Zaposleni na Čistem mestu Ptuj bodo zabojnike za steklo dostavili do vas (foto: Facebook stran Čisto mesto Ptuj).
V letu 2021 so se v podjetju Čisto mesto Ptuj odločili, da bo zbiranje stekla potekalo na uporabnikom prijaznejši način, torej od vrat do vrat.

V podjetju Čisto mesto Ptuj so se odločili, da bodo pričeli z zbiranjem stekla po sistemu od vrat do vrat, saj tako odpadkov ne bo več potrebno voziti na oddaljene ekološke otoke. 

V enajstih občinah nov način zbiranja stekla

Občinski sveti so tako že v letu 2020 potrdili, da lahko pričnejo z zbiranjem stekla po sistemu od vrat do vrat v občinah Cirkulane, Destrnik, Duplek, Kidričevo, Majšperk, Podlehnik, Trnovska vas, Sveti Andraž, Videm, Zavrč in Žetale

Vsako gospodinjstvo in blok bo dobil svojo zeleno posodo z napisom steklo, predali pa vam ga bodo zaposleni podjetja Čisto mesto Ptuj. 

Odvoz stekla bo šestkrat letno, potekal pa bo po urniku odvoza za leto 2021 in iz prevzemnega mesta. 

Prevzemno mesto je mesto, kamor gospodinjstva že danes za odvoz nastavljajo ostale posode in vrečke, pri večstanovanjskih stavbah in blokih pa ostaja sistem prevzemnega mesta nespremenjen. Skupne posode za steklo bodo tudi na hribovitih delih občin. 

Zabojnike nekateri izkoriščali za nezakonito odlaganje odpadkov

Podjetje se je, kot nedavno tudi Javne službe Ptuj na območju Ptuja, odločilo, da bodo uvedli nov način zbiranja stekla, saj je uporabniku prijaznejši. Tako uporabniki ne bodo več dostavljali stekla do oddaljenih ekoloških otokov, ampak bodo jih oddali kar doma ali na skupno zbirališče. 

Nekateri pa so velike zabojnike za steklo na ekoloških otokih izkoriščali za nezakonito odlaganje odpadkov zraven posod za steklo, kar je podjetju povzročalo dodatne stroške. 

Kaj se sme in ne sme odlagati

V zeleno posodo za steklo lahko odlagamo steklenice pijač, jedi, začimb in zdravil. Smejo se odlagati tudi kozarci za vlaganje brez pokrovov, druga steklena embalaža in druge votle steklenice brez zamaškov. 

V posodo za steklo se ne sme odlagati okenskega stekla, ogledal, keramike, žarnic ter avtomobilskega stekla. Tudi steklenic iz umetnih snovi in drugih vrst odpadkov uporabniki ne smejo odlagati v zelene zabojnike za steklo.

Položnica bo višja

Zaradi dodatnih stroškov pri ravnanju z odpadki, ki nastanejo zaradi pobiranja stekla od vrat do vrat bo tudi strošek položnice nekoliko višji. Strošek na položnici bo povprečno višji za 0,44 evrov za 120 litrsko posodo. 

Nova cena in nov standard ravnanja z odpadki začne veljati s 1. januarjem 2021. 

Novost tudi pri oddaji odpadkov v zbirnih centrih

Podjetje Čisto mesto Ptuj na območju, kjer izvajajo zbiranja odpadkov Javne službe Ptuj, upravlja s šestimi zbirnimi centri. To so Kidričevo, Duplek, Majšperk, Videm, Trnovska vas in Žetale. Vsi ti zbirni centri so na voljo vsem uporabnikom iz navedenih enajstih občin z novim sistemom. 

Z letom 2021 so tudi podaljšali odpiralni čas vseh teh navedenih zbirnih centrov. Tako za uporabnike Čistega mesta Ptuj več ne bo možna brezplačna oddaja odpadkov v Zbirni center Gajke.

V vse zbirne centre je mogoče pripeljati vse vrste odpadkov, ki so jih uporabniki do sedaj brezplačno predali v Gajke. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice