Šolsko leto se izteka, tudi letos pa je ptujska občina počastila dijake, ki so se še posebej izkazali.

Ob skorajšnjem koncu šolskega leta se spodobi, da se dijakov, ki so štrleli iz povprečja, ne spregleda. Tako je občina tudi letos podelila priznanja tistim, ki so se v letih šolanja na srednjih šolah posebej izkazali. 

»Verjamem, da vam v teh letih ni bilo vedno lahko, soočali ste se s številnimi izzivi, številnimi preprekami, ampak kot kažejo rezultati, ste jih uspešno premagovali,« je naj dijake nagovorila županja Ptuja Nuška Gajšek. 

Učiteljski zbor Gimnazije Ptuj in kolegij ravnateljev Šolskega centra Ptuj so naredili izbor najboljših dijakov posameznega programa. 

Izmed teh so izbrali še najboljšega dijaka gimnazijskega programa in poklicnega izobraževanja. Najboljši dijaki so prejeli spominsko priznanje in knjižno nagrado, naj dijaka gimnazijskega in poklicnega programa pa sta prejela še svečano listino in 300 evrov nagrade. 

To so dijaki, ki so si prislužili laskave nazive

Naj dijak Elektro in računalniške šole Ptuj, poklicnega izobraževanja, je Nejc Strelec.

Ima široko strokovno znanje, sodeloval je v ekipi, ki je dosegla peto mesto na državnem tekmovanju elektro in računalniških šol v Mariboru, je pa tudi spoštljiv učenec, prijazen, natančen, pri pouku pa je zmeraj kazal veliko mero zanimanja. 

Naj dijak Elektro in računalniške šole Ptuj, strokovnega izobraževanja, je Svarun Čelan.

Vsa štiri leta šolanja je zaključil z odličnim uspehom, strokovno področje računalništva pa je uspešno povezoval s humanizmom. Udeležil se je številnih tekmovanj, kjer je dosegel več odličnih dosežkov. Je tudi perspektiven nogometaš in rokometaš, obenem pa aktiven na področju varovanja in prezentacije kulturne dediščine, saj redno sodeluje pri ohranjanju kurentovega obredja. Svarunov odnos do človeka pa se kaže tudi skozi krvodajalske akcije, ki se jih udeležuje od polnoletnosti. 

Naj dijak v programu srednjega poklicnega izobraževanja je Anej Florjanič, dijak izobraževanja za poklic inštalaterja strojnih inštalacij.

Vsako letnik je zaključil z odličnim učnim uspehom, izkazal pa se je tudi kot član šolske nogometne ekipe. Bil je predstavnik dijaške skupnosti, redno je dosegal priznanja tudi na matematičnih tekmovanjih, poleg vsega pa je še vrhunski harmonikaš in predan gasilec. 

Naj dijak v programu srednjega strokovnega izobraževanja je Domen Lešnik, ki je vse letnike izdelal z odličnim uspehom, 1. 3. in 4. pa celo s samimi odličnimi ocenami.

Vsako leto se je udeleževal tekmovanj, kjer je osvojil tudi zlata in srebrna priznanja, vodil je razredno skupnost, bil aktiven član dijaške skupnosti, letos pa je postal tudi krvodajalec. Je široko razgledan, ambiciozen in vedno pripravljen pomagati sošolcem. 

Naj dijakinja v programu srednjega poklicnega izobraževanja šole za ekonomijo, turizem in kmetijstvo je Karin Vogrinec, ki obiskuje program trgovec - prodajalec.

Vsa leta je bila vzorna dijakinja z odličnim uspehom, njeno splošno in strokovno znanje pa je na visokem nivoju. V razredni skupnosti je vsa leta vodila blagajniške posle, izkazala pa se je tudi kot praktikantka, ki obvlada številna delovna področja. 

Naj dijak v programu srednjega strokovnega izobraževanja je Nejc Pevec, ki obiskuje program okoljevarstvenega tehnika. Vsa leta je bil vzoren dijak z odličnim učnim uspehom.

V četrtem letniku je sodeloval v kar treh okoljevarstvenih projektih, zavzeto je raziskoval, zbiral podatke, jih obdeloval, kritično presojal in posredoval svoje predloge. Poleg vsega ga odlikuje tudi vrsta osebnostnih kvalitet, je samoiniciativen, marljiv in natančen. 

Naj dijak Gimnazije Ptuj je Matija Berden Strelec.

Izjemen je njegov štiriletni učni uspeh s povprečjem pet, izjemni pa sta tudi njegova vedoželjnost in zavzetost pri pridobivanju znanja. Seznam njegovih dosežkov s tekmovanj je obsežen, obenem je pronicljiv, razgledan, prijeten in kultiviran sogovornik. 

Trije dijaki, pa so na učitelje pustili poseben vtis

Vsako letos pa so izbrani trije dijaki, ki so naj dijaki šolskega centra in gimnazije. 

Naj dijak Šolskega centra Ptuj, v triletnem programu, je Anej Florjanič. Naj dijak šolskega centra v štiriletnem programu je Nejc Pevec. 

Naj dijak Gimnazije Ptuj pa je postal Matija Berden Strelec. 

Zbrane pa je v imenu dijakov nagovoril prav slednji, Matija Berden Strelec. S svojim nagovorom je upravičil naziv prijetnega in kultiviranega sogovornika, kakor so ga opisali ob prejemu nagrade. 

»Vse se začne z vedoželjnostjo,« je dejal Matija in nadaljeval: »Pripravi te do tega, da storiš nekaj več, kot je bilo od tebe pričakovano in to je prvi korak do odličnosti. Vedoželjnost se kaj kmalu preplete z radostjo do tega kar počneš ali študiraš.«

Matija Berden Strelec

Poudaril je pomen lastnih interesov, zanimanj, tem, ki vsakemu posamezniku vzbudijo nekaj, česar pri drugih pač ne čutijo. 

»Želim pa si, da zdaj pomislim tudi na druge dijake. V gimnaziji pa tudi na drugih srednjih šolah imamo dijake, ki se strastno zanimajo za svoja področja. Pogosto niso nagrajeni ali opevani, ker njihovih dosežkov ne moremo umestiti v okvir učnega načrta ali pa, ker so neizmerljivi.

Našim očesom se lahko izmuznejo, ker so večinoma povprečni, ker niso dovolj veliki mazohisti, da bi se ukvarjali še z vsemi drugimi stvarmi, kot se mi.

A precej jih ima nekaj, tisto, kar jih resnično veseli. Poznam dijake, ki se zanimajo za precej drugačna področja, kot je recimo ekonomija ali pa igranje igric - ne delajmo si velikih preglavic, če točno tega od njih nismo zahtevali, spodbujajmo jih torej, da se izpopolnijo na svojih področjih in da dosežejo samoaktualizacijo,« je v svojem govoru naj dijak Gimnazije Ptuj nagovoril še vse ostale, tiste, so jih zanimanja popeljala v nekoliko drugačne vode. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice