Kdo so ljudje, katerih dobra dela so ostala neopažena? Spoznajte heroje korone!

Z epidemijo koronavirusa se je med ljudmi sprožila tudi množična solidarnost in nesebična medsebojna pomoč.

Stiske ljudi, priklenjenih na bolniške postelje, in od dela izčrpane sodelavce je opazil socialni delavec v Splošni bolnišnici Murska Sobota Boštjan Mrzlak, ki je ob svojem delu povsem prostovoljno priskočil na pomoč kolegom na covid deloviščih. 

Njegovo požrtvovalnost ste opazili bralci in ga uvrstili na seznam herojev korone.

Moji sodelavci so utrujeni in izčrpani in jaz jim pomagam, kolikor pač lahko«

Dan Boštjana Mrzlaka se začne ob 6. uri na enem izmed covid delovišč, kjer je vključen v proces zdravstvene nege. Delo je pričel popolnoma prostovoljno, na osnovi dogovora z vodstvom bolnišnice, predvsem pa z enim namenom.

»Da pomagam preobremenjenim in izgorelim zdravstvenim delavcem, ki so mojo pomoč z veseljem sprejeli. Moji sodelavci so utrujeni in izčrpani in jaz jim pomagam, kolikor pač lahko,« nam zaupa socialni delavec v Splošni bolnišnici Murska Sobota. 

Video klici pacientov s svojimi domačimi

Takoj po zajtrku, okrog 8.30, se Boštjan odpravi še na druge oddelke zaradi izvedbe video klicev. Za to možnost se je bolnišnica odločila v sredini novembra v želji, da svojcem omogočijo video klice zaradi dolgotrajnih hospitalizacij in dejstva, da je Splošna bolnišnica Murska Sobota še vedno zaprta za splošne obiske.

»Zagotovo je bilo več kot 50 klicev, nekateri pacienti so jih imeli tudi večkrat. Za svojce je to neprecenljiv dogodek, ki ga pogosto spremljajo solze sreče. Imam navado, da svojcem pošiljam slike pacientov in na nekaterih slikah sem ob pacientih tudi jaz. Te slike so naravnost zabavne,« pripoveduje. 

Ko zapusti rdečo cono, ga čaka dolg postopek slačenja zaščitne opreme, razkuževanja in tuširanja, nato se začne njegovo standardno delo, kjer skrbi za varen odpust pacientov v varno socialno okolje. 

Številni pacienti so kršili ukrepe

Najtežji del, kot pravi Boštjan, je za mnoge nepredstavljivo težka situacija v bolnišnici na covid oddelkih, nato pa spremljanje ljudi, ki se zunaj zidov bolnišnic in domov za starejše ne držijo ukrepov. 

»Dejstvo je, da je večina pacientov, ki so v naši bolnišnici hospitalizirani, kršila ukrepe na takšen ali drugačen način. Verjemite mi, da je vsem zelo žal in marsikdo izmed njih pove, da je ta virus jemal kot nekaj nenevarnega in neškodljivega,« pravi. 

Po drugi strani pa je Boštjanova prioriteta, da kljub težkim trenutkom na obraze pacientov privabi nasmeh. Tako je njegov cilj dosežen. 

»Iskreno povedano, zaradi tega se tudi jaz počutim boljše in zvečer se tudi lažje zaspiš, če se zavedaš, da ti je danes mogoče uspelo nekomu polepšati dan,« dodaja socialni delavec. 

Heroji korone so tisti, ki pomagajo prostovoljno 

Po njegovem mnenju so heroji korone vsi, ki neposredno delajo s covid pacienti, in tudi vsi, ki pomagajo tistim, ki so se zaradi epidemije znašli v težkih socialnih stiskah. 

»To so recimo osebe, ki pomagajo ljudem izven svojih delovnih obveznosti ali pa so vključeni v proces dela oziroma pomoči kot prostovoljci,« še dodaja. 

Kdo so ljudje, katerih dela so ostala neopažena?

Da pogumna in srčna dejanja, tista, ki stopajo iz povprečja, dobijo obraz, smo se odločili, da v uredništvih Ljubljanainfo, Mariborinfo, Ptujinfo in Sobotainfo najdemo heroje korone.

Za svoje delo v času epidemije koronavirusa ne bodo dobili medalje. Nihče jim ne bo postavil spomenika. Lahko pa jih najdemo, Sloveniji razkrijemo njihove zgodbe in se jim zahvalimo.

Hvala, heroji korone!

Svoje heroje korone lahko še vedno predlagate sami. Kdo je heroj korone v vaši ulici, vasi, mestu? Poznate koga, ki rad pomaga, žrtvuje svoj čas, se čemu odreče v dobro drugega, tvega življenje, morda podari nasmeh ... 

Vse informacije tukaj.

Starejše novice