Slika je simbolična.
Z začetkom vojne v Ukrajini je tudi v naše kraje pripotovalo več pribežnikov, nekatere od teh pa je nastanila tudi država.

Spomnimo. Člani ptujskega varnostnega sosveta so se na seji pogovarjali tudi o varnosti pribežnikov iz Ukrajine. So ti nastanjeni v neprimernih prostorih, je vprašanje, ki se je porodilo članici varnostnega sosveta Tatjani Vaupotič Zemljič

Vaupotič Zemljič je izpostavila vprašanje nadzora nad tem, kje so nastanjeni pribežniki iz Ukrajine. 

»Da bi nekdo imel nadzor nad tem v kakšne prostore se jih nastani in kaj se potem tu dogaja,« je dejala Vaupotič Zemljič. 

Ob tem izpostavi tudi primer, da so se selili v stanovanje, ki je bilo opremljeno le z dvema posteljama. 

Načelnik ptujske policijske postaje Aleksander Lubej je odgovoril, da brez suma policija ne more posredovati in preverjati stanovanj ali hiš, kjer so pribežniki nastanjeni. 

Kje so pribežniki nameščeni? 

Za več pojasnil smo se obrnili na Urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov.

Direktorica urada Katarina Štrukelj je za Ptujinfo pojasnila, da imajo na voljo dva nastanitvena centra za nastanjevanje državljanov Ukrajine. Gre za centra v Logatcu in Debelem Rtiču

Državljani Ukrajine pa so nastanjeni tudi po dijaških domovih in v integracijski hiši ter stanovanjih stanovanjskega sklada. 

Potrdila je tudi, da jih je veliko nastanjenih tudi na zasebnih naslovih, pri prijateljih in znancih. Nekateri zasebniki, ki so ponujali nastanitve, pa so se obrnili tudi na urad za migracije. S temi so na uradu pred nastanitvijo opravili razgovore. 

Dobijo lastniki stanovanj plačano, če ta nudijo pribežnikom? 

Štrukelj je za Ptujinfo še pojasnila, da ima pravico do denarne pomoči za zasebno nastanitev oseba, ki ima priznano začasno zaščito in z lastnikom stanovanja sklene dogovor ali najemno pogodbo. 

Na podlagi najemne pogodbe lahko uveljavlja stroške za najemnino. Če pa se oseba s priznano začasno zaščito in najemodajalec strinjata, pa se lahko sredstva nakažejo tudi na tekoči račun tistega, ki stanovanje oddaja. 

Urad sicer nima informacij o tem, koliko teh zasebnih nastanitev je po občinah. 

Urad z najemodajalci opravljal razgovore

Direktorica urada je za Ptujinfo še dodala, da je urad s tistimi osebami, ki so ponujale nastanitev opravil razgovor. Če je bila oseba z zaščito nastanjena v nastanitvenem centru, je sledilo srečanje lastnika stanovanja s to osebo, ki bi se lahko v stanovanje priselila. 

Dodala je, da urad o morebitnem izkoriščanju ni bil obveščen. Obstajajo pa sicer primeri, ko so se osebe vrnile v nastanitveni center iz zasebnih razlogov, kot je bivanje na podeželju ali oddaljenost od centra mesta. 

Pri tem direktorica urada poudarja, da nastanjujejo predvsem v nastanitvene centre in kapacitete, ki so v lasti države. 

»Nekateri državljani Ukrajine so odšli k zasebnikom, vendar na splošne niso poročali o težavah pri teh,« je zaključila. 

Starejše novice