Pri kandidaturi Mestne občine Ptuj za naziv Evropske prestolnice leta 2025 se spet zapleta. Tokrat ne le pri denarju, temveč tudi pri ekipi.

Projekt kandidature Mestne občine Ptuj za Evropsko prestolnico kulture leta 2025 ali krajše EPK 2025 je pripravljala posebna skupina. Sestavljali so jo štirje člani - Mitja Čander, Martina Magdič, Aleš Novak in Aleš Šteger.

Vsi štirje člani so zdaj od projekta EPK na Ptuju odstopili. Kot razlog za svojo odločitev so navedli spremembe, ki jih je prinesla epidemija koronavirusa, in zmanjšanje sredstev za izvedbo projekta. Po njihovem mnenju je tako okrnjena kandidatura nerealna oziroma ne more zmagati.

Člani pripravljalne skupine so Mestni občini Ptuj predlagali, da od kandidature za EPK 2025 preprosto odstopi.

Mestni svetniki bodo o odstopu od kandidature odločali še drugič

Na Mestni občini Ptuj so razložili, da se je 30. junija letos pogodba s pripravljavci kandidature za EPK 2025 iztekla, aneks pa ni bil podpisan: »Mestni svetniki so bili seznanjeni z dopisom pripravljavcev, v katerem nam predlagajo odstop od kandidature.«

Poudarili so, da veljavni sklep ptujskega mestnega sveta nalaga prilagoditev kandidature: »In to zdaj počnemo. Zadnjo besedo bo imel mestni svet Mestne občine Ptuj.«

Ptujski mestni svet bo o morebitnem odstopu od kandidature Ptuja za EPK 2025 spet odločal septembra. Da, spet: prvič je namreč o morebitnem odstopu odločal maja letos.

Takrat so odstop zaradi spremenjenih razmer predlagali v Odboru za splošne zadeve in lokalno samoupravo Mestne občine Ptuj. Na seji so odstop od kandidature podprli le trije od 29 ptujskih mestnih svetnikov.

Člani pripravljalne ekipe so doslej skupno prejeli okoli sto tisočakov

V prvi prijavni knjigi je Mestna občina Ptuj navedla projekte v skupni vrednosti okoli 56 milijonov evrov. Od tega naj bi okoli deset milijonov evrov, seveda v primeru izbora Ptuja, primaknila država.

Koronavirus pa je prinesel spremembe, so povedali na ptujski občini: »Mestna občina Ptuj bo iz občinskega proračuna za izvedbo kandidature za EPK 2025, za obdobje od 2020 do 2027, namenila manj sredstev, kot je bilo sprva načrtovano in zapisano v prvi prijavni knjigi. Prav tako načrtujemo manj investicijskih projektov kot sprva.«

Na Mestni občini Ptuj so razkrili, da so v lanskem in letošnjem letu za pripravo kandidature Ptuja za Evropsko prestolnico kandidature leta 2025 iz proračunskih sredstev namenili 140.984 evrov.

Od omenjenega zneska so dobrih sto tisoč evrov prejeli štirje člani pripravljalne skupine, torej Mitja Čander, Martina Magdič, Aleš Novak in Aleš Šteger.

Ptuj se je že prebil v drugi krog izbora

Ptuj se je v boj za naziv Evropska prestolnica kulture 2025 podal lani, poleg Kranja, Lendave, Ljubljane, Nove Gorice in Pirana.

Februarja letos se je Ptuj skupaj z Novo Gorico, Ljubljano in Piranom veselil preboja v drugi krog izbora.

Končno imenovanje naj bi izvedli šele prihodnje leto.

Ptuj je laskavi naziv že pomagal nositi

Slovenija je pri pobudi Evropska prestolnica kulture doslej sodelovala le enkrat. Laskavi naziv je leta 2012 nosil Maribor s partnerskimi mesti Ptujem, Mursko Soboto, Novim mestom, Slovenj Gradcem in Velenjem.

Letos je Evropska prestolnica kulture hrvaško mesto Reka.

Prihodnje leto bodo naziv nosila tri mesta: Timișoara v Romuniji, Eleusis v Grčiji in Novi Sad v Srbiji.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice