Vir: Oliver Buček
Ptujski učenci se drugič zapored odpravljajo na svetovno prvenstvo v robotiki VEX Worlds v Dallasu, kjer se bodo pomerili s 787 ekipami iz 41 držav. Hana, Maruša, Adam in Tadej, ki so se že lani uvrstili visoko, letos ciljajo na uvrstitev v finale.

Učenci ptujske Osnovne šole Breg se v sredo odpravljajo v Združene države Amerike. V Dallasu jih čaka svetovno prvenstvo v robotiki VEX Worlds, kamor so se uvrstili drugič zapored. V njihovi starostni kategoriji je prijavljenih 787 ekip iz 41 držav, cilj pa - uvrstitev v finale.

Otroci se odpravljajo na eno izmed najprestižnejših tekmovanj za mlade inovatorje na področju robotike. Hana, Maruša, Adam in Tadej, ki so že lani dosegli dobro uvrstitev, se pripravljajo na tekmovanje že od maja lani - zato so letošnji cilji podobno visoki.

Hana Rozman, ena izmed tekmovalk, je povedala: »Ja, lansko leto smo prav tako bili na svetovnem prvenstvu v Ameriki, kjer smo dosegli 32. mesto od 78. Tako, da smo bili kar zadovoljni z našo uvrstitvijo.«

Že pred tem so prvič izkusili podobno tekmovanje na Finskem, kjer so se med 24. ekipami uvrstili v finale, kasneje pa se podali prvič na že omenjeni VEX Worlds v Dallasu, organizirali so tudi prvi Slovenia openVEXIQ.

Njihov mentor Oliver Buček je dejal: »Pripravljeni smo, učenci so se odlično pripravili, super robota naredili. Smo veseli, v bistvu je to največje tekmovanje na svetu, glede robotike za osnovnošolce, srednješolce.«

Na tekmovanju Slovenian Open VEXIQ pobrali glavne nagrade

Samo tekmovanje je sestavljeno iz treh segmentov, od učencev zahteva skupinsko delo, skupno reševanje problemov, skupno izdelavo strategije in taktike ter komunikacijo v tujem jeziku.

Mentorji ekipam med tekmovanjem ne smejo pomagati.

Še eden od tekmovalcev Adam Robin pravi, da, »vključuje veliko različnih področij, na katerih se lahko izboljšaš. Kot na primer v programiranju, izboljševanju kode ali pa pri zanesljivosti robota in tudi strategiji.«

Na že omenjenem Slovenian Open VEXIQ tekmovanju so v začetku leta pobrali vse tri glavne nagrade, najboljši so bili v mednarodni konkurenci ekip iz Slovenije, Finske, Poljske in Češke.  

Maruša Antonič pa je pred odhodom povedala: »Za to sem se odločila, ker sem se že prej udeleževala ene druge robotike, ampak sem potem prišla na to robotiko, ker mi je bil ta način dela bolj všeč. Ker robota mi dejansko dosti bolj vozimo, ni toliko programiranja, moreš tudi biti navajen, da robota lahko voziš.«

Tekmovali bodo za naslov svetovnega prvaka

Priprave potekajo skoraj že leto dni, med treningom si skušajo simulirati situacijo iz prave tekme, ki jih čaka na tekmovanju v Združenih državah Amerike.

Tadej Božičko je mnenja, da so dolgotrajne priprave pomagale: »Izboljšujemo se skozi čas, na začetku gre malo slabše, se je bilo treba navaditi na kontrole. Kako kaj voziti, kaj narediti, ampak potem se navadiš čez čas.«

Tekmovali bodo za naslov svetovnega prvaka in tudi različne druge naslove, kot je nagrada za inovacije, oblikovanje, ekipno delo, inženiring, najboljšo rešitev problema in tako naprej. Osnovni cilj pa uvrstitev v finale.

Iz Slovenije se odpravljajo v sredo, svetovno prvenstvo pa bo med 30. aprilom in 2. majem 2023. Zbirajo tudi donatorska sredstva za potovanje.

Donacijo lahko nakažete na račun z nakazilom na transakcijski račun Osnovne šole Breg SI56 011006008359289, odprt pri UJP Slovenska Bistrica, z namenom VEX Robotics, sklic: SI00 352-2023. 

Komentarji (1)

Meri (ni preverjeno)

Bravo fanta in dekleti!!!

Starejše novice