Slika je simbolična.
Na današnji seji je ptujski mestni svet Javnim službam Ptuj podal soglasje za najem 3,6 milijona evrov dolgoročnega posojila za projekt daljinskega ogrevanja na lesno biomaso. Naložba bo namenjena širitvi sistema ogrevanja.

Kot poroča STA, je ptujski mestni svet je na današnji seji Javnim službam Ptuj podal soglasje za najem 3,6 milijona evrov dolgoročnega posojila za projekt daljinskega ogrevanja na lesno biomaso. Pri projektu gre za nadgradnjo obstoječe kotlovnice in širitev omrežja, na katerega se bo v prihodnje lahko priključilo še več javnih zavodov in tudi zasebnih lastnikov nepremičnin. 

Mesni svet je dosegel soglasje, kljub temu da je proti glasovala celotna Lista Andreja Čuša, ki ima številne pomisleke.

Direktorja Javnih služb Ptuj Alena Hodnika je njihovo nasprotovanje projektu presenetilo, saj se o njem intenzivno pogovarjajo že leto dni, pripravljati pa so ga začeli pred več kot tremi leti.

»Preseneča me, da se o nekaterih pomislekih zdaj spet pogovarjamo. Pričakovali smo, da bo najverjetneje izpostavljena bojazen glede emisij iz nove kotlovnice, vendar smo pri načrtovanju in projektiranju sledili ciljem zagotavljanja najboljše dosegljive tehnologije. Tudi sami ne želimo, da bi nova kotlovnica onesnaževala okolje,« je pojasnil Hodnik.

Člani Čuševe liste imeli številne pomisleke

Kot je povedala Dijana Alibabić, jih skrbijo predvsem morebitne emisije, prav tako ne verjamejo, da bi se gretje z novo kotlovnico lahko pocenilo, saj gre za zelo visoke investicijske stroške, kar bi lahko pomenilo kvečjemu podražitve.

Po njihovem mnenju je vprašljiva tudi lokacija, kjer je kotlovnica danes, saj niso prepričani, da je tam dovolj prostora za skladiščenje lesnih sekancev, zato se sami bolj nagibajo k toplotni črpalki ali izrabi sončne energije, poroča STA. 

V Javnih službah so kljub tem pomislekom prepričani, da bo novi sistem prinesel znižanje trenutne cene ogrevanja za odjemalce, zanj pa računajo tudi na dober milijon evrov nepovratnega denarja s strani Eko sklada. Če bodo vsi postopki tekli gladko, bi dela začeli v naslednjih nekaj mesecih.

Županja Nuška Gajšek je spomnila, da so mestni svetniki projekt v predvideni obliki podprli že v prejšnjem mandatu.

»Prav je, da izrazimo svoje bojazni glede okolja in se o tem pogovarjamo, a zagotovila so takšna, da bodo redno opravljani monitoringi. Nenazadnje je našemu javnemu podjetju potrebno zaupati, saj imamo v njem tudi svoje nadzornike, ki lahko vedno zahtevajo odgovore in vplivajo na projekt,« je dejala Gajškova.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice