Na desnem bregu reke Mure, v občini Veržej, je v prenovljeni leseni brunarici na ogled postavljena prav posebna vasica. Sladko vasico sestavlja 85 hišk, ki so izdelane iz medenega testa, okrašene pa z lectovim ledom.

Eno od najbolj sladkih božičnih vasic ta hip v Sloveniji smo našli posestvu Čebelarstva Tigeli v Veržeju v neposredni bližini čebelarskega muzeja.

»Na taki razstavi ne sme manjkati čebelnjak, ker vseeno smo čebelarji in tudi v ta namen postavimo takšne majhne čebelnjake, ki jih prav tako naredimo iz medenega testa,« nam je na začetku obiska dejala čebelarka in izdelovalka medenih hišic Dragica Tigeli

Vasica je vsako leto drugačna, večja in bolj polna. Če je imela razstavljenih 28 hišk, jih je zdaj že 85. V njej lahko opazujemo tudi voščene jaslice. 

Za dodatno čarobnost pa poskrbi več kot 3000 lučk.

»Pri nas imamo razstavljene medene hiške, ki so narejene vse iz medenega testa in tako smo se letos šesto leto odločili, da naredimo pa tudi razstavo za naše obiskovalce in jih povabimo v našo medeno vas,« nam pokaže Dragica Tigeli. 

Ideja se je rodila pred leti, medtem ko sta s hčerko izdelovali hišico iz medenega testa, ki sta jo postavili pod domačo jelko.

»Če so pri hiši čebele, tudi pozimi jemo veliko medu in pečemo medenjake in ob tem je prišlo do ideje, zakaj pa ne bi naredili medenih hišk, ampak ne samo za nas, za lepši izgled naše božične jelke, ampak tudi za tiste, ki bi želeli doma narediti medeno hiško,« pravi Dragica Tigeli. 

S tem so k ustvarjanju teh spodbudili tudi obiskovalce, ki zakoncema Tigeli radi pošljejo kakšno fotografijo hišice, ki so jo ustvarili sami, ob tem pa seveda povedo, da je bilo ustvarjanje kar težko

»Še vedno pa spodbujamo starše, ko pridejo, da vseeno si vzamejo čas za otroka v mesecu decembru pa eno medeno hiško izdelajo.«

Izdelava hiške torej ni lahko delo, ampak vzame kar nekaj časa. Priprave se začnejo že septembra, takrat Dragica speče medene hiške, ki jih potem nekaj časa sušijo, nato sledi krašenje, premazi in dodajanje tistih malih detajlov, ki hišicam dodajo posebno čarobnost. 

Je pa res, da prav ti najmanjši detajli vzamejo tudi največ časa. 

»To pa mora biti res lepo, lično izdelano, potem tudi masa, to, ki jo uporabljamo, uporabljajo lectarji za beli led, tako da to je pa največ, kar gre časa za izdelavo,« še izvemo.

Ob pogledu na male mojstrovine in vonju po medu marsikdo postane lačen, ampak so pri čebelarstvu Tigeli poskrbeli tudi za to.

»Zato smo pa tudi za otroke vseeno pripravili medeni vlakec, v katerem pa jim mi potem damo bonbončke in potem iz tistega vlakca iz vagončkov jemljejo bonbončke, ali kakšne medenjake ali lizike.«

Razstavo si lahko ogledate od ponedeljka do sobote, med 12.00 in 18.00, do vključno 6. januarja. Za prihodnje leto pa že zdaj obljubljajo številne novosti.

Starejše novice