Slika je simbolična.
Tudi letos se bodo slovenski policisti pridružili vseevropski akciji in po vsej državi izvedli maraton nadzora hitrosti. Preverite, na katerih lokacijah bodo policisti merili hitrost.

Neprilagojena hitrost še vedno sodi med najpogostejše vzroke za nastanek prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. 

Samo lani je bilo zaradi neprilagojene hitrosti na slovenskih cestah 32 smrtnih žrtev.

Zato želijo policisti zmanjševati povprečne hitrosti, kar bi posledično pomenilo manj mrtvih ter hudo in lažje telesno poškodovanih.

Že manjša kršitev omejitve hitrosti lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo

Kot pojasnjujejo policisti, je primeru trka vozila v pešca ali kolesarja pri 30 kilometrih na uro tveganje za smrtne ali hude poškodbe pešca relativno majhno (10-odstotno). Pri višjih hitrostih se tveganje izrazito poveča. 

Trk avtomobila pri hitrosti 50 kilometrov na uro v pešca je enak padcu z višine 9,8 metrov. Pri hitrosti vozila s 60 kilometrov na uro je tveganje za smrt pešca že 90-odstotna. 

Dodajajo, da so omejitve hitrosti v naseljih, območjih umirjenega prometa in območjih omejene hitrosti namenjene predvsem zaščiti ranljivejših udeležencev v prometu (pešci, kolesarji).

V okviru poostrenih aktivnosti bo jutri, tako v Sloveniji kot v vseh državah Evropske unije, potekal maraton nadzora hitrosti. Objavljene so lokacije, kjer bodo potekali poostreni nadzori hitrosti, s čimer želijo policisti delovati preventivno.

To je seznam lokacij na območju Policijske uprave Maribor, kjer bodo policisti merili hitrost:

Zaradi neprilagojene hitrosti na območju Policijske uprave Maribor lani umrl devet udeležencev prometnih nesreč

Zaradi neprilagojene hitrosti se je v letu 2023 na območju Policijske uprave Maribor zgodilo 581 ali šest odstotkov več prometnih nesreč kot leto prej, od tega osem prometnih nesreč s smrtnim izidom, 49 prometnih nesreč s hudimi telesnimi poškodbami, 211 z lahkimi telesnimi poškodbami in 313 nesreč z materialno škodo. 

V teh prometnih nesrečah je devet udeležencev umrlo, 52 je bilo hudo in 281 lahko telesno poškodovanih.

V povezavi s problematiko hitrosti izstopa tudi problematika alkohola, kot sekundarnega vzroka prometnih nesreč. Delež alkoholiziranih povzročiteljev je pri prometnih nesrečah zaradi neprilagojene hitrosti v letu 2023 je na območju mariborske policijske uprave znašal 15,7 odstotkov, medtem ko je bil skupni delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč 8,8 odstotkov. 

Zaradi prehitre vožnje nastane tunelski vid

Med vožnjo je potrebno zaznati čim več podrobnosti na cesti in okrog nje. S povečanjem hitrosti se voznikovo vidno polje zožuje. To privede do tako imenovanega tunelskega vida. 

Čim hitreje vozimo, tem dalje izpred vozila usmerjamo pogled, ožje je naše vidno polje. Zato težje zaznamo ali pa sploh ne zaznamo dogajanja ob cesti, kolesarjev, pešcev, ki želijo prečkati vozišče, morebitnih vključevanj z bočnih cest oziroma ne predvidimo dogodka, ki bi ga pri manjši hitrosti sicer lahko. 

Policisti zato pozivajo, da si zapomnimo: če vozimo s prilagojeno hitrostjo in smo pozorni na dogajanje tudi daleč pred svojim vozilom, lahko pravočasno zaznamo prometno ureditev in dogodke ter predvidimo njihov potek in ustrezno ter varno reagiramo.

Za prometno varnost smo odgovorni vsi

Policisti voznike in vse udeležence v cestnem prometu opominjajo, da smo za dobro prometno varnost odgovorni vsi. 

K varnejšim cestam lahko prispevamo predvsem tako, da se odgovorno obnašamo v prometu – odgovorno ravnanje pa se zagotovo začne z vožnjo v skladu s predpisi in omejitvami hitrosti. 

»Vozite previdno in prilagodite hitrost vožnje omejitvam, svojim sposobnostim ter razmeram na cesti,« pozivajo policisti. 

Vseh ostale lokacije, na katerih bodo policisti merili hitrost, si oglejte tukaj.

Starejše novice