Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Ve se, da je štajerski del Slovenije močno vezan na Avstrijo. Tam se lahko delavci migranti tudi cepijo, a v slovenskih evidencah tam cepljenih jih bojda ni.

Podravje je eno izmed najslabše precepljenih območij Slovenije. Smo celo na zadnjem mestu po lestvici deleža cepljenih oseb po statističnih regijah. 

Najslabše v Sloveniji je precepljena Trnovska vas, tam je z enim odmerkom cepljenih le 45,6 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki pa 42,6 odstotkov prebivalstva. 

Le eno mesto višje je še ena podravska občina, in sicer Sveti Andraž v Slovenskih goricah. Tam je z enim odmerkom cepljenih 47 odstotkov prebivalcev, z vsemi pa 44,6 odstotkov prebivalcev. 

Vmes je Škocjan, temu pa ponovno sledi vrsta podravskih občin.

Na repu lestvice so še Destrnik, Zavrč, Juršinci, Videm, Podlehnik, sledi Mokronog - Trebelno, Kozje, nato ponovno Podravje: Rogatec, Šentilj, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah

A zakaj? 

Že v začetku lanskega decembra smo župane občin na repu lestvice precepljenosti spraševali o razlogih. 

Takrat je županja Svetega Andraža Darja Vudler pojasnila, da nekateri njihovi občani ne vidijo potrebe po cepljenju, ker so samooskrbni in se ne gibajo izven domov. 

Na destrniški občini so pojasnili, da je veliko tudi prebolevnikov, ki svojega odmerka cepiva (še) niso prejeli. 

Posebno zanimivi pojasnili pa sta podala župan občine Juršinci Alojz Kaučič in županja Svetega Andraža. 

»V statistiko niso zajeti občani, ki so se cepili v tujini,« je za Ptujinfo razkrila Vudler. Dodali so, da je teh občanov kar nekaj, a podatka o točnem številu nimajo. To je potrdil tudi Kaučič. 

S tem seznanjeni tudi v ptujskem zdravstvenem domu

Da se zdi, da je temu res tako, pa je danes potrdila tudi direktorica ptujskega zdravstvenega doma Metka Petek Uhan. Povedala je, da so z župani najmanj precepljenih občin v rednem stiku, pogovarjajo pa se tudi o razlogih za nizko precepljenost. 

Izpostavila je Trnovsko vas, ki je na zadnjem mestu po precepljenosti v Sloveniji, in Sveti Andraž. 

»Dejansko nekako ugotavljajo, da se je veliko naših ljudi cepilo v Avstriji, ker jih je precej tam na delu,« pove direktorica zdravstvenega doma. 

Pri tem pa je Petek Uhan izpostavila tudi podatke o prebolelosti. Nedavno bi naj bila prav občina Sveti Andraž med zmagovalci glede števila prebolelih, kar pomeni, da se virus tam ni zelo širil. Kot občino, kjer niso veliko obolevali, je izpostavila še Žetale in Zavrč. 

»Ali se držijo pravil bolj, to je prva varianta, ali pa so se cepili drugje,« zaključi. 

Občini Sveti Andraž odgovorili, da le države same dodajajo v register cepljenih oseb

Od občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah pa smo prejeli tudi posredovane odgovore s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje

Občini so odgovorili, da v tujini cepljenih oseb Nacionalni inštitut za javno zdravje ne more dodati v slovenski register cepljenih oseb, to lahko namreč storijo le države članice Evropske unije, kjer so opravili cepljenje.

Glede cepljenja Slovencev in Slovenk v tujini smo povprašali Nacionalni inštitut za javno zdravje, a odgovorov še nismo prejeli. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Zavarovalniske… (nepreverjen)

Zavarujte si le najpomembnejse ali tisto kar je nujno potrebno in se to cim manj.....CUSTVA STRAN!!!...... Denar, ki ga namenite za zavarovanja ga raje dajte na stran ali kupite delnice Krke, Luke Koper in podobno..... Ce se vam kaj zgodi pa prodajte delnice.... Bistveno lazje, kot vam zavarovalnica placa odskodnino....... Se posebej ne sklepajte varcevanja ali nalozbene police pri zavarovalnicah, ker boste na koncu razocarani.......... Se posebej se izogibajte zavarovalnici Wiener Stadtische, ker bodo iskali dlako v jajcu ali celo na ponarejenih listinah opravicevali neizplacilo odskodnine..... Lp, nekdanji zastopnik

Starejše novice