Foto: Jure Banfi
Pri podravskih županih smo preverili, ali so cepljeni in kaj menijo o uvedbi pogoja PC.

Da si vlada vsaj v javni upravi želi uvesti pogoj PC ni nobena skrivnost. Premier Janez Janša je pred dnevi ustavno sodišče pozval, naj odloči v zadevi, ki se nanaša na uvajanje pogoja PC (preboleli, cepljeni) v državni upravi.

Sodišče je septembra zadržalo izvajanje določb odloka, ki je to določal.

Mnenje o uvedbi pogoja PC deljeno

Pri podravskih županih in županjah smo preverili, ali podpirajo uvedbo pogoja PC, pa tudi, ali so sami cepljeni in kakšna je precepljenost v njihovih občinskih upravah.

Na naše poizvedovanje se je odzvalo 25 od 41 podravskih županov.

Odgovorov nismo dobili od županov in županj občin Cerkvenjak, Cirkulane, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče - Slivnica, Markovci, Oplotnica, Pesnica, Podlehnik, Slovenska Bistrica, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Šentilj, Videm in Zavrč. 

Večina županov, ki je odgovorila na vprašanja Ptujinfo, pravi, da so cepljeni, nekateri že s tremi odmerki. Mnenja o uvedbi pogoja PC pa so deljena.

Podravski župani cepljeni s tremi odmerki, nekateri tudi preboleli

Med cepljenimi s tremi odmerki je Stane Kovačič, župan Poljčan. Za Ptujinfo je povedal, da se je s tretjim odmerkom cepil nedavno, prva dva pa je prejel AstraZenece.

Na občinski upravi v Poljčanah je precepljenih 71,5 odstotkov zaposlenih, kar je deset oseb, prebolel je en zaposleni, necepljeni ali nepreboleli pa so trije.

»Ne nasprotujem. Cepljeni smo sprejeli neko odgovornost. Kakšno so necepljeni,« je komentar župana Kovačiča na vprašanje, ali je za uvedbo pogoja PC.

Tudi Anton Leskovar, župan Kidričevega, je cepljen s tremi odmerki, prva dva z AstraZeneco, tretjega s Pfizerjem. Tudi on se strinja s Kovačičem in je za uvedbo pogoja PC. 

Na kidričevski občinski upravi je cepljenih kar 90 odstotkov zaposlenih. 

Tudi župan Trnovske vasi Alojz Benko je sicer cepljen z dvema odmerkoma cepiva Pfizer, tretjega odmerka pa za zdaj še ne more dobiti zaradi prebolelosti. Dodaja, da je za uvedbo pogoja PC, in pravi, da je proti zapiranju države. 

»Na žalost 50 odstotkov, prevelike pravice javnih uslužbencev,« pa je Benko odgovoril na vprašanje, koliko občinske uprave Trnovske vasi je precepljene. 

V podobni situaciji kot Benko je tudi župan Starš Stanislav Greifoner. Prejel je že dva odmerka AstraZenece, prav tako pa je pred kratkim bolezen prebolel. Tudi on je za uvedbo pogoja PC, v občinski upravi Starš pa so cepljeni prav vsi. 

Visoko precepljenost uprave občine pa imajo tudi v Lenartu. Tam je župan Janez Kramberger cepljen s tremi odmerki in je za ovedbo pogoja PC. V njihovi občinski upravi je cepljenih 88 odstotkov zaposlenih. 

Mirko Cvetko iz Svetega Tomaža je že prejel dva odmerka AstraZenece, prav tako pa je prebolevnik. Tudi na občini Sveti Tomaž so cepljeni prav vsi zaposleni. 

»Glede uvedbe PC imam zadržano mnenje. Potrebno bi bilo upoštevati zdravstveno stanje posameznika. Glede na številne pridružene bolezni bi bilo smiselno ugotoviti, katere bolezni so nevarne za morebitne zaplete ob cepljenju. Sicer pa podpiram cepljenje kot edini način za zaščito pred virusom,« je za Ptujinfo povedal Cvetko. 

Županja Majšperka Darinka Fakin je že cepljena s tretjim odmerkom. Je za uvedbo pogoja PC. V majšperški občinski upravi je zaposlenih devet oseb, od tega je polno cepljenih sedem, dva sta prebolevnika, ki se po šestmesečnem roku nista cepila in se samotestirata. Tako je 77,78 odstotkov zaposlenih polno cepljenih. 

Cepljena je tudi ptujska županja Nuška Gajšek. Koronavirus pa je prav tako že prebolela in ocenila, da bo pozitiven učinek cepljenja večji, kot če se ne cepi. Precepljenost v ptujski občini je sicer nižja od povprečja, in sicer 49,6 odstotna. 

Gajšek pa uvedbi pogoja PC sicer ni naklonjena. Sama zagovarja redno izvajanje testiranj in dosledno preverjanje pogoja PCT. 

Tudi mariborski župan Saša Arsenovič je koronavirus že prebolel, cepljen pa je bil z dvema odmerkoma. Za razliko od ptujske županje, pa Arsenovič podpira uvedbo pogoja PC. 

»Necepljeni ogrožajo tudi nas, ki smo cepljeni in mislim, da to ni več vzdržno. Upam, da bomo prešli na pogoj 2G oziroma PC,« je nedavno povedal Arsenovič.

S tremi odmerki pa je cepljen tudi župan Svete Ane Silvo Slaček. Razkrije, da je v njihovi občinski upravi precepljenost 100-odstotna, prav tako pa podpira uvedbo pogoja PC. »Še posebej za vse javne uslužbence,« doda župan za Ptujinfo.

Večinoma cepljeni z dvema odmerkoma, ena županja pa z nejasnim odgovorom

Še veliko županov je cepljenih z dvema odmerkoma. Med njimi tudi Franc Majcen, župan Makol. Cepljen je z dvema odmerkoma cepiva Pfizer, prav tako pa podpira uvedbo pogoja PC. 

V makolski občinski upravi je cepljenih 71 odstotkov zaposlenih. 

Tudi destrniški župan Franc Pukšič je cepljen z dvema odmerkoma. V občinski upravi Destrnika je cepljenih 60 odstotkov zaposlenih. 

»Da, podpiram nujno,« pa je bil Pukšičev odgovor na vprašanje, ali podpira uvedbo pogoja PC. 

Prav tako se z uvedbo pogoja PC strinja Peter Škrlec, župan občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah. Sam je cepljen s cepivom Pfizer, v občinski upravi pa so cepljeni prav vsi. 

Matjaž Orter, župan Oplotnice, je prav tako prejel dva odmerka cepiva Pfizerja, na občinski upravi pa je cepljenih 60 odstotkov zaposlenih. 

Dodaja, da se sam zavzema za dosledno upoštevanje ukrepov in redno testiranje. V ta namen občina organizira brezplačno testiranje za vse občane. 

Jurij Borko, župan Središča ob Dravi, je cepljen z odmerkom Pfizerja. Na občini je zaposlenih šest oseb, od tega je pet oseb cepljenih. Sodelavka, ki ni cepljena, je že dalj časa na bolniški odsotnosti in se ni cepila iz zdravstvenih razlogov. 

»Glede na situacijo je uvedba pogoja PC ob striktnih kontrolah nujna,« je mnenje Borka. 

Tudi župan Benedikta Milan Repič je cepljen z dvema odmerkoma. Za prvi odmerek je prejel AstraZeneco, za drugega pa Pfizer, tudi na tej občini pa je cepljenih 60 odstotkov zaposlenih. Sam ima glede uvedbe pogoja PC pomisleke. 

Vlasta Krmelj, županja Selnice ob Dravi, je cepljena z dvema odmerkoma Moderne. Dodaja, da bo prejela tretji odmerek takoj, ko se izteče šest mesecev.

Županja doda, da je v občinski upravi Selnice ob Dravi cepljenih 60 odstotkov zaposlenih, in doda, »žal, zelo slabo.«

»Sem za uvedbo, saj so razmere nevzdržne in trpijo vsi ljudje, ne samo covid bolniki. Izkazuje se, da cepljenost zelo zmanjša pritisk na bolnišnice, to vidimo ne samo v Sloveniji ampak tudi v tujini,« je glede uvedbe pogoja PC jasna Krmelj. 

Župan Dornave Janko Merc je cepljen s cepivom Pfizer, v občinski upravi pa je od devetih zaposlenih cepljenih šest oseb. 

Sam sicer je za uvedbo pogoja PC, a dodaja, da naj se vsak sam odloči, a naj vsak necepljen nosi sam stroške zdravljenja. 

Cepivo Pfizer pa je prejel tudi ormoški župan Danijel Vrbnjak. Cepljen je z dvema odmerkoma, tudi on pa je za uvedbo pogoja PC. Kot pravi, to vidi kot najučinkovitejši način za nadaljnjo uspešno reševanje nastale situacije. 

V Ormožu je v upravi cepljenih 57 odstotkov zaposlenih, 13 odstotkov je prebolelih, ostali pa se testirajo. 

Dva odmerka Pfizerja pa je prejela tudi županja Kungote Tamara Šnofl. Razkrije, da je v občinski upravi Kungote cepljenih več kot polovica zaposlenih, sama pa je mnenja, da mora stroka odločiti glede morebitne uvedbe pogoja PC. 

Z dvema odmerkoma pa je cepljen še Egon Repnik, župan občine Miklavž na Dravskem polju. Prejel je dva odmerka AstraZenece, v občinski upravi pa je cepljenih 68 odstotkov zaposlenih, prebolevnikov pa je 14 odstotkov.

Repnik je povedal, da je za uvedbo pogoja PC, a le če bi bilo to nujno potrebno. Sam sicer podpira pogoj PCT, ki pa se naj dosledno izvaja in nadzira. 

Župan Žetal Anton Butolen je cepljen z dvema odmerkoma cepiva Pfizer. Trenutno čaka na tretji odmerek. Doda, da so v upravi Žetal cepljene vse štiri uradnice, cepljena nista le vzdrževalec zunanjih površin in vzdrževalka občinskih objektov. 

Za uvedbo pogoja PC pa je tudi župan občine Rače - Fram Branko Ledinek. Tudi sam je cepljen z AstraZeneco, cepljeni pa so tudi vsi sodelavci na občinski upravi, razen ene, ki se ne cepi iz zdravstvenih razlogov. 

Župan Juršincev Alojz Kaučič je prav tako cepljen s cepivom Pfizer, čaka pa na tretji odmerek. Tudi on je za uvedbo pogoja PC. Na občinski upravi so trije zaposleni cepljeni, ena oseba je prebolela, ena pa se samotestira. 

Marko Rakovnik iz Lovrenca na Pohorju je prav tako cepljen z dvema odmerkoma cepiva Pfizer, v kratkem pa se bo cepil tudi s poživitvenim odmerkom. V občinski upravi je cepljenih 85 odstotkov zaposlenih. 

Sam meni, da bi bilo nujno ohraniti pogoj PCT, oziroma narediti vse, da do pogoja PC ne pride. Dodaja, da zaupa stroki in je prepričan, da bo morebitna uvedba pogoja PC upravičena. 

Z uvedbo pogoja PC pa se ne strinja Darja Vudler Berlak iz Svetega Andraža v Slovenskih goricah. Sama sicer je cepljena z dvema odmerkoma, prav tako so cepljeni vsi v občinski upravi. 

Nejasen odgovor pa je podala le županja Ruš Urška Repolusk. Na vprašanje, ali je cepljena, ni odgovorila niti pritrdilno, ni niti zanikala. 

»Tako jaz, kot tudi zaposleni, dosledno spoštujemo vse ukrepe, ki jih predlaga stroka za zajezitev okužb širjenja bolezni covid-19, prav tako dosledno upoštevamo PCT pogoj,« je bil odgovor županje na vprašanje. 

Dodala je, da ni strokovnjak iz zdravstvenega področja in zato ne bo podala ocene o uveljavi pogoja PC. Sama meni, da bi k umiritvi trenutne situacije pripomogla uvedba testiranja za vse, torej prebolele, cepljene in necepljene. Županja meni, da le s testiranjem ščitimo okolico in se odgovorno obnašamo do družbe. 

Starejše novice