Nedavno je ptujska občina dobila pismo jeznega občana, ki je bentil nad kaosom pred eno izmed osnovnih šol na Ptuju. Občina je občanu pritrdila in zdaj sledijo ukrepi.

Predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Ptuj Franc Kozel je nedavno prejel pismo občana iz Peršonove ulice, ki ga je razjezil prometni nered pred Osnovno šolo Ljudski vrt. 

Zapisal je, da nered delajo starši, ki odlagajo svoje otroke tik pred šolo. Starši menda parkirajo kar na pločnike, ustavljajo na cesti in povzročajo nevarnost za vse ostale udeležence v prometu. 

Ob prejemu pisma občina stopila v akcijo

Ob prejemu tega pisma pa se je predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu odločil, da bo situacijo preveril kar sam.

Tako je sredi tedna od 7.00 do 8.20 spremljal promet pred Osnovno šolo Ljudski vrt. 

Ugotovil je kar 106 kršitev staršev, ki so odlagali svoje otroke v šoli. Večinoma je šlo za kršitve parkiranja na neprometnih površinah, nekateri pa so odlagali tudi sredi ceste, čeprav na svetu poudarjajo, da ima prav ta osnovna šola dovolj prostora, da starši otroke odložijo na parkirišču in se v obliki črke U obrnejo nazaj na cesto. 

Opazil je, da je bilo največ prekrškov opravljenih predvsem med 7.00 in 8.05. 

Občina se je zdaj z mestnimi redarji odločila, da bodo začeli izvajati poostren nadzor. Ob postavitvi redarjev na to mesto so se tako kršitve drastično znižale. 

Z današnjim dnem postavljeni količki, v poostren nadzor policija in redarji

Kozel je ob prejemu pisma pozval tudi ravnateljico šole, da naj opozori starše na omenjene nepravilnosti. Po opozorilu se je stanje nekoliko popravilo. 

A kljub temu so se na občini odločili za nekaj preventivnih ukrepov. Tako bodo z današnjim dnem postavljeni količki, ki bodo staršem onemogočali postavljanje avtomobilov na mesta, ki za to niso predvidena. 

Obenem je komandir Policijske postaje Ptuj Aleksander Lubej predlagal, da vzpostavijo poostrene nadzore na mestu pred šolo. Najprej bi starše le opozarjali, ob nenehnem kršenju pa tudi kaznovali. 

Enakega mnenja je tudi vodja medobčinskega redarstva Robert Brkić, ki je povedal, da so do danes že dlje časa starše le opozarjali in da je čas za kazni. 

Kmalu pri šoli tudi 3D zebre, kot jih pri nas še ni

Občina pa je nedavno dobila tudi ponujeno sodelovanje pri pilotnem projektu 3D zebre, ki ga organizira Zavod Varna pot. 

V Sloveniji je bilo k projektu vabljenih le nekaj občin, med njimi tudi Ptuj, ki je vabilo z zadovoljstvom sprejel. Tako bo Ptuj bogatejši za 3D prehod za pešce, ki ga bo financiral Generali. 

Tak prehod za pešce bo stal na Župančičevi ulici pri Ljudskem vrtu, kjer je omejitev hitrosti sicer že 30 kilometrov na uro. Ta poseben prehod za pešce bo dokončan do začetka novega šolskega leta. 

3D zebra je pobarvana na tla kot prehodi za pešce, kot smo jih vajeni, a ima še posebno senčenje, ki je iz vozečega avtomobila videti, kot da je prehod nekoliko stopničasto dvignjen. Taki prehodi so sicer že priljubljeni po Danski in Švedski. 

Primer 3D zebre, ki so v tujini že priljubljene.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice