Slika je simbolična.
Že sedemnajst let poteka degustacija vin Sommelier Selection, kjer izberejo najboljša vina v različnih kategorijah. Štajerska tudi tokrat niso razočarala.

Izbor Sommelier Selection je usmerjen predvsem v povezovanje vin z jedmi, vinski svetovalci pa izbirajo vina, ki se najbolje družijo s posameznimi sklopi jedi. 

Vinarji na razpis prijavijo svoja vina, pokušnja in izbira vin k jedem pa je slepa, kar pomeni, da ocenjevalci ne poznajo nobenih podatkov o vinu. 

Kategorij je več, izbirajo pa vina, ki se najbolje podajo k špargljevim oziroma zelenjavnim jedem, jedem iz govedine in divjačine, ribjim jedem, gobjim jedem in k prleški in prekmurski gibanici. Izberejo pa tudi vina v posamezni kategoriji najboljših oziroma 'best of'. 

Letošnje tekmovanje je potekalo od ponedeljka, 29. marca do srede, 31. marca v veliki dvorani Zavoda SloVino. Za laskave nazive se je potegovalo 94 vinarjev, prijavili pa so 321 različnih vin. 

Štajerska rujna kapljica se dobro poda k špargljevim in zelenjavnim jedem

K špargljevim in zelenjavnim jedem se, po mnenju strokovne komisije, odlično podajo sauvignoni. Tako so bili kot najboljši izbrani sauvignoni Vin Valdhuber iz Svečine, Ptujske kleti, Metalke Commerce, Vin Zavec iz Lancove vasi, Vin Gaube iz Zgornje Kungote, Vin Senekovič iz Spodnjega Jakobskega Dola, Zlatega griča, Hiše vin Emino iz Podčetrtka, Vinogradov Horvat iz Počehove in Vinogradništva Makenauer iz Svečine. 

K tem jedem pa se odlično poda tudi laški rizling. Izbrali so laški rizling Vin Breznik iz Cerkvenjaka in Hiše vin Kokol iz Ciglence.

Za dober par zelenjavnim in špargljevim jedem pa je bil izbran še sivi pinot Puklavec Family Wines iz Ormoža. Na izboru se je odločno izkazal tudi njihov sauvignon.

K ribjim jedem so prevladovala vina zahodnega dela Slovenije, a je bilo kot odlično za k ribjim jedem izbrano tudi vino solaris Vin Andrejc iz Zreč ter sivi pinot iz Ptujske kleti

K prleški in prekmurski gibanici najbolje tečejo štajerska vina

K prleški gibanici se odlično poda sauvignon Vin Trop iz Ivanjkovcev ter rumena muškata Emil Vin iz Ivanjkovcev in Vin Mramor iz Buč. 

Prekmurska gibanica pa bo posebno teknila z dišečim tramincom iz Ptujske kleti in belim pinotem Vinogradništva Kaloh iz Maribora. 

Štajerska vina manj k govedini in divjačini, a bolj h gobjim jedem

H gobjim jedem se odlično poda modri pinot Vin Valdhuber iz Svečine, Kleti Kregar iz Rogaške Slatine, Ptujske kleti in Vin Gaube iz Zgornje Kungote. 

Zgrešili pa ne boste niti z modro frankinjo Vin Mramor iz Buč. 

Štajerska vina tudi v selekciji najboljših

Med najboljšimi slajšimi vini je bil izbran tudi rumeni muškat Vin Valdhuber Čeh iz Svečine. To vino je dobilo tudi nagrado za najboljši rumeni muškat. 

Najboljši aperitiv je penina extra brut Ptujske kleti, najboljše arhivsko vino pa je traminec iz leta 1991. Tudi ta pripada Ptujski kleti. 

Med najboljšimi belimi zvrstmi je valdi Vin Valdhuber iz Svečine. Laški rizlig Vin Breznik iz Cerkvenjaka je med najboljšimi svoje vrste. 

Najboljši med sivimi pinoti je bil izbran tisti Vin Gaube iz Zgornje Kungote, najboljša med sauvignoni pa sta bila od Vin Valdhuber iz Svečine in sauvignon suhega jagodnega izbora Univerze v Mariboru. 

Vinogradništvo Cvitanič iz Gorišnice je pa prejelo laskav naziv za najboljši renski rizlig. 

Tudi vina Pomurja niso razočarala 

Po oceni strokovne komisije se k ribjim jedem odlično poda chardonnay Vin Avos iz Sovjaka. 

Odlično pašejo tudi k sladkemu. Tako je bil šipon Vinogradništva družine Kos iz Pavlovskega vrha izbran za odličen par k prleški gibanici. 

K prekmurski gibanici pa posezite po tramincu Radgonskih goric. Kot ena najboljših med svojimi je bila izbrana zlata radgonska penina selection rose Radgonskih goric.

Med najboljšimi slajšimi so izbrali vino Vinogradništva družine Kos, sorte chardonnay, suhega jagodnega izbora. 

Med najboljšimi svoje vrste je tudi traminec Radgonskih goric, med najboljšimi aperitivi pa zlata radgonska penina Radgonskih goric. 

Laskavo titulo najboljšega belega vina je pobral chardonnay Vin Avos iz Sovjaka. Kot edini pa so pobrali tudi nagrado za najboljši chardonnay.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice