Na naslednjih parlamentarnih volitvah bo sodelovalo novoustanovljeno gibanje Povežimo Slovenijo, ki bo v prihodnjih dneh predstavilo svojega kandidata za mandatarja.

Pobudnica in koordinatorka gibanja Nada Pavšer in predstavniki članov gibanja so danes predstavili namen in glavne cilje. Kot je uvodoma povedala Pavšerjeva, sicer podpredsednica Zelenih Slovenije, gre za gibanje, kjer je pot do cilja enako pomembna kot cilj.

»Pot do cilja je sodelovanje in povezovanje vseh dobro mislečih ljudi, ne glede na ideološke in druge razlike,« pojasnjuje.

Temelj gibanja je ustava

Gibanje si bo prizadevalo za uspeh na volitvah in tako oblikovati Slovenijo, kakršno »smo si zamišljali pred 30 leti.« Koordinatorica gibanja je ob tem povedala, da je njihov skupni temelj ustava Slovenije. Zgledujejo se po uspešnih praksah iz tujih držav, še posebej Avstrije in Švice.

»Dovolj je politike, ki razdvaja narod,« dodaja Pavšerjeva in verjame, da lahko gibanje na volitvah prejme vsaj 20 odstotkov glasov. In to kljub temu, da se do ključnih vprašanj ne bodo ideološko opredelil. Njihov kandidat za mandatarja bo k sodelovanju po volitvah povabil vse stranke, tako leve kot desne. 

Z gibanjem se spogledujejo številni znani posamezniki in stranke

Za sodelovanje v gibanju in na skupni listi za parlamentarne volitve se dogovarja večje število strank, skupin, lokalnih list in uglednih posameznikov različnih vrednostnih in političnih pogledov.

Željo po sodelovanju in naklonjenost gibanju so do zdaj izrazili Zeleni Slovenije, Slovenska ljudska stranka, Zdravko Počivalšek (SMC), Kanglerjeva Nova ljudska stranka, Celjska županova lista Bojana Šrota, Lista koprskega župana Aleša Bržana, Aleksandra Pivec, Ernest Petrič, Branko Meh, Janez Sušnik, Oto Pestner, Lucija Polavder, Luj Šprohar in drugi. 

Nekateri izmed naštetih akterjev so izrazili, da gibanje podpirajo, vendar sodelovanja zaenkrat še niso potrdili. »V naše vrste vabimo ljudi različnih nazorov in razmišljanj,« je povedal predsednik Zelenih Slovenije Andrej Čuš, ki je prepričan, da se bodo gibanju priključile številne lokalne liste. 

Da je z gibanjem opravila nekaj pogovorov, je za Televizijo Slovenija potrdila tudi Aleksandra Pivec, a najprej namerava ustanoviti svojo stranko, za kar je že vse pripravljeno. 

V predstavitvenem videu gibanja nastopi tudi Počivalšek, ki pove, da je »vsako povezovanje političnega centra koristno in nujno, da pridemo do ravnotežja v našem političnem prostoru. Tudi v stranki SMC delamo na povezovanju liberalne sredine.«

Kot je povedal Čuš, bodo v prihodnjih dneh ali tednih predstavili svojega kandidata za mandatarja. 

Na čigav glas računajo na volitvah? Po besedah Marjana Podobnika je med volivci zelo prisotna potreba po sodelovanju. Računajo predvsem na glas tistih, ki zadnja leta ne hodijo na volitve.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
miicika (ni preverjeno)

ALI BOŠ demokrat ali republikanec AMERIKA je zakon.......koliko strank bo spet mešalo meglo na volitvah......na račun naroda....

Starejše novice