Na Ptujskem gradu se je pred dnevi dimilo, a gasilci, na srečo, ognja niso našli. Dogodek pa je opomnik in hkrati sol na rano.

Konec maja so bili gasilci klicani na nočno intervencijo, saj je bil na strehi Ptujskega gradu opažen dim. Na lokacijo so prišli s petimi vozili in dvajsetimi gasilci. 

A na srečo ob prihodu na lokacijo ognja ni bilo. Pojasnili so, da je bila nizka oblačnost v pasovih, ki je, tudi zaradi navzgor usmerjene razsvetljave, spominjala na dim in ogenj. 

Kljub srečnemu koncu grenak priokus

Aleksander Lorenčič, direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož pa je ob tem opozoril, da naj bo ta dogodek opomin. Grajski kompleks ne premore niti enega požarnega hidranta. 

»Pokrajinski muzej Ptuj Ormož na to problematiko redno opozarja. Pristojne smo ponovno obvestili in pozvali, da se o požarni varnosti na Ptujskem gradu ponovno razpravlja in skuša najti rešitev,« je ob dogodku za Ptujinfo povedal Lorenčič. 

Na Mestni občini Ptuj so potrdili, da občina sodeluje pri iskanju rešitve in je tudi že pridobivala različna mnenja raznih institucij. 

Pojasnjujejo, da so s strani Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje pridobili mnenje, da je za zagotovitev hidrantov na Ptujskem gradu odgovoren lastnik objekta, torej država. S tem je seznanjeno tudi ministrstvo za kulturo. 

»Mestna občina Ptuj je zagotovila vse po veljavni zakonodaji, to je izgradnja primarnega omrežja, infrastruktura na zemljišču lastnika pa je v pristojnosti graditelja priključka,« dodajajo na občini. 

Investicija pa ne bi zajemala le hidrantov

Investicija postavitve hidranta sicer ni nedosegljiva, en namreč stane približno dva tisoč evrov. 

A v dotičnem primeru bi morali izgraditi še vodovodni cevovod, s prečrpališčem na grad. Ta investicija je dražja. Leta 2009 je bila izgradnja tega ocenjena na 156 tisoč evrov. 

Občina je torej lastnik primarne infrastrukture, kamor sodi tudi gradnja hidrantov. Hidranti torej so v domeni občine. Zaplete se pri gradnji omrežja, vrednega približno 156 tisoč evrov, ki pa je v domeni lastnika objekta, torej države. 

Ministrstvo za kulturo projekta ne postavlja v ospredje

Na občini pravijo, da so sicer že pred leti želeli spodbuditi državo k projektu. Tako so že naročili projektno dokumentacijo za vodovodno omrežje s prečrpališčem, ki je temelj izvajanja projekta. 

Naslednji korak bi moralo izvesti ministrstvo za kulturo. Na občini izvemo, da je bilo nekaj sestankov z ministrstvom sicer izvedenih, a do realizacije ni prišlo. 

Za dodatna pojasnila smo se obrnili tudi na ministrstvo za kulturo, na odgovore pa še čakamo. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

ptujčanka (nepreverjen)

ministrstvo za kulturo pa gluho za morebitne posledice, kje pa, daleč od tega, grad gori, grof beži, to je ta prava !

Starejše novice