Na levi predsednik Vinarske zadruge Haloze Jožef Šmigoc in na desni župan Podlehnika Sebastian Toplak (foto: Občina Podlehnik).
Občina Podlehnik in Vinarska zadruga Haloze sta le nekaj dni pred božičem podpisala pismo o nameri za sodelovanje in izvedbo skupnega distribucijsko skladiščnega prostora za vina iz Haloz.

Župan občine Podlehnik Sebastian Toplak in predsednik Vinarske zadruge Haloz Jožef Šmigoc sta 21. decembra podpisala pismo o nameri za sodelovanje iz izvedbo skupnega skladiščnega prostora za vina iz Haloz. 

Haloze se že vrsto let spopadajo z izseljevanjem mladih, zaraščanjem kmetijskih površin ter raznimi socialnimi in gospodarskimi negativnimi trendi. Podpisnika pisma upata, da bo prav ta distribucijski center prvi korak k reševanju teh težav. 

Občina Podlehnik in Vinarska zadruga Haloze sta se s podpisom pisma zavezali, da bosta sodelovali pri izvedbi kolektivne naložbe vinogradnikov iz Haloz z namenom zagotavljanja boljših pogojev za proizvodnjo in distribucijo haloških vin. 

Velik korak za Podlehnik, haloške vinarje in turizem (foto: občina Podlehnik).

Skladiščni prostor bo več kot le to

Člani Vinarske zadruge Haloz, ki je bila sicer ustanovljena leta 2016, obdelujejo skoraj polovico vseh vinogradov v Halozah. Zato je zadruga aktivno pristopila k projektu iskanja primernega prostora za nov distribucijski center. 

Nov distribucijski center bo na zemljišču v Podlehniku nekoliko iz središča in tik ob podravski avtocesti, malo od avtocestnega priključka Podlehnik.

»Zadruga je v zadnjih dveh letih skupaj z občinami na območju Haloz iskala možnosti po primernem prostoru za vzpostavitev skupnega distribucijsko skladiščnega prostora za vina iz Haloz. Glede na podane prostorske možnosti s strani občin inpo razpravi med člani se je upravni odbor Vinarske zadruge Haloze odločil za sodelovanje na območju občine Podlehnik,« je pojasnil predsednik Vinarske zadruge Haloze. 

Trenutno je projekt v fazi izdelave idejne zasnove in finančne ocene. Nov prostor v Podlehniku pa ne bo le skladišče.

Prostor bo zajemal prostor za garažiranje mobilne polnilne linije in druge strojne opreme, prostor za možnost storitvenega izvajanja polnitve vin, prodajni prostor, upravne prostore za poslovanje zadruge in informacijsko točko ter razne druge spremljevalne objekte.

Haloški vinarji se soočajo z izzivom primernega skladiščenja vin

Vinarji iz Haloz se že vrsto let srečujejo z izzivom primernega skladiščenja vin v steklenicah, po tem ko izvedejo polnitev z mobilno polnilno linijo. 

Iz te težave je prišla potreba po primernemu skupnemu prostoru, v katerem bodo lahko od polnitve do prodaje skladiščili svoja vina v steklenicah ali na paletah.

Mnogi vinarji se soočajo tudi s težavo dostopnosti do mobilne polnilne linije ali s prostorskimi omejitvami na lastnih kmetijah, ki jim ne dopuščajo primernega skladiščnega prostora. Z gradnjo novih prostorov v Podlehniku bo poskrbljeno tudi za te vinarje. 

»Občina Podlehnik si prizadeva za aktiviranje potencialov zemljišč ob avtocesti, hkrati pa želi ustvarjati pogoje za razvoj in napredek vinogradnikov in vinarjev na območju Haloz. Nenazadnje je to v teh zahtevnih časih še toliko pomembnejše,« je še poudaril župan Podlehnika.

Podpis pisma je le prvi korak, sledi težaško delo

Pismo o nameri, ki je bilo podpisano 21. decembra s strani občine Podlehnik in Vinarske zadruge Haloze je le prvi korak k uresničevanju. 

Sledi še priprava načrtov in finančnega plana nato pa še najpomembnejša faza, in sicer pridobivanje finančnih sredstev

Podpisnici pisma o nameri želita organizirano in usklajeno pristopiti k pridobivanju sredstev iz naslova državnih in evropskih razpisov. 

Časovnica projekta še ni znana, projekt pa je zasnovan fazno. Najprej bodo postavili garažne, skladiščne in manipulacijske površine, nato še vse ostalo. 

Prvi fazi sledi še postavitev prostorov za prodajo, promocijo, degustacijo in informacijsko dejavnost, ki bi pripomogla tudi k haloškemu turizmu. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice