Foto: Mestna občina Ptuj
Narava je, tudi na širšem Ptujskem, pokazala zobe. To je povedal poveljnik civilne zaščite.

Po uničujočih poplavah so ponekod še vedno neprevozne ceste, nekateri kraji so pod vodo, gasilci pa imajo z odpravljanjem posledic še vedno polne roke dela. 

Drava je prestopila bregove, a na ptujskem ni bila posebej uničujoča. Zahvala gre tudi poplavni varnosti, ki je na Ptuju solidna. 

Dejala je, da je med zadnjim neurjem svoje opravil tudi zadrževalnik v Ljudskem vrtu, s katerim so rešili poplavno ogroženost tega območja. 

Država pa iz kohezijskih sredstev načrtuje na ptujskem območju še zadrževalnike Rogoznica, Grajena in Čreta, kjer bodo protipoplavni nasipi. 

»Je pa dejstvo, da prihaja do težav pri pridobivanju zemljišč. In tukaj bo potrebno najti neki kompromis med lastniki zemljišč in državo, torej izvajalko teh projektov. Danes vidimo, da če predolgo čakamo in smo vsak k sebi in trmastno vztrajamo vsak na svojem in ne najdemo nekega kompromisa, na koncu vidimo, kaj narava naredi sama od sebe,« je dejala županja Ptuja Nuška Gajšek. 

Dodala je tudi, da je potreben razmislek o tem, da projekti, ki se financirajo iz kohezijskih sredstev, dobijo posebni status pri pridobivanju gradbenih dovoljenj in tako ne stoji v vrsti za vsemi ostalimi.

Poraba evropskih sredstev je namreč odvisna od rokov, ki se lahko s tem zamudijo, projekti pa posledično ne izvedejo. 

V petek na Ptuju sprožen alarm

Alarm na Ptuju je bil sprožen v petek, 4. avgusta, ob 8.30 zjutraj. Sirene so obvestile o nevarnosti, tokrat za poplavno nevarnost. 

V tistem trenutku je bilo najbolj ogroženo območje Črete, Krčevina pri Vurbergu, kjer so intervencije gasilci izvedli na več objektih, je razložil Primož Korošak, poveljnik civilne zaščite ptujskega območja. Območja so zaščitili z vrečami, so pa tudi rešili nekaj oseb iz poplavljenih objektov. 

Na našem območju je bilo poplavljenih približno 26 objektov, od tega devet stanovanjskih hiš in trije vikendi.

Rešili so tri osebe in dve živali. Na kraju se že vrši črpanje vode. Dve osebi in dva psa so bili rešili iz vikenda, iz hiše pa so gasilci rešili gibalno ovirano osebo. 

Do danes je pri intervencijah sodelovalo 69 gasilcev s 16 vozili in gasilskim čolnom. 

Sicer pa je najbolj prizadeto območje pod jezom v Markovcih. Tam se je voda razlivala na območje več vasi, gasilci pa so na tem območju aktivni že od četrtka. 

Na Ptuju smo se, na vso srečo, najhujšemu izognili

Gajšek je dejala, da so zadovoljni, da jo je Ptuj tokrat odnesel dobro in prav zato lahko ponudijo roko solidarnosti tistim občinam, ki jo potrebujejo. 

»Smo sočutni in nudimo vso pomoč,« je dejala in dodal, da je že v kontaktu z županom Slovenj Gradca. Ptujska občina bo v prihodnjih dneh organizirala avtobusni prevoz s katerim bodo prostovoljci šli čistit in pomagat po ujmi. 

»Tokrat na srečo nimamo lastne škode tako velike, da, hvala bogu, lahko pomagamo drugim in to bomo storili,« je dejala županja. 

Bi tudi vi pomagali najbolj prizadetim v poplavah? Če ste zainteresirani in voljni, da se pridružite avtobusu prostovoljcev, ki bodo šli na najbolj prizadeta območja, se lahko javite na mail [email protected] ali na telefonsko številko 030 604 804. 

Komentarji (2)

Tuna (ni preverjeno)

A je ta zmešana? Kaj pa pomoč našim ljudem vse do Zavrča? A te okoliške občine so za to babo dobro skozi prišle? Lahko bi oči iz svoje riti ven potegnla.
Kozlala bom ob stavkih “sočutni smo” in ob podobni politični navlaki!

Grega z brega (ni preverjeno)

Kaj pa ste se odcepili, separatisti grdi!

In reply to by Tuna (ni preverjeno)

Starejše novice