Vsako leto nas pretresajo prizori mačjih mladičev, ki jih ljudje odvržejo v zabojnike za smeti, plastične vrečke ali grmovje. Preverili smo, kako je ta problem prisoten na območju Ptuja. Kaj naj ljudje v primeru nezaželenih mladičev storijo?

Na družbenih omrežjih je bilo v zadnjem času mogoče zaslediti kar nekaj grozljivih fotografij, kjer so zavrženi mačji mladiči pristali v smetnjakih in grmovju.

Preverili smo, kako se s tem soočajo v Društvu Grajske tačke

»Ker smo se v društvu zavedali, kakšen problem je mačji bum, ko je nezaželenih mladičev toliko, da jih ne moremo oskrbeti ali oddati posvojiteljem, smo začeli načrtno v našem okolju in širše za akcijami sterilizacije in kastracije,« pojasnjujejo. 

Opazen napredek pri kastraciji in sterilizaciji mačk

Najprej so začeli s sterilizacijo oziroma kastracijo večine prostoživečih mačk ter pazili, da se kolonije za katere skrbijo ne povečujejo.

»V teh dveh akcijah smo sterilizirali in kastrirali 264 mačk, od tega 173 muc in 91 mačkov in danes se to našo delo pozna, saj ni tako velikega pritiska na društvo z neželenimi mladiči,« razlagajo v društvu.

Največja težava so lastniške mačke, ki jih lastniki ne sterilizirajo

Kot opažajo, problem niso prostoživeče mačke, ampak lastniške mačke, ker ji lastniki ne sterilizirajo in potem pot pretvezo kličejo društvo, da jim je nekdo vrgel mladiče čez ograjo in sprašujejo, kaj naj zdaj storijo. 

Kot pravijo, nekateri rečejo: »Vi ste društvo pridite po njih in jih odpeljite, mi jih ne moremo imeti, ker imamo svoje mačke in še psa.«

»Takšne so skoraj vse zgodbe z odvrženimi mladiči, ki postanejo brezdomne in prostoživeče,« dodajajo. 

Navajajo, da deset odstotkov prostoživečih mačk ne preživi svojega prvega leta, od preostalih deset odstotkov samo vsaka druga mačka dopolni drugo leto: »Umirajo od lakote, mraza, pod avtomobilskimi gumami, od strupa, bolehajo za glistavostjo, garjavostjo, bolhavostjo, mikrosporijo, mačjim aidsom in laevkozo.

Živali so pravno gledano čuteča bitja

Leta 2020 je bila s spremembo stvarnopravnega zakonika dosežena opredelitev, da živali niso stvari, ampak čuteča živa bitja. Živali tako pravno ne veljajo več za predmet, ki ga lahko človek po mili volji obvladuje. 

Živali tako niso več stvari, ampak čuteča živa bitja, ki so jim priznani občutki: čutijo bolečino, strah, lakoto, žejo in tudi veselje, zadovoljstvo. S tem so deležne boljše zaščite.

Živalim je sedaj bolje zagotovljena njihova dobrobit, ki je postavljena pred interese ali ravnanja človeka, ki bi živalim lahko povzročal nerazumno in nepotrebno trpljenje. 

Vsakršno odstopanje od tega in vsaka opustitev odgovornih ravnanj se šteje kot mučenje živali, ki se lahko kaznuje. Ena od takšnih obveznosti je tudi sterilizacija ali kastracija in s tem med drugim preprečevanje kotitev neželenih mladičev.

Zakon o zaščiti živali predpisuje globo od 800 do 1200 evrov, s katero se kaznuje posameznika, ki stori prekršek iz prvega odstavka zakona o zaščiti živali, med katerimi je tudi prekršek namerne trajne ali začasne zapustitve živali.

Kaj naj ljudje v primeru nezaželenih mladičev storijo?

Zakon nalaga skrbnikom živali kar precej odgovornosti. Med drugim to, da so ljudje dolžni preprečiti neželene mladiče. Vsekakor je najbolje, da preden mladiči pridejo na svet, ljudje poskrbijo za sterilizacijo živali.

Mačke lahko imajo mladiče že zelo zgodaj. Spolno zrele so lahko že pri petih mesecih, kar pomeni, da so pri starosti od sedem do osem mesecev že pripravljene na kotitev, zato je priporočljivo sterilizacijo opraviti tik pred spolno zrelostjo.

»Če najdete leglo mladičev v škatli in podobnim potem nemudoma obvestite najbližjega veterinarja, o najdbi pa obvestite tudi pristojno zavetišče ali pokličite 112,« svetujejo v društvu Grajske tačke. 

Dodajajo, da v društvu pomagajo lastnikom tudi pri izgubljenih ali pobeglih mačkah, in sicer z objavami na njihovi Facebook strani. Prav tako spodbujajo čipiranje ljubljenčkov, zato izvajajo akcijo brezplačno čipiranje za prvih 100 mačk.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice