Slika je simbolična.
Branjevk na ptujski tržnici je zmeraj manj, že dlje časa so razporejene izven dejanske tržnice, letos pa je tudi njih udarila suša.

Ni skrivnost, da ptujska tržnica z vsakim letom izgubi nekaj branjevk. Žensk, ki so vsako jutro skrbele za utrip prebujajočega se mesta, zdaj več ni na platformi, ki je bila narejena za tržnico, na platformi, ki je poimenovana prav po tem - tržnici. 

Branjevke se že dlje časa nahajajo na Novem trgu, kjer je ob jutrih razporejenih le še približno šest ali sedem stojnic. Tudi one opažajo, da jih je iz leta v leto manj. 

Po solato, sadje, nogavice

Ob sprehodu skozi Novi trg na stojnicah opazimo solate, slive, grozdje, peteršilj, korenje, olja, tudi nogavice. Tako boste za kilogram grozdja na ptujski tržnici odšteli 2,5 evrov, za dve manjši solati pa en evro. 

Branjevke med pogovorom pravijo, da je tudi njih letos močno prizadela suša. Zaradi suše morajo svoje vrtnine nujno zalivati, so jasne. 

Bo suša povzročila manko zelenjave? 

Za primerjavo. Pri zelju kmetijski strokovnjaki opažajo, da so težave pri presajanju poznih kultivarjev za predelavo in skladiščenje, rast že presajenih pa je skoraj ustavljena, površina listne mase je manjša, zato je pridelek poletnih sort veliko nižji oziroma polovičen. 

Podobno pričakujejo tudi na jesensko zimskih sortah, ki so že ali pa sploh še niso presajene. 

Pri cvetači in brokoliju je po opažanju kmetijskih strokovnjakov oteženo presajanje, predvsem visoke temperature pa povzročajo, da ni nastavka rož ali so te netržne.

Po napovedih kmetijskih strokovnjakov bo letos na tržnicah radič iskana roba. Kot posledica suše in visokih temperatur se kažejo tudi ožigi listnih robov zaradi pomanjkanja kalcija, pomanjkanje bora pa povzroča trohnenje sredice rozet. Podobno bo tudi z radičem.

Pri bučkah se dogaja, da zaradi suše oplojeni plodiči odpadajo, saj so temperature predolgo previsoke, trpi pa tudi paradižnik v rastlinjakih. 

Mnogo manj bo tudi fižola, tega bo do kar 50 odstotkov manj. 

Starejše novice