Evropska prestolnica kulture za leto 2025 je postala Nova Gorica. V ožjem izboru so bile še občine Ptuj, Ljubljana in Piran.

Neodvisna komisija je za Evropsko prestolnico kulture za leto 2025 danes priporočila Novo Gorico, ki je kandidaturo pripravila v sodelovanju s čezmejno Gorico. Poimenovali so jo Go! Borderless, Gremo! Brezmejno.

»Zelo privoščimo Novi Gorici zmago, saj gre za nacionalni projekt, v tem projektu je Slovenija in da nas bo zastopala Nova Gorica jim lahko samo čestitamo,« je v prvem odzivu po razglasitvi povedala županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek, ki ob izboru Nove Gorice ni prav nič razočarana. Ob razglasitvi se je iz sejne sobe slišalo celo veselo ploskanje. 

Županja Ptuja je poudarila, da je pomembna predvsem izkušnja, ki je pa bila izredna. 

Borba Ptuja za Evropsko prestolnico kulture za leto 2025 se je začela prav ob nastopu mandata županje, zato Gajškova poudarja, da se je iz celotne izkušnje naučila veliko. 

V kandidaturo so bili vpeti tudi razni infrastrukturni projekti, za katere pa Gajškova pove, da so še vedno realni. Načrtov, da se določeni objekti prenovijo, ne bodo opustili, vendar bo moralo zdaj za izvedbo pristopiti še ministrstvo za kulturo

Stara steklarska delavnica je po besedah županje še vedno na agendi za prenovo in tudi arheološki depo odprtega tipa. Žitnica ob gradu pa je projekt, k katerem mora finančno pristopiti tudi ministrstvo za kulturo, opozarja Gajškova. 

»To je v prvi vrsti državni projekt, evropski projekt in bi tako moral biti tudi financiran,« je ostra županja, ki meni, da država ni imela jasnega načrta glede financiranja občine kot Evropske prestolnice kulture 2025. 

Do sedaj je Mestna občina Ptuj kandidaturi namenila manj kot 150 tisoč evrov. Pove, da so bili v drugem krogu veliko bolj varčni in so tako namesto projektne skupine kandidaturo pripravljali kar znotraj občinske uprave. 

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Karl Marx (nepreverjen)

so dobili kajlo v dupe
Prav jim je
zakaj pa niso hoteli sprejeti koronašev

Carnal (nepreverjen)

Debil

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Starejše novice