Foto: Žan Osim
Na Osnovni šoli Breg zbirajo sredstva, da se bodo najuspešnejši učenci lahko še na svetovnem nivoju preizkusili v znanju iz robotike.

Učenci Osnovne šole Breg so se kot edina slovenska ekipa uvrstili na VEX Worlds, prestižno Svetovno prvenstvo v robotiki. To se bo med 27. aprilom in 3. majem odvilo v Dallasu v Združenih državah Amerike, kjer bo svoje znanje iz robotike na preizkušnjo postavilo več kot 400 ekip.

Šola je na svetovnem prvenstvu Slovenijo zastopala že dvakrat, lani so Tadej Božičko, Adam Robin, Hana Rozman in Maruša Antonič domov prinesli tudi nagrado Sportsmanship Award.

Foto: Žan Osim

Slovenijo bodo zastopali Simon, Erin in Vita

Januarja smo bili enemu od mednarodnih tekmovanj v robotiki priča tudi na Ptuju, kjer smo v praksi spoznali pravila igre in videli iskren tekmovalni duh tako slovenskih kot tudi tujih ekip. Na njem je Osnovna šola Breg do zmage popeljala ekipa Wall-e, ki jo sestavljajo Simon Ščavničar, Erin Cafuta in Vita Stanovnik. Trojica se želi zdaj izkazati še v ZDA.

»Otroci so od septembra do januarja v robotski učilnici preživeli okrog 500 ur. Vemo, kaj nas čaka, robot je pripravljen, tekmovalci pa tudi,« je povedal mentor Oliver Buček.

Tehnika, strategija in ekipno delo

Na tekmovanju ekipa treh tekmovalcev s pomočjo robotov na poligonu pobira kocke različnih velikosti. Na svetovnem prvenstvu morajo ekipe sodelovati. »Po dva tima sodelujeta skupaj. Ekipe je potrebno poiskati, se z njimi pogovoriti in narediti strategijo. Ker vsi ne govorijo angleško, je to lahko svojevrsten izziv,« pojasnjuje mentor.

Ravnateljica šole Jasna Brec je na tekmovalce izjemno ponosna: »Učenci, ki gredo na svetovno prvenstvo, so ponos naše osnovne šole, Ptuja in Slovenije. Vesela sem, da imamo takšno priložnost Ptuj postaviti na svetovni zemljevid.«

Foto: Žan Osim

Sodelovanje še zaradi težkega financiranja ni zagotovljeno

Sodelovanje na tovrstnem tekmovanju ni poceni, s strani države pa šola žal ni prejela finančne podpore. Sami morajo tako kriti kotizacijo, ki znaša 1800 dolarjev, v ozadju pa so še stroški prenočišča, letalskih kart in tako naprej.

»Takšne vsote za Osnovno šolo Breg predstavljajo ogromen zalogaj, saj sredstva, ki jih dobimo z ministrstva in občine ne pokrivajo tovrstnih stroškov,« pojasnjuje ravnateljica.

Foto: Žan Osim

Potrebujejo še približno 8000 evrov

»Trenutno smo zbrali približno tretjino zahtevanih sredstev. Potrebovali bi vsaj enajst tisoč evrov, od tega nam manjka še nekje osem tisočakov. Otroci so pokazali, da si to zaslužijo. S svojim trdim delom so dokazali, da so iz pravega testa in bi bila škoda, če jim tega ne bi mogli omogočiti,« je povedal Buček.

Do zdaj je projekt finančno podprlo okrog pet podjetij in nekaj posameznikov. Sodelujoči tako prosijo za dodatno podporo, da bodo lahko učencem omogočili sodelovanje na tem prestižnem tekmovanju, ki ga zagotovo ne bi nikoli pozabili in bi poleg dobre izkušnje služil tudi kot močna referenca za prihodnost.

Foto: Žan Osim

Konkurenca bo velika, učenci bodo dali vse od sebe

Vita Stanovnik pojasnjuje, da se vsi trije v ekipi že od septembra za uspeh zelo trudijo. Vita in Erin robote vozita in gradita, Simon pa je zadolžen za programiranje. 

»Uvrstitve na svetovno prvenstvo si zelo želimo. Zavedamo se, da so druge ekipe zelo močne, zato stopničk ne upamo pričakovati. Zagotovo pa se bomo potrudili in za čim boljši uspeh dali vse od sebe,« je skromno povedala Vita.

Foto: Žan Osim

Komentarji (1)

Ivan. (ni preverjeno)

Ajde, Ptujčani izkažite se!

Starejše novice