Slika je simbolična.
Tisti šolniki, ki se ne želijo testirati, bodo morali opraviti pogovor s svojimi nadrejenimi.

Pet regij je glede na včerajšnje podatke črnih. Med črnimi regijami je opaziti pozitivni trend pri Posavski, Zasavski in pri Jugovzhodni Sloveniji, medtem ko je pri Goriški in Obalno-kraški opazen trend poslabševanja epidemioloških razmer.

Sedem regij je glede na včerajšnje podatke rdečih, in sicer Osrednjeslovenska, Podravska, Savinjska, Gorenjska, Pomurska, Primorsko-notranjska in Koroška. Med njimi je negativni trend opaziti v Savinjski in Gorenjski regiji.

Vir: Vlada Republike Slovenije

Začetek vračanja v normalnost

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je dejala, da so današnji dan vsi nestrpno pričakovali: »Upam, da je današnji dan prvi znak vračanja v normalnost.« Kustečeva dodaja, da so vzgojno-izobraževalni zavodi na nadaljevanje šolskega leta v vrtcih in šolah dobro pripravljeni. 

»Prav tako lahko v devetih statističnih regijah od danes naprej ponovno potekajo laboratorijske vaje za študentke in študente višjih in visokih šol,« je dejala.

Ministrica poziva vse, da se skupaj potrudimo, da se prvi triadi čim prej pridružijo tudi vrstniki, ki zdaj šolo še vedno opravljajo na daljavo. Predvsem pa, da se združijo moči, da se uspešno zaključi še eno šolsko leto.

»Od vseh nas je odvisno, kdaj bodo prostori vseh vrtcev, šol in fakultet zopet zadihali s polnimi pljuči. Le z upoštevanjem vseh ukrepov lahko ustavimo širjenje virusa. Poskrbimo za naše zdravje in zdravje bližnjih,« je pozvala ministrica.

Glede na to, da se je nekaj regij vrnilo nazaj v črno območje, je ministrica pojasnila, da bodo na tedenski ravni spremljali dogajanje in se potem tako tudi odločali. Sledili bodo postopnemu sproščanju ukrepov.

Ministrica je še pojasnila, da se v primeru »odkritja« pozitivnega učenca tega izloči iz pouka in se odredi karantena za vse, ki so bili v stiku z njim. Pouk se za te učence prestavi na daljavo, za ostale poteka normalno.

Visoke kazni za šolnike?

Ministrico so vprašali, ali drži, da je bila po šolah s strani ministrstva poslana okrožnica, da tiste zaposlene v šolstvu, ki se ne želijo testirati, lahko doleti kazen med 400 in 4000 evrov. 

Ministrica te informacije ni ne zanikala ne potrdila, dejala pa je, da je bil odstotek tistih šolnikov, ki so se odločili testirati izjemno visok, število pozitivnih med testiranimi pa je bilo zelo nizko. Prav tako je bil nizek odstotek tistih, ki se niso želeli testirati.

Tisti zaposleni, ki se ne želijo testirati, bodo morali opraviti pogovor s svojimi nadrejenimi. V primeru, da testa ne bodo naredili, bodo morali svoje delo opravljati izven prostorov šol oziroma vrtcev.

Glede sankcij pa je ministrica dejala, da je prva in glavna sankcija lastna moralna odgovornost in vest: »Vse ostalo pa bodo določile inšpekcijske službe, če bo treba.«

Učenci prihajajo v varno okolje

Gregor Pečan, predsednik združenja ravnateljic in ravnateljev, je zadovoljen, da učence po treh mesecih šolanja na daljavo učence spet šolajo v živo. Pomemben je zelo dober odziv učiteljev na testiranje pred odpiranjem šol.

To je pomembno sporočilo staršem, da učenci prihajajo v varno okolje, dodatno k temu prispeva tudi podatek, da je bil odstotek okuženih nizek. To pritrjuje tudi posebno poročilu, da šole in vrtci niso bili generatorji okužb v nobeni državi. Zato upajo, da bodo šole in vrtce lahko obdržali odprte in se epidemiološka slika ne bo poslabšala v regijah, ki so na meji. 

»Z rednim izvajanjem testom je možno dobro spremljati, kaj se dogaja med zaposlenimi, kar je najpomembnejše za odprtost šol in vrtcev,« je dejal.

To bi po besedah Pečana lahko pozitivno vplivalo tudi na odprtje ostale družbe, dobro je tudi za gospodarstvo, saj se starši lahko vrnejo v službe.

Prilagodili pravilnike ocenjevanja

Pečan pravi, da bi rad zagotovil vsem učencem in staršem, da je skrb glede preverjanj znanja odveč, saj bodo učitelji k temu pristopili z veliko mero empatije in razumevanja, da so bili učenci dolgo izpostavljeni tegobam šolanja na daljavo.

»Tudi zaradi tega je prišlo do prilagoditev pravilnikov ocenjevanja. Zaupajte strokovnosti učiteljev in vodstva šol, videli boste, da bo vse potekalo gladko,« je zagotovil.

Na vprašanje, kaj lahko dela tisti učitelj, ki se ni želel testirati in ne more poučevati, Pečan odgovarja, da podrobna pojasnila še čakajo. Po njegovem mnenju je najboljše, da se takim učiteljem odredi čakanje na delo, saj mu ne morejo odrediti dela od doma, če so učenci v šoli. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice