Po tem, ko gostilna Pri treh ribnikih že leto dni sameva, pa se ji očitno naposled obetajo boljši časi. Išče se namreč nov najemnik, ki bo prevzel vodenje nekdaj kultne gostilne.

Novica, da gostilna Pri treh ribnikih, ena najbolj znanih mariborskih gostiln, ki je v svoji skoraj dvestoletni zgodovini pogostila na tisoče gostov, za vedno zapira svoja vrata, je prejšnjega februarja presenetila Mariborčane.

Ko je na to mesec dni kasneje že kazalo, da se bo gostilna Pri treh ribnikih poleti ponovno odprla, kar so za Mariborinfo potrdili tudi v Termah Maribor, ki so najemale gostilno, so se informacije izkazale za napačne.

Termam Maribor namreč zaradi težav s kadri niso uspelo zagotoviti osebja za odprtje objekta, na zaprtje gostilne pa je vplivala tudi epidemija koronavirusa in posledičen izpad prihodkov.

Gostilna tako že eno leto zaprta samuje. Sedaj pa mariborsko občinsko podjetje Mestne nepremičnine, ki imajo v lasti gostilno Pri treh ribnikih, išče novega najemnika.

Gostilna bo morala ponujati lokalno hrano in vina

Mestne nepremičnine so konec prejšnjega tedna objavile poziv za zbiranje ponudb za najem gostilne Pri treh ribnikih. Predmet oddaje je sam objekt gostilne z vso obstoječo opremo, ki mu pripada skladišče, in okoliška zemljišča.

Kot je navedeno v razpisu, se nepremičnine oddajajo v najem za izvajanje gostinske dejavnosti s ponudbo lokalne hrane, slovenskih jedi in regionalnih vin iz vinorodnega okoliša Štajerska – Pomurje - Slovenija.

Najemnik bo moral ponujati 50 odstotkov tipičnih slovenskih jedi z lokalnimi sestavinami in preskrbovalno verigo lokalnih dobaviteljev ter 90 odstotkov regionalnih vin od tega 30 odstotkov iz Mariborskega vinorodnega okoliša, 30 odstotkov iz širšega štajerskega okoliša, 30 odstotkov iz Pomurja in 10 odstotkov tujih vin iz vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija.

Najemnik bo moral izvajati gostinsko dejavnost šest dni tedensko, in sicer od torka do nedelje, ter mora biti registriran za opravljanje gostinske dejavnosti.

Minimalna mesečna najemnina znaša 2500 evrov

Pogodba se bo z najemnikom sklenila za določen čas petih let z odpovednim rokom šestih mesecev. Pri tem pa je kot pogoj tudi naveden, da se najemno razmerje s podajo odpovedi ne more prenehati pred potekom dveh let od pričetka najemnega razmerja.

Najemnik bo dolžan za najem gostilne plačevati mesečno najemnino v višini sedmih procentov od čistih prihodkov od prodaje na letni ravni, poleg tega pa bo najemnik plačeval tudi fiksni znesek mesečne najemnine, kjer pa minimalni znesek najemnine znaša 2500 evrov.

Poleg najemnine pa bo najemnik moral plačevati vse stroške, ki izhajajo iz uporabe nepremičnin, stroške sprotnih popravil in rednega vzdrževanja, morebitne ostale stroške v zvezi z uporabo nepremičnin, kot tudi plačevati nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča oziroma drug nepremičninski davek.

Ponudbe Mestne nepremičnine zbirajo do 2. februarja, več informacij pa lahko zainteresirani posamezniki dobijo na njihovi spletni strani.

Terme Maribor so predčasno odstopile od najema

Mestne nepremičnine so junija leta 2020 z družbo Terme Maribor podpisale triletno najemno pogodbo. 

Tudi, če so Terme Maribor najemnino plačale vnaprej in četudi je sprva kazalo, da bodo Terme Maribor še do junija ostale najemnik objekta, torej do konca sklenjene pogodbe z Mestnimi nepremičninami, pa je nato postalo jasno, da so terme predčasno končale najem.

Kot je za Mariborinfo razložil Ranko Šmigoc, direktor Mestnih nepremičnin, so Terme Maribor na podlagi dalj trajajočih predlogov s strani Mestnih nepremičnin zadnjega novembra 2022 izstopile od najemne pogodbe.

Sklenjena pogodba je sicer znašala 68.400 evrov, a so Terme Maribor podpisale sporazum, s katerim so se odpovedale kakršnim koli naknadnim zahtevkom, zaradi česar Mestnim nepremičninam neizkoriščene najemnine ne bo potrebno vrniti. Če bi bili najemnino primorani povrniti, bi znesek znašal 13.300 evrov.

Starejše novice