Po skoraj treh mesecih šolanja na daljavo so se danes v devetih regijah v šole vrnili učenci prve triade, svoja vrata so ponovno odprli tudi vrtci. Veselja ni manjkalo med otroci, prav tako pa ne med starši in zaposlenimi.

Šole in vrtci so po skorajda treh mesecih danes ponovno odprli svoja vrata. Končno, je dejala večina naših sogovornikov, za nekatere je bil povratek v šolo vesel, po drugi strani pa tudi čustven.

»Sin je bil tako navdušen kot na prvi šolski dan, ko je prvič vstopil v razred. Meni je pritekla solzica sreče, ko sem videla, kako presrečen je, da je lahko ponovno šel v šolo,« pravi Jenny Kosi.

»Učenci si imajo zelo veliko za povedati, cel čas se pogovarjajo, se socializirajo in v glavnem so vsi zelo veseli, da so lahko ponovno prišli v šolo,« pravi Suzana Fartelj, ravnateljica Osnovne šole II Murska Sobota.

Se je pa danes kamen od srca zagotovo odvalil tudi staršem.

»Verjamem, da so si danes oddahnili tudi starši. Pa ne zato, da bi se rešili otrok, ampak zato, ker vedo, da so otroci ponovno tam, kamor sodijo,« pravi Mateja Leskovar, ravnateljica Osnovne šole Stročja vas.

Suzana Fartelj, ravnateljica OŠ II Murska Sobota
Mateja Leskovar, ravnateljica Osnovne šole Stročja Vas

Starši jim zaupajo

Podobno veselo je bilo tudi nedaleč stran v Mali Nedelji.

»Od šestih dalje so k nam prihajali otroci z nasmejanimi obrazi. Videla sem starše in zdelo se mi je, da nam pravzaprav zaupajo in da si želijo, da bi pouk v šoli trajal in se nadaljeval do konca šolskega leta,« pravi Breda Žunič, ravnateljica Osnovne šole Mala Nedelja.

Kot pravijo, je to pomembno iz več vidikov. Otrok potrebuje bližino sovrstnikov, potrebuje družbo. Marica Fijavž, vzgojiteljica predšolskih otrok v vrtcu Stročja vas namreč pravi:

»Otroci potrebujejo drug drugega, potrebujejo nas, potrebujejo prijatelje. Morajo se izkazati, morajo pokazati, kaj znajo, morejo se naučiti tudi kaj od drugih otrok«.

Maske na hodniku in v jedilnici

Seveda pa se je potrebno držati pravil in navodil, saj bodo le na tak način šole lahko ostale odprte. 

»Torej, ko so znotraj svoje skupine, ni potrebno, da imajo maske. Takrat, ko pridejo na hodnik ali pa gredo do jedilnice, kjer se bo tudi prehrana izvajala po posebnem protokolu, pa imajo maske,« nam je povedala Tatjana Cesnik, ravnateljica Osnovne šole I Murska Sobota.

A to niso edini ukrepi, sprejeti je bilo potrebno še številne druge. Med temi so tudi zračenje učilnic, pranje rok, razkuževanje, razkuževanje kljuk in še marsikaj drugega. Seveda vse v interesu, da so učenci v šoli.

Brez njih je namreč šola samo zgradba s štirimi stenami, pravijo.

»To je vse skupaj prazno, vse skupaj je mrtvo, bom rekla. Danes, ko ponovno slišimo njihove glasove, ko se ponovno dogaja živžav, to je nekaj povsem drugega. To je razlog, zakaj je zgradba nastala,« pravi Leskovarjeva.

Želijo, si, da bi tako ostalo čim dlje časa, oziroma, da pouka na daljavo ne bi več potrebovali. Tudi zato apelirajo na vse, da zavoljo prihodnosti otrok storimo vse, kar je v naši moči, da se prepreči širjenje novega koronavirusa.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice