Slika je simbolična.
Delež cepljenih je največji v zasavski regiji. Podravje je še vedno na repu lestvice. Pri županih podravskih občin z najnižjo precepljenostjo smo preverili, zakaj menijo, da je temu tako.

Delež cepljenih po statističnih regijah je najvišji v zasavski regiji, kjer se je z vsaj enim odmerkom cepilo 61,9 odstotkov prebivalcev.

To je več od slovenskega povprečja, ki znaša 59 odstotkov.

V podravski regiji je cepljenih najmanj. Z enim odmerkom je bilo do zdaj cepljenih le 56,1 odstotka prebivalcev

Največ cepljenih v Kranjski Gori

V Sloveniji je največ cepljenih v občini Kranjska Gora, kjer je vsaj z enim odmerkom cepljenih 69 odstotkov prebivalcev. 67,5 odstotkov jih je cepljenih v Idriji, 66,4 pa v občini Kostel. 

Med občinami z največ cepljenimi so še Vipava, Log - Dragomer, Osilnica, Jezersko, Velika Polana, Trzin, Hrastnik in Hodoš.

Med desetimi občinami z najmanj cepljenimi kar osem iz podravske regije

Podravska regija je po precepljenosti še vedno na repu lestvice. Med občinami z najmanj cepljenimi prevladujejo občine iz podravske regije.

Najmanj cepljenih je v občini Trnovska vas, kjer se je do zdaj cepilo le 45,6 odstotka prebivalcev. Na drugem mestu je Sveti Andraž v Slovenskih goricah, kjer je cepljenih 46,9 odstotkov ljudi.

Le malo več, 48,1 odstotka prebivalcev, je z najmanj enim odmerkom cepljenih v občini Škocjan. 

Na lestvici občin z najnižjim deležem cepljenih so še občine Destrnik, Juršinci, Videm, Kozje, Šentilj, Podlehnik in Sveta Ana.

Na Ptuju se je do zdaj cepilo 56,7 odstotka ljudi. Več cepljenih je v Mariboru, delež cepljenih tam znaša 61,8 odstotka

Kaj so glavni razlogi za nizko precepljenost v Podravju? 

Pri županih podravskih občin, ki so na repu lestvice, smo preverili, kje vidijo razloge za slabo precepljenost.

Sveti Andraž v Slovenskih goricah

V Podravju je najmanj cepljenih torej v občini Trnovska vas, a tej za petami sledi občina Sveti Andraž v Slovenskih goricah, kjer je z enim odmerkom cepljenih 46,9 odstotkov ljudi.

»V statistiko niso zajeti občani, ki so se cepili v tujini,« pravijo na občini. Dodajajo, da je teh občanov kar nekaj, a podatka o točnem številu nimajo. 

Na občini dodajajo, da nekateri občani ne vidijo potrebe po cepljenju, ker so samooskrbni in se ne gibajo izven domov, da bi se lahko okužili.

Pojasnjujejo, da občina skrbi za promocijo cepljenja, in sicer to počnejo na občinski spletni strani in na družbenih Facebook ter Instagram.

Cepljeni so vsi zaposleni v občinski upravi, tudi županja Darja Vudler. 

Destrnik

Na petem mestu lestvice je občina Destrnik. V občini je s prvim odmerkom cepljenih 48,2 odstotka prebivalcev.

Na občini dodajajo, da 20,1 odstotka občanov spada med prebolevnike. 

Kot pravijo, občina promovira cepljenje. To počnejo na spletni strani, oglasni deski in družbenih omrežjih. Ob tem izpostavljajo, da so organizirali cepljenje pred gasilskim domom. 

V občinski upravi so štirje cepljeni, ena oseba je med prebolevniki, dva zaposlena nista cepljena. Župan Franc Pukšič je bil cepljen z dvema odmerkoma, pred kratkim je covid-19 tudi prebolel.

Juršinci

V občini Juršinci je z enim odmerkom cepiva do zdaj cepljenih 45,6 odstotkov prebivalcev, kar občino uvršča na šesto mesto najmanj precepljenih občin. 

Župan Alojz Kaučič meni, da je temu tako, ker je veliko občanov zaposlenih v Avstriji in so tam tudi bili cepljeni. 

Pojasnjujejo, da skrbijo za promocijo cepljenja, med drugim to promovirajo na spletni strani občine.

Dodajajo, da je župan cepljen, prejel je že tretji odmerek, ena oseba je med prebolevniki, vsi ostali člani občinske uprave so cepljeni. 

Videm

Le malo bolje kaže občini Videm. Ta je na lestvici na šestem mestu, torej tik za Juršinci. Z enim odmerkom cepiva je tam cepljenih 49 odstotkov občanov. 

Kot so povedali za Ptujinfo, občina promovira cepljenje z javnimi pozivi. Pogoj PCT izpolnjujejo vsi zaposleni v občinski upravi. 

Župan Branko Marinič je cepljen že tretjič. Dodajajo, da se bo, če bo to potrebno, cepil še naslednjič.

Za odziv smo povprašali tudi občine Podlehnik, Zavrč in Trnovska vas, vendar odgovora z njihove strani nismo prejeli.  

Starejše novice