, žveplovih oksidov, lahkohlapnih ogljikovodikov, ogljikovega monoksida in ozona. Glede na pogoje pa presojajo, da onesnaženost s temi elementi ni problematična. 

»Že več let pa si Mestna občina Ptuj prizadeva, da Agencija Republike Slovenije za okolje ob prvi priložnosti tudi merilno mesto na Ptuju vključi v svojo mrežo merilnih mest in prične spremljati tudi druge parametre kakovosti zraka,« še dodajajo na občini. 

Nekatere slovenske občine so zaradi slabšega zraka uspele doseči sprejem odloka o načrtu za kakovost zraka. S tem lahko lokalno prebivalstvo lažje dostopa do sredstev ali ugodnejših kreditov Eko sklada. Na območju Ptuja pa dovolj močne obremenjenosti še ni bilo moč dokazati. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Mičan (nepreverjen)

Finančnih ugodnosti ne bo...
Lahko pa npr plešejo...Taube Tanz...

Starejše novice