Foto: Jaka Arbutina
Ptujčan Gregor Pajek je 21-letnik, ki na prvi pogleda zagotovo 'izstopa' s tatujih, ki prekrivajo tudi njegov obraz.

Gregor Pajek je 21-letnik z ljubeznijo do telesnih poslikav. Njegovo telo tako prekriva na desetine poslikav, zaradi katerih v javnosti na prvi pogled štrli iz povprečja in pritegne tudi kak nezaželen pogled.

Ni presenečenje, da mu je blizu umetniško izražanje skozi risanje, iz česar se je v najstniških letih razvila ljubezen do tetovaže. 

S tetoviranjem se je prvič srečal pri štirinajstih letih, pri sedemnajstih pa je v roki že sam držal tetovirno iglo. Začel se je učiti, nabirati izkušnje, znanje z upanjem, da bo v prihodnosti po svojem delu znan. 

Želja biti v celoti pokrit s poslikavami

Za Ptujinfo je povedal, da je po prvem tatuju želja le še rastla. Po desetinah novih tatujev želja in ljubezen do te vrste umetnosti ni usahnila - želi si biti v celoti prekrit s poslikavami

S tetovažami ima pokrit tudi del obraza. Kot nam zaupa, se zaveda posledic vidnih tatujev, a je obenem odločen, da bo svoje življenje posvetil tej industriji. 

»Želim si kariero in moje življenje nadaljevati v tej industriji, kjer tatuji nimajo negativnega vpliva ter se prepustiti samemu sebi ter ustvariti nekaj zase, kar me veseli, hkrati pa dokazati ljudem, da tetovaže in drugačen izgled ne vplivata na sposobnost ter odnos do dela ter drugih ljudi,« pove. 

Tatuji na obrazu šokirajo, a pritegnejo tudi dobre odzive

Priznava, da tatuji na obrazu šokirajo in presenetijo, a obenem pritegnejo odzive - slabe in dobre.

Hvaležen je, da ima okoli sebe družino in prijatelje, ki so ga sprejeli, ga podpirajo. Pove, da so to ljudje, ki se zavedajo, da izgled ne vpliva na njegovo osebnost, odnos do ljudi. 

»Kar je posledično tudi vplivalo na pozitivno ter spoštljivo reakcijo tudi s strani šole ter večine profesorjev, ki so bili vedno zelo spoštljivi, saj so se zavedali, da kljub izgledu ter tatujem na obrazu nisem spremenil svojega odnosa ter spoštovanja do njih ter so mi v enaki meri to vračali,« še je dejal glede odnosa do njegovih telesnih poslikav na ptujski strojni in ekonomski šoli. 

Dodaja, da je imel tudi delodajalce, ki so bili razumni in spoštljivi. Telesne poslikave jih niso motile in tako je zadovoljen, da na njegovo delo tatuji niso negativno vplivali. 

Tatuji so stigmatizirani še danes

Čeprav so tatuji še vedno močno stigmatizirani, pa se Gregor raje spomni vseh dobrih in zanimivih ljudi, ki jih je spoznal prav zaradi svojih tatujev.

Prav tako pove, da je pridobil več zanimivih priložnosti prav zaradi svojega posebnega izgleda. 

»Ker so tatuji še vedno tabu, poslikave po obrazu pa pri nas zelo redke oziroma skoraj neobstoječe je na žalost to prineslo tudi nekaj slabih izkušenj ter reakcij, kot so pogosto grdi pogledi, neprimerni komentarji ter tudi občasno primeri groženj in neprimernega vedenja,« razkrije Gregor, a doda, ta se s takimi opazkami ne ukvarja, saj nanj nimajo vpliva. 

Vesel je, da je imel prav zaradi svojih tatujev veliko pozitivnih izkušenj, dobil je komplimente, spoštovanje, podporo neznancev, spoznal pa je tudi ljudi s podobnimi interesi. 

Gregor obenem prizna, da so osebe s tatuji še zmeraj močno stigmatizirane, a da je tega manj, kot v preteklosti.

Verjame, da bo stigme v prihodnosti manj in bodo tudi njegove poslikave kmalu postale nekoliko bolj sprejete. Tudi zaradi njegove zgodbe.

Projekt »Odkrito na spletu« sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Komentarji (5)

TABORČAN (ni preverjeno)

škoda obraza

K (ni preverjeno)

Škoda zraka ki ga dihaš 🙄

In reply to by TABORČAN (ni preverjeno)

Janko (ni preverjeno)

Škoda tinte

K (ni preverjeno)

Škoda zraka ki ga dihaš 🙄

In reply to by Janko (ni preverjeno)

Ptujčan (ni preverjeno)

On pa vizija. A po Ptuju prodaja mojim frendom droge. Naj se delat sprav.

Starejše novice